Αν εξαιρέσουμε τον θόρυβο που προκλήθηκε από την απόφαση του ΣτΕ, την περασμένη εβδομάδα συνέβησαν και μια σειρά άλλα γεγονότα - σχεδόν μέσα στην απόλυτη σιωπή.
Σε άλλες περιπτώσεις, σε άλλες εποχές, με άλλες κυβερνήσεις, θα είχαν σηκωθεί και οι πέτρες.
Θα είχαν σηκωθεί και οι πέτρες αν ανακοινωνόταν (όπως ανακοινώθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδας) ότι στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου οι εισπράξεις από τον τουρισμό μειώθηκαν κατά 7,1%, σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι, αν και ο αριθμός των τουριστών αυξήθηκε κατά 1,8%.
Θα είχαν σηκωθεί και οι πέτρες αν ανακοινωνόταν (σε άλλες εποχές, είπαμε, τότε που κυβερνούσαν οι «κακοί») ότι στο εξάμηνο είχαμε μείωση ταξιδιωτικών εισπράξεων της τάξης του 7,1%, με τα έσοδα να μειώνονται στα 9,85 δις ευρώ!
Τι σημαίνει αυτό; Μα ότι τα έσοδά μας από τον τουρισμό μειώθηκαν κατά 700 εκ. ευρώ. Και μάλιστα, την ώρα ακριβώς που ο ξεπεσμένος καναλάρχης (που στην πραγματικότητα, μετά την απόφαση του ΣτΕ έχει κηρυχθεί έκπτωτος από τη Δημοκρατία) Ν. Παππάς ρωτούσε και ξαναρωτούσε αν θα βρεθούν τα 255 εκ. ευρώ που ο ίδιος είχε «εξασφαλίσει» με τον «διαγωνισμό» του.
Μήπως εκείνος μπορεί να μας απαντήσει πού θα βρεθούν τα 700 εκ. ευρώ που χάθηκαν από τις τουριστικές εισπράξεις;
Και βέβαια, θα είχαν σηκωθεί και οι πέτρες αν ανακοινωνόταν ότι τον Αύγουστο – μάλιστα, τον Αύγουστο! – είχαμε μείωση εσόδων από τον τουρισμό της τάξης του 9,2%!
Αλλά τώρα, τίποτε. Σιωπή και πάλι σιωπή. Και ο κ. Τσίπρας να επιμένει πως η οικονομία μας κάθεται πάνω σε ένα ελατήριο και αναμένει να… εκτιναχθεί!
Θα είχαν επίσης σηκωθεί και οι πέτρες αν ανακοινωνόταν (τότε που κυβερνούσαν οι «κακοί», όχι σήμερα), ότι το β΄ τρίμηνο του 2016 το δημόσιο χρέος έφθασε στο 179,2% του ΑΕΠ και ότι η κατά 3,1 ποσοστιαίες μονάδες αύξηση ήταν (σύμφωνα με τη Eurostat) η υψηλότερη στην ΕΕ.
Και τώρα τι ακούμε; Απλές διακηρύξεις για ρύθμιση του χρέους, οι οποίες αλλεπάλληλα διαψεύδονται από τους δανειστές!
Θα είχαν σηκωθεί και οι πέτρες αν ανακοινωνόταν (από το ΙΚΑ, όχι από τους «κακούς») ότι το 61% των συμβάσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα φέτος αφορούσε σε συμβάσεις ελαστικών μορφών εργασίας και ο μέσος μισθός για μερική απασχόληση έφθασε στα 405,51 ευρώ.
(Αν και οι αντίπαλοι των «κακών» υπόσχονταν κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ!)
Θα είχαν σηκωθεί και οι πέτρες αν ανακοινωνόταν (και πάλι από το ΙΚΑ) ότι η μέση απασχόληση στις κοινές επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 1,05% και ότι το μέσο ημερομίσθιο στις κοινές επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 2,15%, στα οικοδομοτεχνικά έργα μειώθηκε κατά 2,34% και στο σύνολο κατά 2,15%.
Θα είχαν σηκωθεί και οι πέτρες αν ανακοινωνόταν ότι ο μέσος μισθός μειώθηκε στις κοινές επιχειρήσεις κατά 3,20%.
Θα είχαν σηκωθεί και οι πέτρες αν γινόταν γνωστό ότι βούλιαξε ο ΟΑΕΕ και ουδείς γνωρίζει πώς θα δοθούν οι συντάξεις των επόμενων δύο μηνών.
Θα είχαν σηκωθεί και οι πέτρες αν γινόταν γνωστό ότι, με βάση τα στοιχεία του Ταμείου, από τους από τους 701.148 ασφαλισμένους, οι 538.087 είναι είτε οφειλέτες είτε έχουν κάνει διακοπή και οφείλουν εισφορές στο Ταμείο. Και ότι το σύνολο παλιών και νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών φτάνουν τα 12 δις ευρώ ενώ το έλλειμμα χρήσης αναμένεται να σκαρφαλώσει κοντά στο 1 δις ευρώ από 495 εκ ευρώ που προβλέπονταν στην αρχή του χρόνου.
Θα είχαν σηκωθεί και οι πέτρες αν γινόταν γνωστό ότι για να δοθούν οι συντάξεις θα χρειαστεί να σπάσει ότι μόνο ο «μικρός κουμπαράς» του ΑΚΑΓΕ, του γνωστού Ταμείου Αλληλεγγύης των Γενεών, αλλά και ο μεγάλος, όπου έχουν συγκεντρωθεί περί τα 5 δις ευρώ.
Και βέβαια, στις 25 Οκτωβρίου, θα είχαν σηκωθεί οι πέτρες αν ανακοινωνόταν ότι το Υπερταμείο των 99 χρόνων καταχωρήθηκε στο ΓΕΜΗ.
Και οπωσδήποτε θα είχαν σηκωθεί οι πέτρες αν ανακοινωνόταν ο ορισμός του Εποπτικού Συμβουλίου του Υπερταμείου, με πρόεδρο έναν ξένο, τον Γάλλο με το όνομα-σιδηρόδρομο (Ζακ Ανρί Περ Κατρίν Λε Παπ του Εμίλ), πρώην αναπληρωτή διευθυντή της κυρίας Λαγκάρντ, όταν ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.
Ναι, θα είχαν σηκωθεί και οι πέτρες. Οι οποίες τώρα, επί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, παραμένουν όλες στις θέσεις τους…