Σαββατοκύριακo
3-4  Ιουνίου 2023
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4640RSS FEED
ΤΟ SAMJIYONΈνα τάμπλετ από τη Βόρεια Κορέα
10/08/2013
Σε νέους τεχνολογικούς ρυθμούς φαίνεται ότι μπαίνει η Βόρεια Κορέα, από την οποία –παρά την αυστηρή απομόνωσή της από τον υπόλοιπο κόσμο- ένας τουρίστας υποστηρίζει ότι κατάφερε να βγάλει ένα τάμπλετ παραγωγής της.

Σύμφωνα τον τουρίστα, πρόκειται για το τάμπλετ Samjiyon, το οποίο κατασκευάζεται από την ομώνυμη εταιρεία και είχε παρουσιαστεί σε έκθεση στην Πιονγκγιάνγκ.

Είναι μία συσκευή με οθόνη 7 ιντσών, κάμερα 2 megapixels, αποθηκευτικό χώρο 8 ή 16 GB, επεξεργαστή 1,2 GHz και λειτουργικό Android (4.0.4, Ice Cream Sandwich), ενώ διαθέτει και αρκετές προεγκατεστημένες εφαρμογές, όπως το δημοφιλές παιχνίδι Angry Birds.

Ο τουρίστας, που προτίμησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, ανέφερε ακόμη ότι έιναι ένα γρήγορο μηχάνημα, το οποίο από πλευράς ταχύτητας και ανταπόκρισης μπορεί να σταθεί απέναντι στα κορυφαία τάμπλετ που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή.

Ωστόσο, έχει ένα μειονέκτημα: δεν είναι δυνατόν συνδεθεί στο διαδίκτυο, αφού στην Βόρεια Κορέα η πρόσβαση στο ίντερνετ είναι περιορισμένη και απαιτεί κυβερνητική άδεια.

Επίσης, το Samjiyon παρέχει πρόσβαση στις εκπομπές της κρατικής τηλεόρασης (μέσω TV tuner), καθώς και στο κεντρικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, τον ιστότοπο της ημερήσιας εφημερίδας της Β. Κορέας και το portal του Υπολογιστικού Κέντρου Κορέας. Όπως είναι φυσικό, απουσιάζουν οι δημοφιλείς υπηρεσίες της Google, όπως Gmail, Youtube κλπ.

Το Samijyon θεωρείται πως είναι το τρίτο tablet που κυκλοφορεί στη βορειοκορεατική αγορά και εκτιμάται ότι κατασκευάζεται εκτός της χώρας, από κάποια ασιατική εταιρεία.