Με την κυβέρνηση να επιμένει στην τοποθέτησή της περί… έντιμου συμβιβασμού εντός του πλαισίου της λαϊκής εντολής, οι Ευρωπαίοι στέλνουν τις προειδοποιήσεις τους ότι η πρόσβαση στη ρευστότητα δε θα είναι τόσο εύκολη.
Συγκεκριμένα, χθες, και ενώ η κυβέρνηση έχει επικεντρωθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τα πρώτα μέτρα τα οποία λαμβάνει στη βάση της λίστας Βαρουφάκη που απεστάλη στους θεσμούς, ο επικεφαλής του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Γερούν Ντέισελμπλουμ έστειλε μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση ότι «η πρόσβαση στα γκισέ της ΕΚΤ δεν θα είναι εύκολη».
Όπως είπε, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο RTL Nieuws, η πρόσφατη αναδιοργάνωση της διαπραγματευτικής ομάδας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα δεν θα άρει από μόνη της το αδιέξοδο ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της, υποστηρίζοντας ότι η Αθήνα θα χρειαστεί νέα δάνεια για να τα καταφέρει.
«Χωρίς περαιτέρω δάνεια, η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει, αυτή είναι η πραγματικότητα», δήλωσε ο Γερούν Ντέισελμπλουμ.
«Η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχουν ελάχιστα χρήματα και ότι, χωρίς βοήθεια, η Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, δεν θα βγει» από την κρίση, πρόσθεσε.
Ο ορισμός ενός νέου συντονιστή της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, αν και δεν λύνει από μόνος του τα προβλήματα μεταξύ της Ελλάδας και του Eurogroup είναι μια «καλή είδηση», συνέχισε ο Ντέισελμπλουμ. Όπως είπε, «δεν πρόκειται μόνο για τα οικονομικά αλλά και για την ενέργεια, τη δικαιοσύνη, τις εξωτερικές υποθέσεις... Είναι τόσο μεγάλο (το πεδίο) που χρειαζόμαστε έναν απευθείας σύνδεσμο, υπό την ευθύνη του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα».
Τους τελευταίους δύο μήνες, υποστήριξε ο επικεφαλής του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, έχει επιτευχθεί ελάχιστη πρόοδος και μάλιστα «κάποιες φορές έγιναν και βήματα προς τα πίσω». Εξέφρασε επίσης την αντίθεσή του στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Ελλάδα που, όπως είπε, δεν είναι προς το συμφέρον της: «Θα κόστιζε χρήματα, θα δημιουργούσε σοβαρή πολιτική αβεβαιότητα και δεν νομίζω ότι έχουμε το χρόνο. Δεν νομίζω ότι οι Έλληνές έχουν τον χρόνο για κάτι τέτοιο» συνέχισε.
Αναφερόμενος στο γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν χαλάρωσε τους κανόνες της απέναντι στις ελληνικές τράπεζες, ο επικεφαλής του Eurogroup είπε ότι αυτό δεν θα έπρεπε να προκαλεί έκπληξη στην Αθήνα. «Η ελληνική κυβέρνηση έπαιξε το στοίχημα πως, αν διαπραγματευθεί με εμάς, η ΕΚΤ θα ανοίξει τα γκισέ των ταμείων, θα χαλαρώσει τους κανόνες» σημείωσε. Όμως προειδοποίησε πως «δεν θα υπάρξει εύκολη πρόσβαση στα γκισέ της ΕΚΤ μέχρι να υπάρξει μια σταθερή συμφωνία με το Eurogroup».
Στο μεταξύ, νωρίτερα, ικανοποίηση με την αναμόρφωση της δομής της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας δηλώνουν πηγές της Κομισιόν, εξέφρασε η εκπρόσωπος τους επιτρόπου Οικονομία Πιερ Μοσκοβισί.
Παράλληλα, ανέφερε ότι υπάρχει σύγκλιση απόψεων ότι οι διαπραγματεύεσεις θα πρέπει να γίνουν πιο παραγωγικές και αποτελεσματικές.
Όπως δήλωσε η Ανίκα Μπράιτχαρτ όταν ρωτήθηκε για τις αλλαγές στη διαπραγματευτική ομάδα, σημασία έχει τα πρόσωπα που μετέχουν στην ομάδα να έχουν εντολή να διαπραγματευτούν. «Εφόσον έχουν την εξουσιοδότηση να διαπραγματευτούν είμαστε ικανοποιημένοι».
Εξάλλου, σε ερώτηση αν θα αλλάξει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων και το ισχύον σχήμα ανάμεσα σε Brussels Group και Athens Group, η Α. Μπράιτχαρτ απέφυγε να απαντήσει και αρκέστηκε να πει ότι γίνονται συζητήσεις για το πώς θα γίνουν πιο παραγωγικές και αποτελεσματικές οι διαβουλεύσεις.