Σαββατοκύριακo
18-19  Μαίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4990RSS FEED
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ «Ιανός»«Ο τουρισμός που πληγώνει»
04/02/2014

Το 21ο βιβλίο του με τίτλο «Ο τουρισμός που πληγώνει: Η αθέατη και δυσφημιστική πλευρά του», Εκδόσεις Παπαζήση, παρουσίασε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΤΕΙ Αθήνας καθηγητής Περικλής Λύτρας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο βιβλιοπωλείο « ΙΑΝΟΣ», παρουσία Προέδρων ΤΕΙ, Πρυτάνεων, Εκπαιδευτικών από πολλά ΑΕΙ, Δημάρχων, Περιφερειακών Συμβούλων, Προέδρων Αθλητικών Ομοσπονδιών, δημοσιογράφων και πλήθος κόσμου.

Την εκδήλωση συντόνισε ο Θαλής Κουτούπης, σύμβουλος επικοινωνίας, ενώ για το βιβλίο μίλησαν ο πρώην υπουργός Τουρισμού Νίκος Σκουλάς, ο γενικός γραμματέας μέσων ενημέρωσης Ιωάννης Παναγιωτόπουλος και η δημοσιογράφος Μάγια Τσόκλη.

Ο κ. Σκουλάς τόνισε ότι το βιβλίο δίνει την ακριβή διάσταση της αθέατης και δυσφημιστικής πλευράς του τουρισμού και υπογράμμισε την χρησιμότητά του ως «εργαλείο» τόσο για το χώρο των επιχειρήσεων, όσο και για τα αρμόδια όργανα της πολιτείας.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος χαρακτήρισε πρωτότυπο το περιεχόμενο του βιβλίου και σημείωσε την σημαντικότητα του για τον χώρο του τουρισμού και την πολιτεία, επεσήμανε τη σπουδαιότητα των συνεργειών και εξήρε τέτοιες προσπάθειες ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης σαν τη σημερινή.

Η κ. Μάγια Τσόκλη τέλος, διάνθησε την ομιλία της με φωτογραφικό υλικό από τα πολλά ταξίδια της σε όλο τον κόσμο σε σχέση με τα αναφερόμενα στο βιβλίο, όπως τον σεξοτουρισμό, τον ναρκοτουρισμό, τον παράνομο ιατρικό τουρισμό, τις υπερβάσεις της φέρουσας ικανότητας, κ.ά., που έδωσαν την πραγματική διάσταση των αναζητήσεων του πονήματος.

Ειδικότερα το βιβλίο, το οποίο ο καθηγητής κ. Π.Λύτρας συνέγραψε με την κ. Αθηνά Παπαγεωργίου, επιστ. συνεργάτη ΤΕΙ Αθήνας αναφέρεται και συνεισφέρει στον τουρισμό με την καταγραφή όχι των γνωστών θετικών οικονομικο-κοινωνικο-ψυχολογικών και αναπτυξιακών πλευρών του, αλλά με την καταγραφή των-για τους αμύητους-αθέατων και δυσφημιστικών πλευρών του. Στα τρία κεφάλαιά του κατατίθενται κατά σειράν αρχικά οι παραβατικές, αλγογενείς και ιδιαίτερες συμπεριφορές, στη συνέχεια οι κοινωνικές και πολιτιστικές εκφυλιστικές του όψεις και τέλος, οι περιβαλλοντικές αλλοιώσεις και καταστροφές.

Στόχος των συγγραφέων του βιβλίου είναι ανάδειξη των πλευρών του τουρισμού που πληγώνει…. και δημιουργούν προβλήματα, εμφανίζοντας προς τα έξω ένα σκοτεινό, αποτρόπαιο, παραβατικό, συχνά δε αποκρουστικό και αναξιοπρεπές- ανυπόληπτο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης. Ούτως ώστε είτε μέσω της εξάλειψής τους, είτε μέσω της ελαχιστοποίησης και του περιορισμού τους, να επιτρέψουν στον παγκόσμιο τουρισμό, να εξακολουθήσει την όμορφη, τη λαμπερή, τη φωτεινή και υπέροχη πορεία του.

Το βιβλίο αφορά όλο τον τουριστικό «κόσμο», δηλαδή την επίσημη πολιτεία στον τουρισμό, τους τουριστικούς επιχειρηματίες, τους επιστήμονες, καθηγητές και ερευνητές που διακονούν τον τουρισμό, τους εξειδικευμένους δημοσιογράφους του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου και το στελεχιακό δυναμικό των τουριστικών επιχειρήσεων κάθε λογής μα περισσότερο όλους τους φοιτητές και φοιτήτριες του τουρισμού.

Είναι το πρώτο και μόνο σχετικό βιβλίο στην ελληνική βιβλιογραφία, ενώ λόγω του συγκεντρωμένου και ταξινομημένου υλικού του το ίδιο ισχύει κατ’ αναλογίαν και για την αντίστοιχη ευρωπαϊκή και διεθνή τουριστική βιβλιογραφία.