ΟΙ ΑΝΤΙΕΥΡΩΠΑΪΣΤΕΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΕΓΚΥΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ Ενώπιον πολιτικής κρίσης η Κροατία για το Δημοψήφισμα 28/01/2012
Κροατία - Ευρωπαϊκή Ένωση: Ένταξη με εμπόδια εκ των έσω...
Με τον πλέον ηχηρό τρόπο το αντιπολιτευτικό «Κίνημα για την Κροατία – Όχι στην ΕΕ» επανήλθε στην επικαιρότητα την Παρασκευή, ζητώντας την ακύρωση του Δημοψηφίσματος της 22ας Ιανουαρίου, με το οποίο οι Κροάτες ψήφισαν υπέρ της ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με τους αντι-ευρωπαϊστές, το Δημοψήφισμα δεν ήταν εναρμονισμένο με το Σύνταγμα της Κροατίας.
Συγκεκριμένα, το στελέχη του αντιευρωπαϊκού, εθνικιστικού «
Κινήματος για την Κροατία- Όχι στην ΕΕ» στηρίζουν το αίτημα τους στο ότι για να είναι έγκυρο το Δημοψήφισμα, βάσει του Συντάγματος, θα πρέπει σε αυτό να συμμετάσχει το «50% συν ένας» του εκλογικού σώματος, ενώ όπως υποστηρίζουν η συμμετοχή στη διαδικασία της 22ας Ιανουαρίου ανήλθε μόλις στο 43%.
Τονίζεται πως οι συγκεκριμένες διατάξεις που αφορούν στην ορθή διεξαγωγή Δημοψηφίσματος ενσωματώθηκαν στο κροατικό Σύνταγμα πριν από δύο χρόνια – στις αρχές του 2010.
Χαρακτηριστικά, το επιφανές μέλος του «Κινήματος για την Κροατία»,
Ντράζεν Κελεμίνετς, υποστήριξε ότι το Δημοψήφισμα «απέτυχε», αφού σε αυτό έλαβε μέρος το 43% του εκλογικού σώματος, και παράλληλα ζήτησε από την
Κρατική Εκλογική Επιτροπή να κηρύξει τη διαδικασία «άκυρη».
Παράλληλα, τα μέλη του αντι-ευρωπαϊκού μπλοκ στην Κροατία – των οποίων τα επιχειρήματα ενισχύονται ευλόγως από τη σοβούσα οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η ΕΕ – ζητούν την άμεση παραίτηση της κυβέρνησης και την
προκήρυξη εκλογών στη χώρα, υποστηρίζοντας ότι η αποτυχία του Δημοψηφίσματος συνιστά συνολικά αποδοκιμασία της πολιτικής της παρούσας κυβέρνησης.
Υπενθυμίζουμε οτι μετά τη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του κροατικού
Δημοψηφίσματος της 22ας Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα οποία το 66% των Κροατών επιθυμεί την πλήρη ένταξη της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Βρυξέλλες εξέφρασαν την απόλυτη ικανοποίησή τους για το αποτέλεσμα καλωσορίζοντας στους κόλπου της ΕΕ τη διάθεση των Κροατών πολιτών για ένταξη στην «ευρωπαϊκή οικογένεια».
Μάλιστα, τόσο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
Χέρμαν Βαν Ρομπάι, όσο και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,
Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, με κοινή τους δήλωση, αφού συνεχάρησαν τον κροατικό λαό για την απόφασή του, έκαναν λόγο για «ένα καλό νέο για την Κροατία, την περιοχή και για την Ευρώπη».
Να σημειωθεί ότι εάν όλα προχωρήσουν βάσει του προκαθορισμένου χρονοδιαγράμματος, η Κροατία θα αποτελέσει το 28ο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την 1η Ιουλίου του 2013, όντας έτσι η δεύτερη χώρα της πρώην ενιαίας Γιουγκοσλαβίας – μετά την Σλοβενία – η οποία καταφέρνει να γίνει πλήρες και ισότιμο μέλος της ΕΕ.