Σαββατοκύριακo
20-21  Ιούλιος 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 5053RSS FEED
Οι πυρηνικές φιλοδοξίες του σουλτάνου
Γράφει ο
Τάσος Παπαδόπουλος

 

Η Τουρκία όπως ήδη με μισόλογα έχει ανακοινώσει ενδιαφέρεται να αναπτύξει την πυρηνική τεχνολογία. Η Ρωσία της παρέχει την τεχνογνωσία για την ώρα, σε επίπεδο δημιουργίας ενός εργοστασίου παραγωγής ρεύματος στο Ακουγιού, που βρίσκεται στα νότια της Τουρκίας.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι τα κατευθυνόμενα από το καθεστώς Ερντογάν ΜΜΕ, μιλούν τώρα για πυρηνική απειλή σε βάρος της Τουρκίας από την Γαλλία, μέσω της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής που υπέγραψαν πρόσφατα οι Μακρόν – Μητσοτάκης.

Παράλληλα η Τουρκία μετά την άρνηση της Ουάσιγκτον να τις παραδώσει τα 100 μαχητικά αεροπλάνα πέμπτης γενιάς, τα F-35, λόγω της προμήθειας των ρωσικών αντιβαλλιστικών πυραύλων S-400, επιχειρεί να επαναπροσεγγίσει τις ΗΠΑ, ζητώντας να προμηθευτεί 40 αεροσκάφη F-16, καθώς και να αναβαθμίσει σε Viber 80 παλαιοτέρα αεροπλάνα του ιδίου τύπου.

Με το colpo grosso αυτό η Άγκυρα επιδιώκει, αν πάρει αρνητική απάντηση την οποία θα χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα για να δικαιολογήσει την περαιτέρω πρόσδεση της στο ρωσικό αμυντικό άρμα, και ταυτόχρονα να ζητήσει τεχνογνωσία από τον Πούτιν προκειμένου να αναπτύξει πυρηνικά όπλα, με πρόσχημα την απειλή από την Ελλάδα μέσω Γαλλίας, μιας πυρηνικής επίθεσης.

Έτσι η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει την Ελληνογαλλική συμφωνία με στόχο να γίνει πυρηνική δύναμη. Με αυτή την μέθοδο η Άγκυρα πιστεύει ότι θα εδραιώσει την παρουσία της, ως υπερδύναμη στην περιοχή και θα μπορέσει να γίνει ο πατερούλης των Βαλκανικών χωρών και ο αφέντης της περιοχής, από τον Καύκασο μέχρι την Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Ήδη επαίρονται ότι εμπόδισαν το ερευνητικό πλοίο «Nautical Geo» να κάνει έρευνες για λογαριασμό της Ε.Ε., τόσο ανατολικά της Κρήτης εντός της Ελληνικής ΑΟΖ, που συμφωνήθηκε ήδη με την Αίγυπτο και διεμβολίζει το παράνομο Τουρκολυβικό μνημόνιο, όσο και στην οριοθετημένη με την Αίγυπτο ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο νταής της Α. Μεσογείου σουλτάνος της Άγκυρας, επιδιώκει δια της ισχύος να επιβάλει το δικής του έμπνευσης Δίκαιο και παράλληλα απορρίπτει και δεν έχει επικυρώσει, το Δίκαιο της Θάλασσας του Montego Bay του 1982, που έχουν ήδη υιοθετήσει ο ΟΗΕ, η Ε.Ε. καθώς και το σύνολο των παράκτιων χωρών πλην 2-3, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία.

Και ενώ ο Ερντογάν και οι περί αυτόν, βυσσοδομούν εναντίον της Ελλάδας, για την συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με την Γαλλία, στην Αθήνα τα κόμματα που αυτοπροσδιορίζονται ως αριστερά την καταψήφισαν, με διάφορα προσχήματα, που αρχίζουν από την αποστολή Ελληνικών στρατευμάτων στο μακρινό Σαχέλ, μέχρι τον πλέον γελοίο, ότι τάχα θα χρησιμοποιηθούν για να κυκλωσουν την απειλούμενη από τη Δύση, Ρωσία του Πούτιν.

Αποτέλεσμα, την στάση τους αυτή να χειροκροτήσει το πολεμοχαρές τουρκικό κατεστημένο και κυρίως όσα είπε ο Α. Τσίπρα στην Βουλή που μεταξύ άλλων δήλωσε, ότι καταψηφίζει την Ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία γιατί “μας απομακρύνει από μια προοπτική έντιμης λύσης και αποκλιμάκωσης με την Τουρκία” επιβεβαιώνοντας έτσι το λεχθέν στο παρελθόν από τον Γ. Μπαλάφα ότι δεν χρειαζόμαστε εξοπλισμούς και θα ρισκάρουμε μια ενδεχόμενη επιθετική ενέργεια από την πλευρά της Άγκυρας.

Το γεγονός ότι στην Τουρκία αναλυτές επισημαίνουν ότι με τα Rafale, τις Balharra και την αμυντική συμφωνία με την Γαλλία, δεν θα είναι όπως υποστήριξαν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι της γείτονος μια χαψιά η Ελλάδα, δεν συγκίνησε Σύριζα, ΚΚΕ και Μέρα25, προκειμένου να πουν ναι στην Βουλή για την επικύρωση της συμφωνίας.

Ακούμε πλέον το νέο αφήγημα της Άγκυρας, ότι η Ελλάδα είναι επιτιθέμενη χώρα. Την ίδια ώρα στην ελεγχόμενη τουρκική τηλεόραση, διάφοροι αναλυτές υποστήριζαν ότι σε 48 ώρες θα έχουν καταλάβει τα νησιά του Α. Αιγαίου και κάποιοι άλλοι ότι στα σχέδιά των επιτελείων είναι η κατάληψη της Θεσσαλονίκης!!!

Κάποιοι από την άλλη πλευρά στο ΚΚΕ, δεν έχουν καταλάβει ότι η Ρωσία εδώ και πλέον 30 χρόνια έχει οριστικά και αμετάκλητα αποποιηθεί το κομμουνιστικό της παρελθόν και έχει προσχωρήσει θεωρητικά στον δυτικό τρόπο ζωής, βεβαίως με αρκετή δόση αυταρχισμού, κατάλοιπο του σταλινικού παρελθόντος, της πάλαι ποτέ κραταιάς Σοβιετικής Ένωσης.

Οι εθελοτυφλούντες της αριστεράς δεν βλέπουν, ότι στη σημερινή Ρωσία ευδοκιμούν οι ολιγάρχες, ενώ κάποιοι αφελέστεροι το 2015 φύλαγαν το χέρι του Πούτιν και διέδιδαν ότι θα δραπετεύσουν από το ευρώ, εξασφαλίζοντας δάνειο, πέτσινο στην προκειμένη περίπτωση, πέντε δις από τη Μόσχα.

Το απόγειο της Ελληνικής αφέλειας αποδεικνύεται από το τηλεφώνημα του Πούτιν στον Ολάντ, αμέσως μετά την επίσκεψη της Ελληνικής αντιπροσωπείας, που τον ενημέρωσε ότι η παρέα Τσίπρα του ζήτησε να τυπώσει δραχμούλες κι ότι ο ίδιος τους αρνήθηκε.

Στην Τουρκία οι κεμαλιστές της αντιπολίτευσης, οι ακροδεξιοί αντίπαλοι του Ερντογάν, καθώς και οι συγκυβερνώντες εθνικιστές – ισλαμιστές, ούτε διαφωνούν για τους υπέρογκους εξοπλισμούς της γειτονικής χώρας, ούτε επικρίνουν τις νεο-οθωμανικές επεκτατικές βλέψεις του σουλτάνου της Άγκυρας.

Αυτό ας το λάβουν υπόψη τους, όσοι με άκρατο λαϊκισμό και ελαφρά τη καρδία, απορρίπτουν μια συμφωνία, που βάζει φρένο στο όραμα του Ερντογάν να επεκταθεί προς δυσμάς με στόχο τον Ελληνικό Εθνικό χώρο...