Πέμπτη
25 Απριλίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4967RSS FEED
Ασφάλεια τροφίμων: Βάλτε τους κανόνες στη... συνταγή!
21/03/2018

Τον τρόπο για να βελτιώσουν την ασφάλεια στην κουζίνα, βρήκαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κάνσας. Με υπενθυμίσεις μέσα στη συνταγή για πλύσιμο των χεριών και για τις κατάλληλες θερμοκρασίες στο μαγείρεμα, η κουζίνα θα γίνει ένα πιο ασφαλές μέρος.

Όπως βρήκαν οι ερευνητές, μόνο ένας στους τέσσερις ανθρώπους που μαγειρεύουν χρησιμοποιούν θερμόμετρο για να διαπιστώσουν αν το κρέας που ψήνουν έχει ψηθεί καλά στο εσωτερικό του. Όταν όμως η συνταγή ανέφερε ανάμεσα στα βήματα της εκτέλεσης ότι έπρεπε να μετρηθεί η θερμοκρασία του κρέατος, τη συμβουλή ακολούθησε το 85% των συμμετεχόντων!

Παρόμοια αποτελέσματα βρήκαν οι ερευνητές και για το πλύσιμο των χεριών. Ενώ μόλις το 4-50% των ατόμων πλένουν τα χέρια τους όταν μαγειρεύουν, όταν υπήρχε σχετική υπενθύμιση, το ποσοστό διαμορφώθηκε στο 70- 80%.

“Είναι απλό: Προσθέστε απλά τις πληροφορίες στη συνταγή και τα άτομα θα τις ακολουθήσουν”, τόνισε ο Edgar Chambers, καθηγητής Διατροφής, Διαιτολογίας και Υγείας. “Το να προσθέσουμε κανόνες στις συνταγές είναι ένας απλός τρόπος για να μειώσουμε τα τροφιμογενή νοσήματα, αλλά και τα κόστη για τα συστήματα υγείας. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό εύρημα για την προώθηση της ασφάλειας των τροφίμων”.

O Chambers και η ερευνητική του ομάδα, δημοσίευσαν την έρευνά τους στην επιθεώρηση Journal of Food Protection. Παρουσίασαν μάλιστα τα αποτελέσματά τους στο Αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας, που ήδη εξετάζει την ένταξη αυτών των πληροφοριών σε συνταγές που αναπτύσσει.

Το επόμενο βήμα των ερευνητών είναι να εκπαιδεύσουν τους καταναλωτές, τους παρασκευαστές τροφίμων, τους δημοσιογράφους και τους εκδότες για τη σημασία που έχει το να εντάσσουν τις οδηγίες πρόληψης των τροφιμογενών νοσημάτων στις συνταγές που δημοσιεύουν. "Στόχος μας είναι η προώθηση των ασφαλών συμπεριφορών, ώστε οι άνθρωποι να τις κάνουν πράξη στην καθημερινότητά τους, μέσα στην κουζίνα". Το project εστίασε σε διάφορες “ευαίσθητες” περιοχές της ασφάλειας τροφίμων, όπως στα αυγά και στα πουλερικά, όπου πρέπει να χρησιμοποιείται θερμόμετρο για να μετριέται η εσωτερική θερμοκρασία τους. Επίσης, στο συχνό πλύσιμο των χεριών και στην αποθήκευση του κρέατος μέσα σε πλαστικές σακούλες, ώστε να μην “τρέξει” πάνω στα υπόλοιπα τρόφιμα που έχετε στο ψυγείο σας.

Oι ερευνητές παρατήρησαν 75 άτομα να μαγειρεύουν δύο πιάτα- στήθος κοτόπουλου με παρμεζάνα και γαλοπούλα με σάλτσα μανιτάρια- ακολουθώντας συνταγές που δεν περιλάμβαναν tips με κανόνες ασφαλείας τροφίμων. Μία άλλη ομάδα, επίσης με 75 συμμετέχοντες μαγείρεψε τα ίδια πιάτα, ακολουθώντας συνταγές που περιείχαν τα σχετικά tips. Συγκρίνοντας τις δύο ομάδες, οι ερευνητές βρήκαν ότι όταν υπήρχαν tips υπενθύμισης, 60% περισσότεροι συμμετέχοντες χρησιμοποιούσαν θερμόμετρο κρέατος, ενώ 20-30% περισσότεροι έπλεναν τα χέρια τους.

"Αυτό είναι ένα υπέροχο αποτέλεσμα", σημείωσε ο Chambers. "Είναι τόσο απλό να το κάνεις και τόσο εύκολο να βοηθήσεις τους ανθρώπους να θυμούνται τους κανόνες ασφαλείας. Και δεν κοστίζει τίποτε- ίσως μόνο λίγο χαρτί παραπάνω και λίγο παραπάνω χρόνο, ώστε να πλύνει κανείς τα χέρια του ή να χρησιμοποιήσει το θερμόμετρο".

 

http://www.stogiatro.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=43315:asfaleia-trofimon-valte-tous-kanones-sti-syntagi&catid=27:diatrofh&Itemid=140