Πέμπτη
27 Ιουνίου 2019
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3203RSS FEED
Και αγώνας δρόμου στη Βουλή για τον ΖάεφΣε πλήρη εξέλιξη το Σκοπιανό
11/10/2018

Η αναταραχή που επικρατεί εντός της κυβέρνησης και όπως είναι φυσικό εκδηλώνεται και εκτός της χώρας, βρίσκεται στο προσκήνιο.

Οι φήμες πολλές, οι αναφορές στο όνομα του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου ακόμη περισσότερες, καθώς είναι εκείνος που δημιουργεί νέο πονοκέφαλο στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στον ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως έχει γίνει γνωστό στα μέσα ενημέρωσης, ο Πάνος Καμμένος βρέθηκε στις ΗΠΑ για επίσημη επίσκεψη και αφότου εδώ και αρκετό καιρό είχε αποκλειστεί λόγω της... φιλορωσικής του στάσης, πλέον δείχνει να έχει αποκαταστήσει τις σχέσεις του με την Ουάσιγκτον.

Έπειτα από την συνάντηση του Καμμένου με τον Αμερικανό ομόλογο του στρατηγό ε.α. Τζέιμς Μάτις, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας φαίνεται να έδωσε νέα διάσταση στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων και στην επίλυση του προβλήματος. Έτσι, θέλοντας να πείσει τις ΗΠΑ (που καίγονται για την επίλυση του ζητήματος) ότι η συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι καλή και δεν θα περάσει, κατέθεσε ένα νέο σχέδιο.

Σύμφωνα με αυτό ο Καμμένος πρότεινε την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα, τη ΠΓΔΜ, την Αλβανία, τη Βουλγαρία και σε μεταγενέστερο επίπεδο και τη Σερβία, με στόχο τη δημιουργία ενός τόξου σταθερότητας στα βόρεια σύνορα της χώρας. Υποστήριξε πως με αυτόν τον τρόπο θα αναχαιτιστεί η ρωσική διείσδυση στα Βαλκάνια και θα θωρακιστεί η σταθερότητα στην πΓΔΜ, παραπέμποντας έτσι για το μέλλον την επίλυση του ονοματολογικού.

Την αντίδραση του Μαξίμου ακολούθησε και αυτή του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση.

Ο πρόεδρος της Βουλής, μιλώντας στο kontra channel εξέφρασε «έκπληξη και απορία» για την ρητορική Καμμένου τόσο σε σχέση με το plan B που πρότεινε ο υπ. Αμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ όσο και με την πρόσκληση σε ΗΠΑ να αναπτύξουν στρατιωτικές βάσεις και σε άλλα σημεία της Ελλάδας, πέραν της Σούδας.

«Δεν γνωρίζω πού κατατείνει» είπε ο κ. Βούτσης και πρόσθεσε: «Οσα είπε ο κ. Καμμένος είναι πολύ πέρα από τη διατυπωμένη θέση των ΑΝΕΛ για τη διαφωνία τους. Δεν είναι εύκολο να καταλάβω ακριβώς τι πρότεινε ο - καθ' όλα συνεπής επί τρία χρόνια στη συνεργασία του με μας - Πάνος Καμμένος».

Την ίδια ώρα, αγώνα δρόμου προκειμένου να εξασφαλίσει τη στήριξη 80 από τους 120 βουλευτές  του κοινοβουλίου για τις Συνταγματικές αλλαγές που απαιτούνται  έχει ξεκινήσει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ εν μέσω ασφυκτικών διεθνών πιέσεων προκειμένου να επικυρωθεί άμεσα η Συμφωνία των Πρεσπών και να μην χρειαστεί να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Τα βλέμματα όλων στρέφονται στην ερχόμενη Δευτέρα, οπότε και αναμένεται να ξεκινήσει στην Ολομέλεια του κοινοβουλίου των Σκοπίων η συζήτηση για τις Συνταγματικές αλλαγές. Ο Ζάεφ παρά τον τοίχο που έχει υψώσει η Αντιπολίτευση για το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών – μετά και το δημοψήφισμα το οποίο στιγματίστηκε από τη μεγάλη αποχή – εμφανίζεται αισιόδοξος ότι θα καταφέρει έστω και την ύστατη στιγμή να εξασφαλίσει τη στήριξη 80+1 βουλευτών.