ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΔεν ζητήσαμε βοήθεια για την ανεργία!
Η μία μετά την άλλη οι χώρες της ΕΕ (πλην Ελλάδας), σπεύδουν να επωφεληθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (ΕΤΠ), που δημιουργήθηκε με σκοπό την ενίσχυση ανέργων οι οποίοι απολύθηκαν από επιχειρήσεις διαφόρου μεγέθους, εξαιτίας της κρίσης.
Οι αιτήσεις εκ μέρους των χωρών της ΕΕ, ανεξαρτήτως οικονομικής θέσης και ανάπτυξης, αυξήθηκαν σημαντικά μέσα στο 2010 και η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί, οπότε και θα ευεργετηθούν χιλιάδες άνεργοι και θα ενισχυθεί η διαδικασία εξόδου από την κρίση.
Στην όλη κινητοποίηση, ωστόσο, δεν υπάρχει ελληνική παρουσία, παρόλο που το ταμείο αυτό λειτουργεί περίπου τέσσερα χρόνια.
Θα προσπαθήσουμε με συγκεκριμένα παραδείγματα να ενημερώσουμε γύρω από την δράση του Ταμείου, παρουσιάζοντας τις χώρες – μέλη που ζήτησαν να υπαχθούν σ’ αυτό, ώστε να γίνει κατανοητό πότε και ποιες επιχειρήσεις μπορούν να ενισχυθούν από το ΕΤΠ.
Σε προσεχή δημοσιεύματα θα ακολουθήσουν πρόσφατες αιτήσεις- παραδείγματα, τις οποίες έχει εγκρίνει η Επιτροπή, και απομένει η απόφαση των δύο άλλων Θεσμικών Οργάνων της ΕΕ, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και του Συμβουλίου Υπουργών, καθώς και η δημοσίευση αυτής στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.
ΤΟ ΕΤΠ
Σημειώνεται, πώς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση έχει συσταθεί, προκειμένου να παράσχει πρόσθετη στήριξη στους εργαζόμενους των κρατών μελών της ΕΕ, οι οποίοι απολύονται, εξαιτίας των μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών, πού έχει επιφέρει η παγκοσμιοποίηση στη μορφή διεξαγωγής του παγκόσμιου εμπορίου και να τους ενισχύσει στην επανενταξή τους στην αγορά εργασίας.
Ωστόσο, το πεδίο εφαρμογής του ΕΤΠ επεκτάθηκε και στις αιτήσεις που υποβάλλονται από τα κράτη μέλη της ΕΕ, μετά την πρώτη Μαΐου 2009, και αφορούν τη στήριξη εργαζόμενων, οι οποίοι έχουν απολυθεί, ως άμεσο αποτέλεσμα της παγκόσμιας οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Το ΕΤΠ μπορεί να κινητοποιηθεί για τη χορήγηση ενισχύσεων, εντός ενός ανώτατου ορίου πεντακοσίων εκατομμυρίων ευρώ , το χρόνο.
Πώς επωφελήθηκε η Ισπανία
Στις 6 Μαΐου 2010, η Ισπανία υπέβαλε αίτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ενίσχυση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση ( ΕΤΠ).
Στην αίτηση αναφέρονται 1.154 απολύσεις σε 593 εταιρίες στον κλάδο 47 (Λιανικό εμπόριο, εκτός μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών) στην περιφέρεια Αραγωνίας κατά την περίοδο εννέα μηνών, από την 1η Ιουνίου 2009 έως την 28η Φεβρουαρίου 2010.
Η Επιτροπή έκρινε, ότι η σχετική αίτηση ικανοποιεί τα κριτήρια για χρηματοδότηση, που θέτει το ΕΤΠ, και ότι θα πρέπει να χορηγηθούν στην Ισπανία 1.560.000 ευρώ για μια δέσμη μέτρων, που θα ενισχύσουν τους 1.154 άνεργους. Με το ποσό αυτό το Ταμείο καλύπτει ποσοστό 65% του συνολικού προϋπολογισμού των μέτρων αυτών.
Για να αποδείξει την σχέση μεταξύ των απολύσεων και της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης, η Ισπανία προέβαλε το επιχείρημα ότι η χρηματοπιστωτική κρίση οδήγησε σε έλλειψη ρευστότητας στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και σε ανησυχίες όσον αφορά στη φερεγγυότητά τους.
Οι ανησυχίες αυτές στη συνέχεια μεταδόθηκαν στην «πραγματική οικονομία» (π.χ. μη χρηματοπιστωτικοί τομείς), καθώς οι πιστωτικές διευκολύνσεις αποσύρθηκαν και η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών κλονίστηκε.
Η αύξηση της ανεργίας - η οποία στην Ισπανία πλησιάζει το 20%, δηλαδή, είναι διπλάσια της ΕΕ των 27 - και οι μειώσεις των ωρών εργασίας (όχι υπερωρίες, μειωμένη εβδομάδα εργασίας, προσωρινές διακοπές λειτουργίας κ.λπ.), σε συνδυασμό με την όλο και σπανιότερη πίστωση και τις ανησυχίες ως προς πιθανές περαιτέρω επιπτώσεις στην αγορά εργασίας, εξηγούν την πτωτική πορεία των λιανικών πωλήσεων.
Στην Ισπανία ο όγκος των λιανικών πωλήσεων παρουσίασε πιο απότομη πτώση από τον μέσο όρο των 27 χωρών της ΕΕ.
Από το 2000 έως το 2007, ο αριθμός των επιχειρήσεων και η απασχόληση στον λιανικό τομέα στην Ισπανία αυξανόταν κάθε χρόνο. Η αυξητική τάση στη διάρκεια της περιόδου αυτής, αναφέρουν οι Ισπανοί, κατέστησε δυσχερή την πρόβλεψη της συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας παγκοσμίως ή τα σημερινά επίπεδα ανεργίας και τον αντίκτυπό τους στη ζήτηση από μέρους των νοικοκυριών. Αυτή η απότομη πτώση στη ζήτηση ήταν απροσδόκητη τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και τις κυβερνήσεις και συνέβη με ρυθμό και ταχύτητα χωρίς προηγούμενο.
Πώς ενισχύθηκε η Ολλανδία
Άλλη υπόθεση χορήγησης ενίσχυσης, είναι αυτή της Ολλανδίας, η οποία, αφορά τον τομέα των εκδόσεων και εκτυπώσεων. Το ποσό που χορηγείται από το Ταμείο είναι 549.946 ευρώ, και αφορά την ενίσχυση 129 απολυμένων από εννέα επιχειρήσεις του ίδιου τομέα.