Σαββατοκύριακo
15-16  Ιουνίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 5018RSS FEED
Η κύρωση της ιστορικής ελληνογαλλικής συμφωνίας
Γράφει ο
Νίκος Λυγερός

  

Με 191 βουλευτές που σκέφτηκαν εθνικά κυρώθηκε στη Βουλή των Ελλήνων η ιστορική ελληνογαλλική συμφωνία, δηλαδή με μια ενισχυμένη πλειοψηφία που υλοποίησαν η Νέα Δημοκρατία, το Κίνημα αλλαγής και η Ελληνική Λύση.

Είναι λοιπόν μια πολιτική δικαίωση της στρατηγικής ανάλυσης της συμφωνίας που ήρθε να ενισχύσει την ελληνογαλλική συμμαχία σε πρακτικό επίπεδο.

Είναι και μια άλλη απόδειξη ότι τρία διαφορετικά κόμματα είναι ικανά να αποτελέσουν ένα στρατηγικό μείγμα που βλέπει την εθνική πραγματικότητα της Ελλάδας πέρα από κάθε ιδεολογία. Και εδώ φαίνεται η διαφορά στο επίπεδο της υψηλής στρατηγικής που αφορά στις δύο χώρες.

Τώρα όταν έχουμε βουλευτές που δεν μπορούν ν’ αντιληφθούν αυτό το επίπεδο είναι λογικό να μην μπορούν να δουν πέρα από την ιδεοληψία τους. Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα έκανε το πρέπον με την κύρωση κι ας μην συμμετείχαν όλοι σε αυτήν την ιστορική απόφαση.

Η ουσία είναι ότι θα μείνει μια συμφωνία που είναι καθοριστική για το μέλλον και για τη δράση της Ελλάδας και της Γαλλίας στη Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή, στα Βαλκάνια και στην Αφρική. Αυτή η συμμετρική και αμφίδρομη συμφωνία αναβαθμίζει τον ρόλο της Ελλάδας και της δίνει μια άλλη εμβέλεια από τη συμβατική.

 

 

https://lygeros.org/65540-gr/