ΑΛΛΟΥ Τ’ ΟΝΕΙΡΟ ΚΙ’ ΑΛΛΟΥ ΤΟ ΘΑΥΜΑΠρώτη στην πράσινη ενέργεια η Δανία29/11/2011
Μπορεί η Ελλάδα να επρόκειτο να γίνει… Δανία του Νότου, αλλά η (πραγματική) Δανία φιλοδοξεί να αναδειχθεί νικήτρια στην κούρσα της πράσινης ενέργειας, καθώς, όπως ανακοινώθηκε χθες, ως το 2020 θα αντλεί τη μισή ποσότητα ηλεκτρικού ρεύματος που χρειάζεται από ανεμογεννήτριες και έως το 2050 θα καλύπτει το σύνολο των ενεργειακών της αναγκών από ανανεώσιμες πηγές.
«Η Δανία πρέπει να χρησιμοποιεί πολύ περισσότερη ανανεώσιμη ενέργεια και θα πρέπει να γίνουμε πολύ καλύτεροι στο να την χρησιμοποιούμε αποδοτικά», δήλωσε ο υπουργός Κλίματος και Ενέργειας Μάρτιν Λίντεγκαρντ. Στο πρόγραμμα με τίτλο «Η Ενέργειά Μας», το οποίο παρουσιάζεται στην ιστοσελίδα της, η κυβέρνηση διευκρινίζει ότι στόχος είναι έως τα μέσα του αιώνα, η χώρα να έχει απαλλαγεί πλήρως από τα ορυκτά καύσιμα και να εξαρτάται από την αιολική ενέργεια, τη βιομάζα και το βιοαέριο.
Η κυβέρνηση συνασπισμού της Δανίας υπό τη Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ των Σοσιαλδημοκρατών ανέλαβε καθήκοντα μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο. Λέει ότι με το ενεργειακό πρόγραμμα, που αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητές της, σκοπεύει να «θέσει υψηλότερους στόχους» σε σχέση με την κεντροδεξιά κυβέρνηση των προκατόχων της, η οποία σχεδίαζε αύξηση της χρήσης αιολικής ενέργειας από το 20% που είναι σήμερα, στο 42% έως το 2050.
Το πρόγραμμα προϋποθέτει επενδύσεις ύψους 750 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό που η κυβέρνηση ευελπιστεί να συγκεντρώσει κυρίως μέσω υψηλότερων τιμολογίων ηλεκτρισμού.
Πιστεύει πως κάτι τέτοιο θα ενθαρρύνει παράλληλα τους Δανούς να μονώσουν καλύτερα τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους. Το σχέδιο εξάλλου προβλέπει ότι έως το 2020, τα νοικοκυριά θα έχουν μειώσει την κατανάλωσή τους κατά 8% - 10%.
Σημειώνεται ότι η χώρα δεν διαθέτει πυρηνικές εγκαταστάσεις, ενώ δεν εκμεταλλεύεται ενεργειακά σχεδόν καθόλου τη θάλασσα που την περιβάλλει, γεγονός που την καθιστά εξαρτημένη σε μεγάλο βαθμό από τον άνθρακα. Με βάση το σχέδιο της κυβέρνησης, τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας από άνθρακα θα κλείσουν σταδιακά έως το 2030, ενώ θα καταργηθεί και το πετρέλαιο θέρμανσης για να αντικατασταθεί από βιομάζα.