Παρασκευή
27 Δεκεμβρίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 5212RSS FEED
Μια εύκολη συσκευή για το ΧΑΠ
19/03/2015

Αύξηση των περιστατικών Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ) αλλά και των παροξύνσεων καταγράφονται το τελευταίο διάστημα από τους ειδικούς επιστήμονες, με μία από τις βασικές αιτίες τις λοιμώξεις από ιούς και μικρόβια που εμφανίζονται  τους χειμερινούς μήνες.

Εκτός αυτού η αύξηση των περιστατικών οφείλεται μεταξύ άλλων και στη ρύπανση της ατμόσφαιρας που μπορεί να προέρχεται από τη χρήση τζακιών ειδικά τις κρύες ημέρες που διανύουμε.

Όπως σημειώνει η κα Νίκη Γεωργάτου, Διευθύντρια Πνευμονολόγος στο Ιατρικό Αθηνών,   "Οι παροξύνσεις της ΧΑΠ μπορεί να οφείλονται σε διάφορες αιτίες, όπως η ρύπανση της ατμόσφαιρας  ή η διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής, αλλά η συχνότερη αιτία (50-70% των περιπτώσεων) είναι οι λοιμώξεις από ιούς που συμβαίνουν συνήθως τους χειμερινούς μήνες ή από μικρόβια".

Η κ. Γεωργάτου εξηγεί: "Οι παροξύνσεις αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες που καθορίζουν την πορεία της νόσου και την ποιότητα ζωής των ασθενών με ΧΑΠ .Σχετίζονται με επιδείνωση των συμπτωμάτων, μείωση της ικανότητας για άσκηση και γενικά με την καθημερινή δραστηριότητα, τις συχνότερες εισαγωγές στο νοσοκομείο, την ταχύτερη απώλεια της λειτουργίας του πνεύμονα και τον αυξημένο κίνδυνο για θάνατο".

Από ΧΑΠ πάσχουν συνήθως άνδρες ή γυναίκες ηλικίας άνω των 40 ετών με ιστορικό καπνίσματος (περισσότερα από 20 τσιγάρα την ημέρα για περισσότερα από 20 χρόνια) - Περίπου 30% αυτών θα παρουσιάσουν ΧΑΠ και τα συμπτώματά τους είναι δύσπνοια κυρίως στην κόπωση, εύκολη κόπωση, βήχας με άφθονα πτύελα, συχνά  κρυολογήματα ή λοιμώξεις του αναπνευστικού καθώς και πνευμονική καρδία (οφειλόμενη στη μείωση του Οξυγόνου και στην αύξηση του διοξειδίου στο αίμα).

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι μια κοινή πάθηση, με μεγάλο κόστος για τις υπηρεσίες υγείας και μεγάλο φορτίο για την οικονομία της χώρας. Η συχνότητα εμφάνισης σε κάθε χώρα είναι διαφορετική, κυμαίνεται από 4-10% των ενηλίκων κατοίκων κάθε χώρας αλλά πάντοτε αντανακλά το επίπεδο καπνίσματος του λαού.

Τι συνιστούν οι ειδικοί.

Στους ασθενείς με ΧΑΠ συνιστάται : Διακοπή του καπνίσματος, αν συνεχίζουν να καπνίζουν. Αντι-γριππικός εμβολιασμός με σκοπό τη δυνατή μείωση της πιθανότητας παρόξυνσης λόγω ιογενούς λοιμώξεως και εμβολιασμός εναντίον του πνευμονιοκόκκου. Αντιβιοτικά χορηγούνται κατά τη διάρκεια μιας παρόξυνσης όταν υπάρχουν έντονη δύσπνοια, αυξημένος βήχας και πυώδη πτύελα.

"Εκτός από την αντιβίωση, η παρόξυνση της ΧΑΠ αντιμετωπίζεται με  δόσεις κορτιζόνης από του στόματος ή ενδοφλέβια  και με αύξηση της θεραπείας συντήρησης που συνίσταται σε εισπνεόμενη αγωγή με βρογχοδιασταλτικά (αντιχολινεργικά και β2 διεγέρτες μακράς δράσης) και εισπνεόμενα κορτικοειδή. Η τακτική παρακολούθηση του ασθενούς από το γιατρό του συμβάλλει στην αντιμετώπιση των πρώιμων συμπτωμάτων και προλαμβάνει την εκδήλωση των παροξυσμών.  Για τη θεραπεία συντήρησης των ασθενών με ΧΑΠ υπάρχουν πολλές θεραπευτικές  επιλογές με μεγάλη αποτελεσματικότητα " αναφέρει η κα Γεωργάτου.

Η αντιμετώπιση

Υπάρχουν πλέον νέα φάρμακα τα οποία συμβάλλουν στη σωστή αγωγή των ασθενών και χορηγούνται σε εισπνεόμενη μορφή με νέου τύπου εισπνευστικές συσκευές που σκοπό έχουν την ευκολότερη λήψη της θεραπευτικής ουσίας. Μεταξύ αυτών, κυκλοφόρησε πρόσφατα το Βρωμιούχο Ακλιδίνιο. Είναι αντιχολινεργικό φάρμακο που ανακουφίζει αποτελεσματικά από τα συμπτώματα και λόγω της χορήγησής του δύο φορές την ημέρα, παρέχει καλύτερη βρογχοδιαστολή κατά τη διάρκεια της νύχτας και νωρίς το πρωί, ενώ  εμφανίζει  λιγότερες αντιχολινεργικές ανεπιθύμητες ενέργειες όπως π.χ. ξηροστομία. Όπως αναφέρει η κα Γεωργάτου στην αποτελεσματικότητα του νέου σκευάσματος συμβάλει σημαντικά και η νέα συσκευή εισπνοών με την οποία χορηγείται.

Μία πρωτοποριακή προγεμισμένη με το φάρμακο και εύκολη στη χρήση συσκευή, που διαθέτει ηχητικό και οπτικό σήμα ώστε να ενημερώνεται ο ασθενής για τη σωστή λήψη της δόσης.