Πέμπτη
4 Μαρτίου 2021
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3819RSS FEED
Τα Πολλαπλά Οφέλη της Κανέλας στον Οργανισμό
18/01/2021

 

 

Η κανέλα εκτός από τη νοστιμιά που δίνει σε φαγητά και γλυκά, έχει και πολλά οφέλη για την υγεία.

 

Η προσθήκη κανέλας στη διατροφή των ατόμων με διαβήτη τύπου 2 πάντως, μειώνει τους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με αυτόν.

 

Είναι μπαχαρικό και κατάγεται από την αρχαία Αίγυπτο.

 

Υπάρχουν δύο είδη κανέλας, η κανέλα Κεϋλάνης που θεωρείται η αυθεντική και η κάσσια, η κινέζικη κανέλα που χρησιμοποιείται σήμερα.

 

Η κανέλα μειώνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, καταπολεμά τα βακτήρια, βελτιώνει και επιταχύνει την πέψη και μειώνει τις φλεγμονές χάρη στις αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει όπως οι πολυφαινόλες.

 

Επίσης, επιταχύνει τη ροή του αίματος συμβάλλοντας στην καλύτερη κυκλοφορία του, καταπολεμά το Αλτσχάιμερ και μειώνει τη χοληστερόλη.

 

Σημαντική είναι η συμβολή της κατά της μάχης των καρδιοπαθειών.

 

Εκτός από την κακή χοληστερόλη, μειώνει και τα τριγλυκερίδια κρατώντας την καλή χοληστερόλη σταθερή.

 

Επικρατεί η άποψη ότι θεραπεύει τον διαβήτη, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια.

 

Αυτή η άποψη υπερισχύει επειδή περιέχει ενώσεις που μειώνουν το σάκχαρο στο αίμα μετά τα γεύματα και αυξάνει την ευαισθησία των κυττάρων στην ινσουλίνη.

 

Συγκεκριμένα, η κανέλα μιμείται τη δράση της ινσουλίνης στα κύτταρα.

 

Η προσθήκη κανέλας στη διατροφή των ατόμων με διαβήτη τύπου 2 πάντως, μειώνει τους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με αυτόν και τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

 

Λέγεται ότι ένα κεσεδάκι γιαούρτι με λίγη κανέλα σε σκόνη ημερησίως μπορεί να κάνει θαύματα σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη.

 

Πάντως, σύμφωνα με έρευνες, ένα τμήμα του φυτού της κανέλας είναι ικανό να καθυστερήσει την ανάπτυξη της νόσου του Αλτσχάιμερ.

 

Η κανέλα καταπολεμά επίσης το βακτήριο E.coli σε μη παστεριωμένους χυμούς.

 

Υπάρχουν δύο είδη κανέλας, η κανέλα Κεϋλάνης που θεωρείται η αυθεντική και η κάσσια, η κινέζικη κανέλα που χρησιμοποιείται σήμερα.

 

Έχει την ιδιότητα να σκοτώνει και να ελέγχει κάποια μικρόβια.

 

Επίσης, συμβάλλει στη συντήρηση των τροφίμων για περισσότερο καιρό και σε ορισμένες περιπτώσεις σκοτώνει τους βλαβερούς μικροοργανισμούς.

 

Η κανέλα μειώνει τους πόνους που έχουν σχέση με την αρθρίτιδα, καθώς μειώνει τις κυτοκίνες που συνδέονται με τον πόνο που προκαλεί η πάθηση.

 

Σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες, η κανέλα ίσως να μπορεί να μειώσει τον πολλαπλασιασμό καρκινικών κυττάρων, κάτι που αποτελεί βοηθητικό βήμα στην καταπολέμηση του καρκίνου.

 

Επίσης, ανακουφίζει από τους πόνους της έμμηνου ρύσης.

 

Φυσικά, φροντίζει για την καλή στοματική υγιεινή χαρίζοντας δροσερή αναπνοή, γι’ αυτό και κυκλοφορούν τσίχλες με τη γεύση της.

 

Τέλος, καταπολεμά την υπογονιμότητα γιατί περιέχει κινναμική αλδεΰδη, μια ουσία που αυξάνει την ορμόνη προγεστερόνη και μειώνει την παραγωγή τεστοστερόνης στις γυναίκες, βοηθώντας έτσι στην εξισορρόπηση των ορμονών.

 

www.y-o.gr