Παρασκευή
24 Μαΐου 2019
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3169RSS FEED
Κανένας δεν σκοπεύει να ξεχάσει το παρελθόν
Γράφει ο
Αθανάσιος Μπουρούνης

       Ζούμε σε μια κοινωνία προσκολλημένη στην ιδιοτελή μικροψυχία και στη στείρα τιποτολογία, η οποία γίνεται όλο και πιο ανελαστική στο χειρισμό των πραγμάτων, που ερμηνεύει τους κανόνες κατά το δοκούν και βαφτίζει κοινωνική πολιτική τη συναλλαγή.

       Όλα όσα κυριαρχούν στην ειδησεογραφία των τελευταίων ημερών και αφορούν κυβερνητικές υποσχέσεις και διευθετήσεις, είναι φανερό ότι έχουν άρωμα εκλογών.

        Είναι γεγονός ότι ο σημερινός  πρωθυπουργός, σε αντίθεση με όλους τους προκατόχους του, διαθέτει απεριόριστες δυνατότητες  και ευκολία στα δώρα.

       Με ανέξοδο λαϊκισμό, με εύκολη δημαγωγία και με ερασιτεχνική εξαπάτηση των ψηφοφόρων, οργανώνει την στρατηγική των υποσχέσεων, μοιράζει άδεια κουτιά ντυμένα με πολύχρονες κορδέλες,  με την πονηρή όμως δέσμευση να τα γεμίσει ο επόμενος.

       Στόχος του είναι η αναζωπύρωση της ανάγκης για προστασία όλων εκείνων που συνδέουν την επιβίωσή τους με το κράτος και τις παροχές του και κυρίως η δημιουργία ενός ευρέως φάσματος ανεξέλεγκτων προσδοκιών οι οποίες θα είναι πολύ δύσκολο να ικανοποιηθούν από την επόμενη κυβέρνηση.

       Πιστεύει ότι ο σχεδιασμός αυτός  θα έχει ως αποτέλεσμα να απλωθεί πολύ γρήγορα ένα κλίμα έντονης δυσαρέσκειας και απογοήτευσης στην κοινωνία και στο εκλογικό σώμα.

       Ωστόσο η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών τυχαίνει να ζουν στο σήμερα και όχι στο χθες.

       Κανένας όμως δεν σκοπεύει να ξεχάσει το παρελθόν, απλώς τώρα σε αντίθεση με το 2013-15 υπάρχει η δυνατότητα σύγκρισής του με το παρόν.

       Οι αμαρτίες και τα επιτεύγματα των «παλιών», αποκτούν το πραγματικό τους ειδικό βάρος. Το «δαιμονοποιημένο»  μεταπολιτευτικό παρελθόν της χώρας, ξαναγυρίζει με τα μέτρα και τα σταθμά της ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τετραετίας.

       Οι «νέοι» των μεγάλων οραμάτων και του ηθικού πλεονεκτήματος, δεν είναι πιά ούτε νέοι, ούτε οραματιστές , ούτε ηθικοί.

       Όλα αυτά είναι ορατά δια γυμνού οφθαλμού στον απλό μέσο   πολίτη και αποδεικνύουν ότι είναι χειρότεροι από τους προηγούμενους.

       Η ανατροπή είναι εντυπωσιακή μεταξύ των  πολιτικών θέσεων και της εφαρμοσμένης κυβερνητικής  πολιτικής της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ.

       Οι κυβερνώντες υποστηρίζουν ότι οι φόροι είναι απαραίτητο στοιχείο της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Έχουν ενστερνιστεί δηλαδή την πιο συντηρητική αντίληψη για τα δημόσια οικονομικά, επειδή θέλουν ένα κράτος με πολλά έσοδα τα οποία θα χειρίζονται όμως οι ίδιοι με πολιτικά και εκλογικά κριτήρια.

       Αντίθετα  η αντιπολίτευση πιστεύει ότι η δημοσιονομική ισορροπία πρέπει να διασφαλίζεται σε χαμηλότερο επίπεδο φόρων, έχει την πεποίθηση ότι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για την επανεκκίνηση της οικονομίας είναι να αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα ατόμων, νοικοκυριών και επιχειρήσεων αμέσως ώστε να επιτευχθεί ριζική αλλαγή του οικονομικού κλίματος και τέλος η εμπέδωση της εμπιστοσύνης στις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας.

       Είναι σίγουρη ότι μια επιθετική φιλοεπενδυτική πολιτική θα ενθαρρύνει τις Αγορές να υποστηρίξουν εμπράκτως τα σχέδια της νέας οικονομικής πολιτικής της  επόμενης κυβέρνησης.

       Είναι αλήθεια ότι η εμπιστοσύνη κερδίζεται μόνο όταν υπάρχουν προοπτικές ταχείας ανάπτυξης.

       Το αποτέλεσμα στη φάση της δίχως όρια παροχολογίας και σκανδαλολογίας της κυβέρνησης, είναι η ΝΔ να προηγείται δημοσκοπικά με διψήφια ποσοστά.

       Ο ΣΥΡΙΖΑ που σήμερα είναι γυμνός πολιτικά, ιδεολογικά και ηθικά, είναι καταδικασμένος να χάσει και μάλιστα πιθανότατα με μεγάλη διαφορά.

       Και τούτο διότι οι ψηφοφόροι που στις επόμενες εκλογές θα προσέλθουν στις κάλπες, δε θα θεωρήσουν  τις παροχές και τις εξαγγελίες προάγγελους καλών ειδήσεων, αλλά   μια ακόμα εφήμερη εξαπάτηση.

 

-Ο κ. Αθανάσιος Μπουρούνης είναι Επίτιμος Δ/ντής Σχολικής Μονάδας Δ.Ε.