Σαββατοκύριακo
23-24  Νοεμβρίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 5179RSS FEED
ΠΤΩΣΗ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΚΑΙ ΕΣΟΔΩΝ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣΣτη Σπιναλόγκα με… ραντεβού!
22/11/2010
Την ώρα που η Ελλάδα αναζητεί απεγνωσμένα έσοδα, τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί της χώροι εξακολουθούν να μην κόβουν εισιτήρια. Με αποκορύφωμα την είδηση ότι από την 1η Νοεμβρίου παραμένει κλειστή η Σπιναλόγκα, λόγω έλλειψης προσωπικού και ακριβώς την εποχή που γνωρίζει μεγάλη δημοσιότητα λόγω του ομώνυμου βιβλίου και της δημοφιλούς τηλεοπτικής σειράς!

Το ιστορικό αυτό μνημείο της Κρήτης, σημαντικό για τον τουρισμό του νησιού και την οικονομία της περιοχής, έρχεται δεύτερο σε επισκεψιμότητα μετά την Κνωσό.

Έτσι, μετά το Μουσείο του Ηρακλείου, δεύτερο σε επισκεψιμότητα στην χώρα, που παραμένει κλειστό από το 2006, στον μακρύ κατάλογο των κλειστών ιστορικών μνημείων ήλθε να προστεθεί και η Σπιναλόγκα!

Ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου Δ. Κουνενάκης, με επείγον έγγραφό του προς την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, τους βουλευτές και την 13η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, ζήτησε να ανοίξει άμεσα ο χώρος, καθώς τα έσοδά του υπερκαλύπτουν τις λειτουργικές δαπάνες.

Ανάλογη επιστολή έστειλε και ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Ανατολικής Κρήτης Π. Ινιωτάκης, στην οποία υπογραμμίζει:

«Δεδομένου ότι η Σπιναλόγκα είναι το δεύτερο σε επισκεψιμότητα μνημείο της Κρήτης μετά την Κνωσό και επειδή επιπλέον το Τμήμα μας με βάση Προγραμματική Σύμβαση που έχουμε υπογράψει με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λασιθίου ανέλαβε τη σύνταξη φακέλου υποψηφιότητας του Μνημείου της Σπιναλόγκας, για την ένταξη του στον κατάλογο των Παγκόσμιων μνημείων της ΟΥΝΕΣΚΟ, γεγονός που καταδεικνύει το μέγιστο ενδιαφέρον που υπάρχει για την ανάδειξη και προβολή του μνημείου στην Ανατολική Κρήτη, παρακαλούμε να φροντίσετε ώστε το μνημείο να είναι επισκέψιμο καθ' όλη τη διάρκεια του έτους».

Τελικά, μετά από σύσκεψη των τοπικών φορέων και της γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, αποφασίστηκε ότι το νησί θα είναι ανοιχτό μόνο τα… σαββατοκύριακα, ενώ θα ανοίγει και τις άλλες ημέρες εφόσον αυτό θα ζητείται από οργανωμένα γκρουπ τουριστών, που θα συνεννοούνται προηγουμένως με την 13η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Οι τουρίστες, δηλαδή, θα βλέπουν την Σπιναλόγκα με… ραντεβού!

Την περίοδο των εορτών (22 Δεκεμβρίου – 6 Ιανουαρίου) το νησί θα είναι ανοικτό καθημερινά, εξαιρουμένων των αργιών. Κάτι που είναι εντελώς γελοίο, αφού αυτή ακριβώς η περίοδος περιλαμβάνει περισσότερες αργίες, παρά εργάσιμες!

Ακούστε τώρα και τα υπόλοιπα: Η Σπιναλόγκα θα είναι ανοιχτή – όσες μέρες θα είναι ανοιχτή και αν καταφέρει κανείς να λύσει τον γρίφο – από τις 9 το πρωί ως τις 5 το απόγευμα. Η φύλαξη θα γίνεται από έναν μόνιμο φύλακα από την 13η Εφορεία Αρχαιοτήτων και από δύο φύλακες που θα πληρώνει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λασιθίου!

Ο καθαρισμός του χώρου θα γίνεται από την 13η Εφορεία Αρχαιοτήτων, η μεταφορά του προσωπικού καθώς και των απορριμμάτων θα παρέχεται δωρεάν από σκάφη της Ελούντας, ενώ στην όλη προσπάθεια θα πάρουν μέρος και πολίτες που θα πηγαίνουν για εθελοντική εργασία στο νησί εκ περιτροπής.

Το γεγονός ότι είναι δυνατόν ένα μουσείο, ένα μνημείο, ένας αρχαιολογικός χώρος να κλείνει ξαφνικά και μέσα στην απόλυτη σιωπή, επειδή ξαφνικά έληξαν κάποιες συμβάσεις, αποτελεί την απόδειξη ότι στην Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνει τίποτε.

Σημαίνει ότι ουδείς προβλέπει, ουδείς ενδιαφέρεται, ουδείς σχεδιάζει. Και πως αν ήταν στο χέρι τους κι’ αν δεν αντιδρούσε κανείς, θα έκλειναν τα πάντα. Μέσα στην απόλυτη σιωπή.

Όπως μέσα στην απόλυτη σιωπή πέρασε η έρευνα κίνησης μουσείων και αρχαιολογικών χώρων που πρόσφατα έδωσε στην δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Σύμφωνα με την έρευνα, τον Ιούλιο του 2010 – και ενώ, υπενθυμίζουμε, η Ελλάδα αναζητεί απεγνωσμένα έσοδα – σημειώθηκε μείωση, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2009, των επισκεπτών των Μουσείων κατά 16,2%! Και μείωση των εσόδων κατά 9,3%!

Παρόμοια εικόνα παρουσιάστηκε και στους αρχαιολογικούς χώρους, με μείωση των επισκεπτών κατά 6,6% και των εισπράξεων κατά 9,2%!

Μόνο το Μουσείο της Ακρόπολης παρουσίασε αύξηση επισκεψιμότητας κατά 11,83% και αύξηση των εισπράξεων κατά 10,63% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2010. Μην φανταστείτε τίποτε σπουδαία νούμερα – 131.115 επισκέπτες και 450.619 ευρώ. Αυτά μπορεί να εισπράξει η Ελλάδα των ανικάνων από το σημαντικότερο μνημείο της ανθρωπότητας.

Δεν έχουν ακόμη δοθεί τα στοιχεία, αλλά είναι βέβαιο ότι η πτώση θα είναι κάθετη κατά τους επόμενους μήνες, στη διάρκεια των οποίων είχαμε τις κινητοποιήσεις και τα λουκέτα στον Ιερό Βράχο.

Από την έρευνα προκύπτει επίσης ότι κατά το πρώτο επτάμηνο του 2010 σημειώθηκε μείωση της τάξης του 6% στους επισκέπτες των Μουσείων και μείωση κατά 11,3% στις εισπράξεις σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009.

Όσον αφορά στους επισκέπτες των Αρχαιολογικών Χώρων, στο επτάμηνο υπήρξε μείωση της τάξης του 5% στους επισκέπτες και 6,2% στις εισπράξεις σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009.

Και ιδού τώρα ο κατάλογος της ντροπής. Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο υπήρξε μείωση της τάξης του 19,6%, στην Αρχαία Ολυμπία μείωση 19,8%, στο Παλάτι των Ιπποτών της Κρήτης μείωση 11%.
Επίσης:
Μουσείο Ηρακλείου Κρήτης (το κλειστό, όπου λειτουργεί μια μικρή έκθεση στο γκαράζ και το οποίο, αν και κάποτε ήταν δεύτερο σε επισκεψιμότητα, τον Ιούλιο επισκέφθηκαν λιγότεροι από 18.000 τουρίστες) -4,6%.

Μουσείο Ρόδου – 23,4%

Μουσείο Δελφών – 22,1%

Λοιπά Μουσεία  - 16,7%.

Ανάλογη εικόνα και στους αρχαιολογικούς χώρους, που τον Ιούλιο του 2010 παρουσίασαν συνολική μείωση της τάξης του 6,6%:

Αρχαιολογικός χώρος Επιδαύρου – 22,1%
Ακροπόλεως Μυκηνών και Θησαυρού του Ατρέα – 22,6%
Ακροπόλεως Αθηνών -6,9%
Σουνίου -20,4%
Ακροπόλεως Λίνδου  +1,9%
Καμείρου Ρόδου  - 2,5%
Αρχαίας Ολυμπίας +1,8%
Κνωσού  - 6%
Φαιστού – 14%
Αρχαίας Κορίνθου  -19,1%
Μυστρά  - 22,9%
Δελφών  - 14%
Λοιπών αρχαιολογικών χώρων   - 4,4%

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τα έχουν καταφέρει τόσο καλά οι εγκέφαλοι που δεκαετίες τώρα κυβερνούν τη χώρα, που τα συνολικά έσοδά μας από μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους δεν ξεπερνούν τα 50 εκ ευρώ τον χρόνο.