Ανοιχτή διαφωνία Λαγκάρντ - ΣόιμπλεΣτο ζενίθ η κόντρα ΕΕ – ΔΝΤ για την Ελλάδα
Από το Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου ή από κάποια άλλη έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών των Οικονομικών της Ευρωζώνης που θα οριστεί σε άλλη ημερομηνία εντός του Νοεμβρίου θα αποφασιστεί τελικά η καταβολή της δόσης των 31,5 δις ευρώ προς την Ελλάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τελικές αποφάσεις για το «ελληνικό ζήτημα» δεν αναμένονται να ληφθούν στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου, αν και χθες ο Σάιμον Ο' Κόνορ, εκπρόσωπος του ευρωπαίου Επιτρόπου Οικονομίας Όλι Ρεν, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ελληνική κυβέρνηση και η τρόικα βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για το νέο πακέτο μέτρων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί μια «καλή και ισχυρή» απόφαση για την Ελλάδα και μια συμφωνία που θα επιτρέψει στη χώρα να «προχωρήσει» το πρόγραμμα προσαρμογής, δήλωσε ο κ. Ο' Κόνορ ερωτηθείς αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσβλέπει σε μια συνολική απόφαση για την Ελλάδα έως τη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου.
«Επιθυμούμε να υπάρξει συμφωνία το συντομότερο δυνατό, ωστόσο δεν είμαι σε θέση να δώσω συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα», δήλωσε ο κ. Ο' Κόνορ και προσέθεσε: «Πιστεύουμε ότι είμαστε κοντά στην επίτευξη συμφωνίας».
Ερωτηθείς για το ζήτημα της επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος, αρνήθηκε να απαντήσει, υπενθυμίζοντας ότι η επιμήκυνση που δόθηκε στην Ισπανία και την Πορτογαλία ήταν προϊόν της «αποτελεσματικής δράσης» που έλαβαν οι χώρες αυτές τόσο στο δημοσιονομικό όσο και στο διαρθρωτικό σκέλος της προσαρμογής. Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, οι αποφάσεις λαμβάνονται ανάλογα με την περίπτωση.
Στο μεταξύ, συνεχίζεται η κόντρα
μεταξύ της ηγεσίας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της γερμανικής κυβέρνησης σχετικά με τη διαχείριση του ελληνικού χρέους.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ υπογράμμισε εκ νέου την ανάγκη χρονικής επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος, με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να διαμηνύει από την πλευρά του πως δεν υπάρχει «εναλλακτική επιλογή» από τη μείωση του χρέους των κρατών της Ευρωζώνης.
«Δεδομένης της έλλειψης ανάπτυξης, δεδομένων των πιέσεων της αγοράς, δεδομένων των προσπαθειών που έχουν γίνει, χρειάζεται λίγο περισσότερος χρόνος», είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ.
«Δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή από τη μείωση μεσοπρόθεσμα των χρεών των κρατών που είναι υπερβολικά υψηλά, κυρίως εννοείται για το ευρώ και τη ζώνη του ευρώ στο σύνολό της», απάντησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, στη διάρκεια συζήτησης με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.
«Εννοείται πως με ένα ενιαίο νόμισμα η πίεση στην ανταγωνιστικότητα είναι πολύ ισχυρή για όλες τις χώρες», ανέφερε ο κ. Σόιμπλε, σημειώνοντας όμως πως αυτός δεν είναι λόγος να αρνηθούμε τη μείωση των ελλειμμάτων, διότι, όπως είπε, η ανεργία είναι επίσης μια «συνέπεια δημοσιονομικών πολιτικών οι οποίες δεν είναι σταθερές». Σύμφωνα με τον ίδιο, η απάρνηση αυτού του στόχου το μόνο που πετυχαίνει είναι «να δημιουργεί σύγχυση και όχι εμπιστοσύνη».
Τις γερμανικές θέσεις επανέλαβε και ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ. «Εργαζόμαστε για την εφαρμογή του τρέχοντος προγράμματος και εντός του χρονικού πλαισίου το οποίο προβλέπει αυτό το πρόγραμμα» ανέφερε, προσθέτοντας πως καθοριστικής σημασίας για όλες τις περαιτέρω αποφάσεις είναι η έκθεση της τρόικας.
Η θέση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ υπέρ της χορήγησης επιμήκυνσης στην Ελλάδα, χαιρετίστηκε από τον πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Ομάδας της Ευρωβουλής Χάνες Σβόμποντα, ο οποίος άσκησε έντονη κριτική στον γερμανό ΥΠΟΙΚ, γιατί, όπως είπε, εξακολουθεί να επιμένει στη σκληρή λιτότητα.
Ο κ. Σβόμποντα δήλωσε έκπληκτος για τη στάση του κ. Σόιμπλε απέναντι στη θέση της Κριστίν Λαγκάρντ, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα χρειάζεται την επιμήκυνση για να πετύχει τους στόχους.
Υπέρ της επιμήκυνσης τάχθηκε και ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό σε συνάντησή του με δημοσιογράφους επαρχιακών εφημερίδων της Γαλλίας. «Η σταθερότητα της Ευρωζώνης περνάει από τη διάσωση της Ελλάδος και πρέπει να της δώσουμε τα μέσα και το χρόνο ώστε να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της για μια φορολογική μεταρρύθμιση που θα αυξήσει τις εισφορές των πλουσίων. Εάν χρειαστεί περισσότερο χρόνο, γιατί όχι», είπε.
Την ίδια ώρα, για ενθαρρυντικές ενδείξεις ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους την επόμενη χρονιά μίλησε ο αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιοργκ Άσμουσεν, υποστηρίζοντας πως ο καλύτερος τρόπος να ξεπεράσει η χώρα την κρίση είναι να υλοποιεί της μεταρρυθμίσεις παραμένοντας παράλληλα στην Ευρωζώνη.
«Οι ελληνικές αρχές πρέπει να δείξουν ότι μπορούν να συνεχίσουν να τηρούν τις δεσμεύσεις τους», δήλωσε ο Γερμανός αξιωματούχος από το Τόκιο. «Βλέπουμε ενθαρρυντικά σημάδια ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι για την επόμενη χρονιά μπορούν να επιτευχθούν», είπε.
Εξάλλου, σύμφωνα με τον κ. Άσμουσεν, ο καλύτερος τρόπος να βγει η χώρα από την κρίση είναι «να προχωρεί σε μεταρρυθμίσεις εντός της ζώνης του ευρώ».