Παρασκευή
19 Ιουλίου 2019
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3225RSS FEED
Μια πρόβλεψη για τον χρόνο των εκλογών
Γράφει ο
Μανώλης Αυγερινός

Εκλογές στις 19 Μαΐου.

Όχι, 26  Μαΐου.

 Όχι, τον Οκτώβριο.

Και η κολοκυθιά καλά κρατεί.

Θα συμμετάσχω κι εγώ στο παιχνίδι της κολοκυθιάς, κάνοντας μια πρόβλεψη για τον χρόνο των εκλογών.

Ας κάνουμε δύο παραδοχές.

Ότι, ο Τσίπρας νοιάζεται ΜΟΝΟΝ για τον εαυτό του και την πολιτική του επιβίωση και ότι οι των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, δεν είναι κανονική κυβέρνηση και δεν σκέφτονται με τον κοινό νου.

Άλλωστε και οι δύο παραδοχές έχουν αποδειχτεί ως τώρα.

Πάμε λοιπόν.

1) ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ: Ο Τσίπρας έχει ψηφίσει την απλή αναλογική για τις μεθεπόμενες εκλογές. Πώς θα γίνουν αυτές; Μα μόνον αν χρησιμοποιηθεί και πάλι η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, τον Φεβρουάριο του 2020. Οπότε, θεωρεί ο ίδιος, ότι θα παίξει ρυθμιστικό ρόλο στις πολικές εξελίξεις.

2) ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ: Το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος, συζητείται καιρό τώρα θεωρητικά, αλλά τους τελευταίους δύο μήνες η συζήτηση πήρε σάρκα και οστά. Εντός των ημερών θα γίνει η πρώτη ψηφοφορία και ένα μήνα μετά η δεύτερη και τελική ψηφοφορία. Η παρούσα Βουλή αποφασίζει τα υπό αναθεώρηση άρθρα κι η επόμενη τα αναθεωρεί.

Η επόμενη Βουλή, δεσμεύεται ως προς τα άρθρα που θα αναθεωρηθούν , όχι όμως κι ως προς το περιεχόμενό τους.

Όσα άρθρα ψηφιστούν προς αναθεώρηση από την παρούσα Βουλή με 180 ψήφους, στην επόμενη Βουλή αναθεωρούνται με 151 ψήφους.

Όσα άρθρα ψηφιστούν προς αναθεώρηση από την παρούσα Βουλή με 151 ψήφους, στην επόμενη Βουλή αναθεωρούνται με 180 ψήφους.

Στην Επιτροπή που συστάθηκε στη Βουλή, κατέληξαν ότι μεταξύ των αναθεωρητέων άρθρων, είναι και τα άρθρα 32 και 86.

Το άρθρο 32, είναι για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η αναθεώρηση του άρθρου αυτού, θα απεμπλέξει την εκλογή του Προέδρου από τη διάλυση της Βουλής. Δηλαδή, εάν στη Βουλή οι Βουλευτές δεν θα συμφωνούν για την εκλογή του Προέδρου, η διαδικασία αυτή, δεν θα προκαλεί την πρόωρη διάλυση της Βουλής. Θυμίζουμε ότι ο Τσίπρας με τη ΔΗΜΑΡ και τη ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, δεν ψήφισαν τον Σταύρο Δήμα τον Δεκέμβριο του 2014, η Βουλή διαλύθηκε, έγιναν εκλογές και ο Τσίπρας έγινε Πρωθυπουργός.

Το άρθρο 86 είναι περί ευθύνης υπουργών. Ένα άρθρο που όλοι κόπτονται να το αλλάξουν και ποτέ δεν έχει αλλάξει ως σήμερα. Με την αναθεώρηση του άρθρου αυτού, οι υπουργοί και οι βουλευτές θα οδηγούνται στην τακτική δικαιοσύνη με τον ίδιο τρόπο που οδηγούμεθα όλες και όλοι οι Έλληνες πολίτες. Δηλαδή, απεμπλέκεται η Βουλή από τη διαδικασία αυτή και άρα πάει περίπατο η περιβόητη ασυλία των βουλευτών.

Για σκεφτείτε τώρα, με τη Νέα Δημοκρατία  κυβέρνηση, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, τι θα γίνει;

1) Αφού η εκλογή του Προέδρου δεν θα επηρεάζει τη διάλυση της Βουλής, ο Τσίπρας θα έχει χάσει το βασικό του όπλο για να προκαλέσει εκλογές με την απλή αναλογική και

2) Οι δικαστικές αίθουσες θα γεμίσουν από κατηγορούμενους υπουργούς και βουλευτές της παρούσας ΣΥΡΙΖΑΝΕΛίτικης κυβέρνησης, με απλές μηνύσεις από τον οποιονδήποτε πολίτη.

Θέλει ο Τσίπρας κάτι από αυτά τα δύο;

Ο άνθρωπος, που όπως είπαμε ενδιαφέρεται ΜΟΝΟΝ για τον εαυτό του, για το πολιτικό του μέλλον και πώς θα είναι ρυθμιστικός παράγοντας των πολιτικών εξελίξεων;

Και πώς θα το επιτύχει αυτό αν αναθεωρηθούν τα  άρθρα 32 και 86;

Μα δεν θα το επιτύχει σε αυτή την περίπτωση.  

Αν αυτά τα δύο άρθρα αναθεωρηθούν από ενδεχόμενη κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Τσίπρας δεν θα έχει καμία δύναμη να επηρεάσει τις εξελίξεις, δεν θα έχει καμία δύναμη να προκαλέσει εκλογές με απλή αναλογική και πολλοί από τους υπουργούς, της παρούσας ΣΥΡΙΖΑΝΕΛίτικης κυβέρνησης, θα οδηγηθούν στην τακτική δικαιοσύνη με απλές μηνύσεις.

Μα πώς θα το αποτρέψει αυτό;

ΜΟΝΟΝ εάν δεν αναθεωρηθούν τα άρθρα 32 και 86.

Εκεί ακριβώς στηρίζεται η πρόβλεψή μου για τον χρόνο των εκλογών.

Λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια της δεύτερης και τελικής ψηφοφορίας στη Βουλή για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ώστε η επόμενη Βουλή να χαρακτηριστεί ως αναθεωρητική, με κάποιο πρόσχημα ο Τσίπρας, θα πάει σε εκλογές. Για παράδειγμα, θα καταγγείλει τη Νέα Δημοκρατία και το παλιό διεφθαρμένο και διαπλεκόμενο πολιτικό σύστημα, ότι δεν θέλουν την αναθεώρηση του άρθρου 86.

Συμπερασματικά, η πρόβλεψή μου είναι ότι, ο Τσίπρας δεν θα δώσει το δικαίωμα στη Νέα Δημοκρατία να αναθεωρήσει τα άρθρα 32 και 86.

Τα άρθρα που πιστεύει ότι θα τον διατηρήσουν στο πολιτικό σκηνικό.

Τα άρθρα που χωρίς αυτά, πιθανότατα θα εξαφανιστεί από το πολιτικό προσκήνιο.

Επομένως και με βάση τα παραπάνω, οι εκλογές θα προκληθούν από τον Τσίπρα, πριν την τελική ψηφοφορία για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Τέλη Μαρτίου, εντός Απριλίου; Ίδωμεν