Δευτέρα
26 Φεβρουαρίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4908RSS FEED
ΓΙΑ ΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΛΥΜΑΤΑΣτο ΔΕΕ ξανά η Ελλάδα
21/11/2013

Στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε να παραπέμψει ξανά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Ελλάδα εξαιτίας της ανεπαρκούς επεξεργασίας των αστικών λυμάτων.

Η Κομισιόν ζήτησε μάλιστα από το ΔΕΕ την επιβολή προστίμου με ένα κατ’ αποκοπή ποσό ύψους 11.514.081 ευρώ και ημερήσια χρηματική ποινή 47.462 ευρώ, έως ότου τηρηθούν οι υποχρεώσεις.

Τον Οκτώβριο του 2007 το Δικαστήριο είχε αποφανθεί ότι η Ελλάδα δεν τηρούσε την υποχρέωσή της όσον αφορά την ορθή επεξεργασία και διάθεση των αστικών λυμάτων, καθώς 23 οικισμοί σε ολόκληρη τη χώρα δεν διέθεταν τα αναγκαία συστήματα συλλογής και επεξεργασίας τους.

Μετά την καταδικαστική απόφαση του ΔΕΕ σημειώθηκε σχετική πρόοδος και 17 από τους οικισμούς που δεν τηρούσαν τα πρότυπα συμμορφώθηκαν.

Ωστόσο, σήμερα, έξι οικισμοί δεν έχουν ακόμη συμμορφωθεί με τα πρότυπα της ΕΕ, αν και τα σχετικά έργα θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί από το 2005.

Τα κατασκευαστικά έργα σε τρεις οικισμούς της Ανατολικής Αττικής, τα οποία συγχρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν πριν από την 1η Απριλίου του 2014 στο Μαρκόπουλο, τα τέλη του 2015 στο Κορωπί και τα μέσα του 2017 στη Ν. Μάκρη. Έχει αρχίσει η κατασκευή έργου στη Λευκίμμη της Κέρκυρας, αλλά για δύο άλλους οικισμούς της Αττικής (Αρτέμιδα και Ραφήνα) δεν έχει ακόμα αποφασιστεί σε ποιον χώρο θα κατασκευαστούν οι σχετικές εγκαταστάσεις.