Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε το διήμερο Σεμινάριο για την «Ευβοϊκή Φορεσιά και τις γεύσεις της Εύβοιας» από τον Όμιλο για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων και την Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Εύβοιας ΟΠΣΕ στο κτήριο του Ελληνικού ICOMOS όπου φιλοξενείται ο Όμιλος στον Κεραμεικό.
Το Σεμινάριο ξεκίνησε με την προβολή σχετικού video για την Εύβοια και σύντομη αναφορά στην ιστορία της απο την διευθύντρια του τομέα Λαικού Πολιτισμού-Χορωδιών του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων για την Περιφέρεια της Ελλάδας κ. Νία Κομπορόζου. Το video ήταν επιμέλεια του Ευβοικού Καναλιού «Ε».
Στη συνέχεια η κ. Μαργαρίτα Κοροβού παρουσίασε την Ιστορία της Αρτάκης με παράλληλη προβολή video και και ανέλυσε την φορεσιά της Αρτάκης. Οι εξαίρετοι χοροδιδάσκαλοι Στέφανος Λόλης και Βάνα Κωνσταντινίδη ανέλυσαν και παρουσίασαν με την χορευτική ομάδα τους παραδοσιακούς χορούς της Ν. Αρτάκης.
Οι κυρίες Μάχη Τσιρμπίνη και Χρύσα Τρίκα παρουσίασαν την παρασκευή και στολισμό παραδοσιακών γλυκισμάτων της Αρτάκης για να ακολουθήσει ο παραδοσιακός μπουφές με γεύσεις τα τοπικά πιάτα τους.
Ακολούθησε η παρουσίαση της Ιστορίας της Ιστιαίας απο την Ειδική Γραμματέα της ΟΠΣΕ κ. Δέσποινα Ανανία και η προβολή σχετικού video ενώ στη συνέχεια η καθηγήτρια φυσικής αγωγής και πρόεδρος του χορευτικού συλλόγου "Αθανάσιος Κορφιάτης" κ. Φαίη Δούκα παρουσίασε ζωντανά τις φορεσιές Ιστιαίας Αγίας Άννας & Αιδηψού, με παράλληλη παρουσίαση των χορών της περιοχής τους απο μέλη του συλλόγου.
Οι κυρίες Δέσποινα Ανανία και Λιάνα Γέραλη είχαν ετοιμάσει ένα γευστικότατο μπουφέ με τοπικά πιάτα και γλυκίσματα.
Ακολούθησε η παρουσίαση της Ιστορίας των Ροβιών Ευβοίας από την καθηγήτρια κ. Βικτώρια Μακρή αναφορά στους χορούς της Βόρειας Εύβοιας από την δασκάλα του χορευτικού "ΧΟΡΟΒΙΑΙ" κ. Χρυσούλα Βουτσελά. Στη συνέχεια η εξαιρεική κυρία Σοφία Γαρυφαλάκη βοηθούμενη απο την κ. Βουτσελά παρουσίασν ένα πανέμορφο μπουφέ με γεύσεις Ριβιών.
Η πρώτη ημερα του Σεμιναρίου έκλεισε τις εργασίες της με την απονομή των αναμνηστικών και βεβαιώσεων απο τον Πρόεδρο του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων και Αντιπρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων της UNESCO (WFUCA) για την Ευρώπη και την Βόρεια Αμερική κ. Ιωάννη Μαρωνίτη ο οποίος και σε δήλωση του τόνισε “Το πανέμορφο νησί της Εύβοιας με το απαράμιλλο φυσικό του κάλλος, με τα ήθη, έθιμα και παράδοση αποτελεί θησαυρό της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας. Η διατήρηση και διάδοση αυτού του πολιτιστικού πλούτου είναι απαραίτητη”.
Η δεύτερη μέρα του Σεμιναρίου ξεκίνησε με την σύντομη αναφορά στην ιστορία της Εύβοιας από την ΄Εφορο των Δημοσίων Σχέων της ΟΠΣΕ κ. Λιάνα Γέραλη. Ακολούθησε η παρουσίαση της Σκυριανής Φορεσιάς απο την καθηγήτρια της Φυσικής Αγωγής κ. Χριστίνας Μαυρίκου μια καταπληκτική αναφορά στη γυναικεία και ανδρική φορεσιά.
Η παρουσίαση της ιστορίας της Κύμης και της πανέμορφης φορεσιάς της έγινε με μια καπληκτική αναφορά διαχρονικά από την φιλόλογο κ. Δήμητρα Γκιντίδου, ενώ τα παροδοσιακά γλυκίσματα όπως ο μπακλαβάς της Κύμης και το γευστικό και αρωματικό αμυγδαλωτό της προξένησαν τον θαυμασμό των προσκεκλημένων.
Ακολούθησε η παρουσίαση της ιστορίας της Καρύστου απο την Χοροδιδάσκαλο κ. Λίτσα Βούλη η οποία ανέλυσε με λεπτομέριες την φορεσιά την οποία και η ίδια φορούσε. Έπειτα ο Χοροδιδάσκαλος του συγκροτήματος "Ανεμοπύλες" ο οποίος και φορούσε την ανδρική φορεσιά της Καρύστου παρουσιάζοντάς την με ιδιαίτερο τρόπο , ενώ οι δύο Χοροδιδάσκαλο του συγκροτήματος "Ανεμοπύλες" κ. Λίτσα Βούλη & κ. Γιάννης Μαμάς σε ένα θαυμάσιο χορευτικό ντουέτο παρουσίασαν μέρος των χορών της Καρύστου.
Η κ. Μαρία Σταματίου παρουσίασε με τον δικό της τρόπο την ιστορία των Ψαχνών με παράλληλη προβολή video και στη συνέχεια ο χαρισματικός δάσκαλος του χορευτικού συλλόγου"Ρίζες" Ψαχνών κ. Κώστας Κανέλλος αναφέρθηκε και ανέλυσε τους Ευβοικούς χορούς με παρουσία χορευτικής ομάδας του συλλόγου.
Πρέπει να σημειώσουμε την ιδιαίτερη εντύπωση που προκάλεσε ο κ. Φάνης Ραμιώτης που παρουσίασε ένα μέρος απο την συλλόγή των χειροποίητων κοσμημάτων του, καθώς στο διήμερο αφιέρωμα στην Ευβοική Φορεσιά παράλληλα βρσκόταν σε εξέλιξη ΄Εκθεση Ζωγραφικής και Αγιογραφίας μελών του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων. Ο κ. Ραμιώτης από την Ιστιαία είχε πρόταση από τον κ. Μαρωνίτη να γίνει μέλος του Ομίλου λόγω της εξαιρετικής του δουλειάς.
Το διήμερο Σεμινάριο έκλεισε με την απονομή των βεβαιώσων και των αναμνηστικών προς τους συμμετέχοντες παρουσία του Κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Σίμου Κεδίκογλου και του κ. Παπανικολάου, του Υφ/γού Παιδείας κ. Συμεών Κεδίκογλου, του Πρέσβυ της Σλοβενίας, του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού κ. Αντώνη Κολιόπουλου, του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ.κ Ιάκωβου του Γ., του Αρχιεπισκόπου Ευρώπης κ.κ Αλέξιου Α' και του Μητροπολίτη Φθιώτιδος και Λεβαδείας κ.κ Μελχισεδέκ, πολλών άλλων εξέχουσων προσωπικοτήτων καθώς και Χοροδιδασκάλων και Δισκάλων Φυσικής Αγωγής που παρακολούθησαν το διήμερο Σεμινάριο. Την ευθύνη και τον συντονισμό της οργάνωσης της σειράς των Σεμιναρίων καθώς και της προβολής της Ελληνικής φορεσιάς και των Ελληνικών γεύσεων είχε η Διευθύντρια Λαικού Πολιτισμού-Χορωδιών του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς & Νήσων για όλη την Ελληνική Περιφέρεια κ. Νία Κομπορόζου.
Το διήμερο αφιέρωμα στην Εύβοια πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Ελληνικού ICOMOS.