Σαββατοκύριακo
26-27  Μαίου 2018
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 2806RSS FEED
Υποχωρούν οι πολιτικές πιέσεις στις ΗΠΑ και ενισχύεται η παγκόσμια ανάπτυξη
Γράφει ο
Κίμων Στεριώτης

Η πρώτη μέρα των αρνητικών αποτελεσμάτων για την Πολιτική Σταθερότητα στη Βρετανία προκάλεσε αφενός την μεγαλύτερη υποχώρηση της Στερλίνας στο τελευταίο δίμηνο αλλά τα Χρηματιστήρια κινήθηκαν με ανοδικούς ρυθμούς. Η συνέχιση της πρωθυπουργίας από την TheresaMay, που υπέστη πολύ μεγάλη ήττα, αυξάνει πλέον τους δείκτες Πολιτικής Αστάθειας για τη Βρετανία, καθώς δεν αποκλείεται η χώρα να μπει σε μια νέα πολιτική περιδίνηση.

Από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρώτη πρόβλεψη είναι ότι ακόμη και αν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το BREXIT - ο προγραμματισμός ήταν για τις 19 Ιουνίου - θα είναι πλέον δύσκολοι οι χειρισμοί της Mayστις διαπραγματεύσεις. Έτσι, δημιουργούνται  μόνιμες αβεβαιότητες για τη διάρκεια και το περιεχόμενο των διμερών διαπραγματεύσεων ΕΕ και Βρετανίας, αβεβαιότητες που αναμένεται να επηρεάσουν κυρίως την ισοτιμία των νομισμάτων και των Χρηματιστηρίων.

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού η δημόσια κατάθεση του τέως διευθυντή του FBI αποδείχθηκε τελικά ήταν "άσφαιρη" για τις σε βάρος του προέδρου των ΗΠΑ υποτιθέμενες σχέσεις με τη Ρωσία κατά την προεκλογική περίοδο. Προς το παρόν εμφανίζονται εξαιρετικά μειωμένες οι πιθανότητες δημιουργίας πολιτικού προβλήματος στις ΗΠΑ, γεγονός που θα ενισχύσει τη βαρύτητα των Μακροοικονομικών Δεικτών των ΗΠΑ. Βεβαίως απομένει να διαπιστωθούν οι δυνατότητες της νέας Αμερικανικής Διοίκησης να πετύχει δύο αντιφατικούς μεταξύ τους στόχους, όπως είναι μείωση των φορολογιών των επιχειρήσεων και αύξηση των μεγάλων επενδύσεων υποδομών, όταν ήδη είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα ο Ομοσπονδιακός Δανεισμός…

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η πρόβλεψη του FederalReserveτης Atlanta είναι για ετήσια άνοδο του ΑΕΠ +3.0% στο δεύτερο τρίμηνο 2017, αλλά του οποίου το τελικό ύψος θα καθορισθεί μέσα στον Αύγουστο.

Θετικές ήταν τελικά και οι τελευταίες δηλώσεις τελευταίες αναφορές του Draghi, του διοικητή της ECB, για την αναγκαιότητα διατήρησης αμετάβλητης της Πιστωτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, πιθανόν και πέραν του 2017, αλλά χωρίς πλέον νέες μειώσεις των επιτοκίων.

Η υποχώρηση του Πληθωρισμού στο 1.4% στην  Ευρωζώνη κατά τον Μάιο σε σύγκριση με τον Απρίλιο αλλά και η τελευταία μεγάλη πτώση των τιμών του πετρελαίου ενισχύουν τις εκτιμήσεις για διατήρηση της Πολιτικής Πιστωτικής Χαλάρωσης και μετά το 2017που ευνοεί την ανάκαμψη στην Ευρώπη και τη στήριξη των Μετοχικών Δεικτών.

Με βάση τα ανωτέρω δεδομένα και λαμβάνοντας υπόψη τον ρυθμό αύξησης των Πιστώσεων στις χώρες της Ευρωζώνης κατά +2.4% τον Απρίλιο 2017 ενισχύονται οι εκτιμήσεις για νέα άνοδο του ΑΕΠ και κατά το δεύτερο τρίμηνο 2017. Τελευταία εκτίμηση για ενίσχυση της Ανάπτυξης στο 1ο τρίμηνο 2017 σύμφωνα με την αναθεώρηση της Eurostat  και με την ετήσια αύξηση του ΑΕΠ να διαμορφώνεται σε +1.9% και +2.1% σε Ευρωζώνη και ΕΕ των 28.

Ιδιαίτερα ενισχυμένες οι βιομηχανικές τιμές σε Ευρωζώνη και ΕΕ των 28 τον Απρίλιο 2017, που δημιουργούν εκτιμήσεις για αύξηση των περιθωρίων καθαρού κέρδους των εισηγμένων βιομηχανιών με παράλληλη άνοδο των εισοδημάτων των νοικοκυριών.

Οι Τιμές του Πετρελαίου υποχώρησαν κατά 4% την ημέρα ανακοίνωσης για τα αποθέματα των ΗΠΑ, ενώ οι "αποκλεισμός" του Qatarαπό τα άλλα ισχυρά αραβικά κράτη της περιοχής δεν ώθησαν προς τα πάνω τις τιμές του Πετρελαίου, που έκλεισαν την Παρασκευή στα 45.90 δολάρια. Γενικά, στις αγορές επικρατεί η άποψη ότι δύσκολα θα αποδώσουν καρπούς οι προσπάθειες των Σαουδαράβων να ανεβάσουν αισθητά τις Τιμές μέσω ενός συντονισμένου και πιστά τηρούμενου προγράμματος περικοπών της Παραγωγής των πετρελαιοεξαγωγικών χωρών.

Από την πλευρά της Κίνας η σημειωθείσα μεγάλη αύξηση του όγκου των διεθνών εμπορικών συναλλαγών τον Μάιο - αύξηση εξαγωγών +8.0% και εισαγωγών +14.8% - υποδηλώνει ενίσχυση του όγκου του ΑΕΠ και κατ' επέκταση περαιτέρω ενδυνάμωση της Παγκόσμιας Οικονομίας.

Στη συνέχεια παρατίθενται οι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν - στον ένα ή στον άλλο βαθμό - τις Μετοχικές και λοιπές Αγορές στη νέα εβδομάδα…

ΙΣΧΥΡΑ ΚΑΙ ΑΔΥΝΑΜΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ

ΙΣΧΥΡΑ ΣΗΜΕΙΑ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΑΕΠ: Αύξηση κατά +3.3% της Παγκόσμιας Ανάπτυξης προβλέπει ο OECD για το 2017, από +3% το 2016, ενώ η πρόβλεψη είναι για περαιτέρω  άνοδο και το 2018. Με ρυθμό +3.7% προβλέπεται να αναπτυχθεί η Παγκόσμια Οικονομία κατά το 2017, έναντι +3.2% το 2016, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Commission.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ: Η τελευταία συμφωνία των μελών του IMF καιτων υπουργών Οικονομικών των G20 ότι μέσω των «ανοικτών αγορών» μπορεί να εξασφαλισθεί η Παγκόσμια Ανάπτυξη αποδυναμώνει τα «σενάρια» για επιβολή «μέτρων προστατευτισμού», συμφωνία που αποτελεί (πολύ πιθανόν) πλήρη αναδίπλωση από τις προεκλογικές διακηρύξεις του Trump για μέτρα σε βάρος των εισαγωγών...

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ: Βασικό σενάριο σύμφωνα με τους Ρώσους: $45.6  βαρέλι το 2017, $40.8 το 2018. Ισχυρές οι αβεβαιότητες από τη χρονική διάρκεια περικοπών της παραγωγής των πετρελαιοεξαγωγικών χωρών του OPEC και της Ρωσίας...  Η αυξημένη παραγωγή shale gas από τις ΗΠΑ - που κινείται στα επίπεδα του 2012… - δημιουργεί πτωτικές πιέσεις στην πετρελαϊκή αγορά.

ΑΣΙΑΤΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ:  Ισχυρή «στήριξη» στις Αγορές έδωσαν τα στοιχεία για αύξηση του ΑΕΠ στην Κίνα στο +6.9% στο 1ο τριμ. 2017 από 6.8% στο προηγούμενο τρίμηνο. Η ανάπτυξη οφείλεται σε ένα συνδυασμό ανόδου των δημοσίων δαπανών, των λιανικών πωλήσεων, της βιομηχανικής παραγωγής και των παγίων επενδύσεων.  Εντούτοις υποβαθμίστηκε η πιστοληπτική ικανότητα της Κίνας από τη Moodys.... Εξαιρετικά καλές οι επιδόσεις της Οικονομίας της Ιαπωνίας με ετήσια αύξηση +2.2% στο πρώτο τρίμηνο 2017


ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ

ΑΕΠ: Για το 1ο τριμ. 2017 τελευταία πρόβλεψη στο +1.2% σε ετήσια βάση έναντι αρχικής πρόβλεψης +0.7%. Η αναθεώρηση βασίζεται στα τελευταία στοιχεία για τις συγκρατημένες λιανικές πωλήσεις και την άνοδο της Απασχόλησης. Η Federal Reserve της Atlanta προβλέπει ετήσια άνοδο του ΑΕΠ +3.0% στο δεύτερο τρίμηνο 2017

ΛΙΑΝΙΚΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ: Αισθητή άνοδο κατά +0.4% κατεγράφη στις ΗΠΑ στις λιανικές πωλήσεις τον Απρίλιο 2017 μετά από συγκρατημένη άνοδο +0.1% των Μάρτιο. Σε ετήσια επίπεδα η αύξηση των λιανικών πωλήσεων ήταν +4.5% τον Απρίλιο πολύ υψηλότερα από την άνοδο του Πληθωρισμού, γεγονός που υποδηλώνει πραγματική αύξηση του όγκου των λιανικών πωλήσεων σε σταθερές τιμές

ΔΙΑΡΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ ΑΓΑΘΑ: Οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών παρουσίασαν τον Απρίλιο 2017 μηνιαία μείωση -0.7% έναντι του προηγούμενου μήνα κατά τον οποίο είχε σημειωθεί αύξηση 2.3%. Η μεγάλη αυτή μείωση οφείλεται κυρίως στην πτώση κατά -9,2% των παραγγελιών πολιτικών αεροσκαφών.

ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ: Στις ΗΠΑ τα προσωπικά εισοδήματα αυξήθηκαν +0.4% τον Απρίλιο 2017 έναντι +0.2% αύξηση τον προηγούμενο μήνα, ενώ μισθοί και ημερομίσθια αυξήθηκαν +0.7%. Οι ανωτέρω ενδείξεις υποδηλώνουν προσδοκίες για περαιτέρω αύξηση του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο 2017.

ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ - ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ: Οι τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά +5.9% τον Μάρτιο 2017 έναντι αύξησης +5.7% τον προηγούμενο μήνα, ένδειξη ότι η αγορά ακινήτων παραμένει ισχυρή παρά τις δύο αυξήσεις των κεντρικών επιτοκίων.Επίσης, οι πωλήσεις παλαιών κατοικιών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά +4% τον Μάρτιο 2017 σε σύγκριση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα, όταν είχαν μειωθεί αισθητά οι πωλήσεις. Η άνοδος του περασμένου Μαρτίου είναι η μεγαλύτερη που σημειώνεται από τον Φεβρουάριο 2007. Ωστόσο, οι ενάρξεις κατασκευής νέων κατοικιών υποχώρησαν κατά -6.8% τον Μάρτιο 2017 σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο. Από την άλλη όμως οι δαπάνες για Κατασκευές υποχώρησαν -1.4% τον Απρίλιο 2017, έναντι +1.1% του Μαρτίου. Αυτή η υποχώρηση οφείλεται κυρίως στη μεγάλη μείωση δαπανών για κατασκευές δημοσίων και πολιτειακών έργων.

ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ: Το ποσοστό της Ανεργίας στις ΗΠΑ μειώθηκε στο 4.3% τον Μάιο από 4.4% τον Απρίλιο, 4.5%  τον Μάρτιο 2017 και 4.7% τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία, η Απασχόληση εργαζομένων από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 253.000 τον Μάιο 2017, πάνω από τις 174.000 του Απριλίου και των προβλέψεων για 185.000 για τον Μάιο.

ΚΛΙΜΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ: Ο Δείκτης Κλίματος Εμπιστοσύνης των Καταναλωτών ανέβηκε στο 96.9 τον Μάρτιο 2017 από 96.3 τον Φεβρουάριο σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του University of Michigan.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Πολύ σημαντική η μείωση φορολογιών των κερδών επιχειρήσεων που εξήγγειλε ο Trump, αλλά η οποία μένει να εγκριθεί από τα Νομοθετικά Σώματα.Η πρόθεση για μείωση των φόρων για τα κέρδη των επιχειρήσεων λειτουργεί ενισχυτικά για τη Χρηματιστηριακή Αγορά, αλλά είναι αβέβαιη η υλοποίηση της σχετικής πολιτικής πριν από το 2018. Ωστόσο, οι Αγορές αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό το ¨Σχέδιο Trump» για σημαντική μείωση των φορολογιών των επιχειρήσεων, καθώς θα διογκωθούν τα ελλείμματα του Ομοσπονδιακού Προϋπολογισμού και τα εκτιναχθούν τα Επιτόκια…

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Η προωθούμενη απορρύθμιση του Τραπεζικού Συστήματος θα χαρίσει μεγαλύτερη ευελιξία στις μεγάλες τράπεζες και λιγότερους περιορισμούς στην άντληση επαρκών ιδίων κεφαλαίων.

ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗ: Αύξηση κατά 15.2 δισ. δολ. σημείωσε η Καταναλωτική Πίστη τον Φεβρουάριο 2017 μετά από άνοδο 10.8 δισ. τον Ιανουάριο… Τα σχετικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι και η δεύτερη αύξηση των Κεντρικών Επιτοκίων δεν αποτέλεσε εμπόδιο για την ανάπτυξη της Καταναλωτικής Πίστης


ΕΥΡΩΖΩΝΗ

ΑΕΠ: Αναθεώρηση προς τα πάνω της πορείας του ΑΕΠ με τελευταία πρόβλεψη της Eurostat για το πρώτο τρίμηνο 2017 με άνοδο + 0.6% για την Ευρωζώνη ΕΕ των 28. Ως προς το πρώτο τρίμ. 2016 η πρόβλεψη είναι ετήσια μεταβολή +1.9% και +2.1% αντίστοιχα για Ευρωζώνη και ΕΕ των 28. το 4ο τρίμ. 2016 είχε καταγραφεί άνοδος.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Κατά τον Μάρτιο 2017 η οικονομική δραστηριότητα της Ευρωζώνης σκαρφάλωσε κοντά στα υψηλότερα επίπεδα τελευταίων έξι ετών με βάση τον σύνθετο δείκτη PMI για τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες. Η βελτίωση οφείλεται στην επιτάχυνση της Ανάπτυξης σε Γερμανία και Γαλλία.

ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΠΕΚΤΑΣΗ: Η European Central Bank διατηρεί τα επιτόκια στο 0%, αλλά από τον Απρίλιο έχει περιορίσει κατά 20 δισ. € τις μηνιαίες αγορές ομολογιών για να περιορισθούν στα 60 δισ. € μέχρι τα τέλη του έτους.  Η χαλάρωση του Πληθωρισμού έχει μειώσει και τις «πιέσεις» για αύξηση των επιτοκίων προκειμένου να ενισχυθεί η κεφαλαιακή επάρκεια και κερδοφορία των τραπεζών. Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των Πιστώσεων στις χώρες της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο +2.4% τον Απρίλιο 2017, όσο ήταν και τον προηγούμενο μήνα.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Κατά -0.1% υποχώρησε η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο 2017, ενώ παρέμεινε σταθερή στην ΕΕ των 28. Στο 12μηνο που έληξε τον περασμένο Μάρτιο οι δείκτες βιομηχανικής παραγωγής αυξήθηκαν +1.9% στην Ευρωζώνη και +2.4% στην ΕΕ των 28.

Σε ότι αφορά τις Προσδοκίες για τη Μεταποιητική Δραστηριότητα ο δείκτης Markit Flash Eurozone Manufacturing PMI αυξήθηκε τον Μάρτιο 2017 για να εμφανίσει τις καλλίτερες επιδόσεις από τον Απρίλιο 2011.Πέραν των αυξημένων παραγγελιών θετικά επέδρασε το «αποδυναμωμένο ευρώ», αλλά παράλληλα αυξήθηκαν και τα κόστη από τις εισαγωγές πρώτων υλών λόγω αύξησης των δολαριακών τιμών τους.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ: Αμετάβλητες παρέμειναν τον Απρίλιο οι τιμές βιομηχανικών εμπορευμάτων σε Ευρωζώνη και ΕΕ των 28 σε σχέση με τον Μάρτιο 2017. Σε 12μηνη βάση τον Απρίλιο βιομηχανικές τιμές αυξήθηκαν κατά +4.3% στην Ευρωζώνη και + 4.8% στην ΕΕ των 28. Οι ανωτέρω μεταβολές υποδηλώνουν μια βελτίωση της Κερδοφορίας των ευρωπαϊκών βιομηχανιών, αλλά και συνδέονται με μεγάλες αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος της βιομηχανικής παραγωγής που μετακυλίεται στους Καταναλωτές.

 

ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ:   Στο 9.3% υποχώρησε η Ανεργία τον Απρίλιο από 9.5% τον Μάρτιο 2017 και τον Φεβρουάριο και από 10.2% τον Απρίλιο 2016. Είναι το χαμηλότερο ποσοστά ανεργίας από τον Μάρτιο 2009.

Στην ΕΕ των 28 η ανεργία βρέθηκε πλέον στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο 2008 αφού υποχώρησε στο 7.8% Απρίλιο από 8.0% τον Μάρτιο και 8.7% τον Απρίλιο 2016.

ΑΜΟΙΒΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ: Οι ωριαίες αποδοχές των εργαζομένων στην Ευρωζώνη κατά το 4ο τρίμηνο 2016 αυξήθηκαν +1.6% έναντι +1.4%  του αμέσως προηγούμενου τριμήνου. Μεγαλύτερη αύξηση αποδοχών σημειώθηκε στον τομέα των κατασκευών (+2.3%), ενώ στη βιομηχανία η αύξηση έφθασε το (+1.8%).

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΛΙΜΑ: Τον Μάρτιο 2017 ο δείκτης Markit Flash Eurozone Composite PMI πέτυχε τις καλλίτερες επιδόσεις από τον Απρίλιο 2011, δηλαδή πριν από 6 χρόνια! Η σημαντική βελτίωση προήλθε από την άνοδο των παραγγελιών προς τις επιχειρήσεις, ενώ η απασχόληση έφθασε στα καλλίτερα επίπεδα από τον Ιούλιο 2007…

ΛΙΑΝΙΚΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ:  Ο όγκος λιανικών πωλήσεων αυξήθηκε κατά +0.3% στην Ευρωζώνη κατά το Μάρτιο 2017 έναντι του Φεβρουαρίου, ενώ αντίθετα σημείωσε μείωση -0.2% στην ΕΕ των 28. Τον Φεβρουάριο  είχαν σημειωθεί αυξήσεις +0.5% και 0.7% σε Ευρωζώνη και ΕΕ των 28 αντίστοιχα.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ: Το πλεόνασμα εμπορικού ισοζυγίου της Ευρωζώνης περιορίσθηκε στα 17.8 δισ. από 18.2 δισ.  τον αντίστοιχο μήνα του 2016.

ΤΟΜΕΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ: Τον Μάρτιο 2017 ο δείκτης Markit Flash Eurozone Services PMI αυξήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο 2011. Η συνεχής άνοδος οφείλεται σε αύξηση των παραγγελιών  και στη μεγαλύτερη αύξηση θέσεων εργασίας από Οκτώβριο 2007

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: Η κατασκευαστική  δραστηριότητα τον Φεβρουάριο 2017 σε σύγκριση με τον Ιανουάριο αυξήθηκε +6.9% στην Ευρωζώνη και +4.4% στην ΕΕ των 28. Στο 12μηνο που έληξε τον Φεβρουάριο 2017 η αύξηση της κατασκευαστικής δραστηριότητας ήταν +7.1% στην Ευρωζώνη και +5.2% στις 28 της ΕΕ.

ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ: Οι τιμές των κατοικιών στην  Ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά +4.1% στο τέταρτο τρίμηνο 2016 και +4.7% στην ΕΕ των 28 σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015. Ως προς το τρίτο τρίμηνο 2016 οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν +0.8% στο τέταρτο τρίμηνο 2016


ΑΔΥΝΑΜΑ ΣΗΜΕΙΑ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι προβλεπόμενοι υψηλότεροι  ρυθμοί ανάπτυξης για το 2017 ενδέχεται να περιορισθούν λόγω:   1) Μέτρων Προστατευτισμού από τις ΗΠΑ (κίνδυνος που υποβαθμίζεται στο τελευταίο διάστημα.  2) Αύξησης των Επιτοκίων από την FED, που μπορεί να επηρεάσει τη Διεθνή Ανάπτυξη, παρά την διατήρηση αμετάβλητων των Επιτοκίων από την ECB. 3) Πολιτικών Κινδύνων από τις εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη.  4) Μέτρα Προστατευτισμού από ισχυρές Οικονομίες ενδέχεται να προκαλέσουν «νομισματικούς πολέμους» σε βάρος της Παγκόσμιας Ανάπτυξης                                                                                                                                                                                                                         

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ

ΚΛΙΜΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ: Ο Δείκτης Κλίματος Εμπιστοσύνης των Καταναλωτών ανέβηκε στο 9.7 τον Μάιο από 97.0 τον Απρίλιο, 96.9 τον Μάρτιο και 96.3 τον Φεβρουάριο σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του University of Michigan. Είναι προφανές ότι στις ΗΠΑ εξακολουθεί να επικρατεί "αισιοδοξία" που τροφοδοτείται κυρίως από το  υψηλό επίπεδο Απασχόλησης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Ο σύνθετος δείκτης Markit Flash US Composite PMI υποχώρησε τον Απρίλιο 2017 στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο 2016 λόγω επιβράδυνσης της Οικονομικής Δραστηριότητας τόσο στις Υπηρεσίες όσο και στη Μεταποίηση.

ΚΟΣΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Μια από τις παρενέργειες της «σφικτής αγοράς εργασίας» είναι ότι το αυξανόμενο κόστος μισθοδοσίας μεταφέρεται στις Τελικές Τιμές που καταβάλλουν οι Καταναλωτές, μειώνοντας την αγοραστική δύναμή τους.

ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ:  Ο Πληθωρισμός στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά + 2.2% στο 12μηνο που έληξε τον Απρίλιο 2017, έναντι 2.4% τον Μάρτιο. Ωστόσο σε μηνιαίο επίπεδο η αύξηση ήταν +0.2% από +0.3% κάτω από την επίδραση της αύξησης του ενεργειακού κόστους, των κατοικιών, καπνού και ειδών διατροφής.

ΕΠΙΤΟΚΙΑ: Η διαφαινόμενη επιβράδυνση των ρυθμών Ανάπτυξης της Οικονομίας των ΗΠΑ - ιδιαίτερα κατά τον Μάρτιο 2017 - μάλλον θα οδηγήσουν σε καθυστέρηση μιας ακόμη - της τρίτης κατά σειράν - αύξησης των Επιτοκίων από την Fed για να μην υπάρξουν κραδασμοί για την Οικονομία των ΗΠΑ. Η τελευταία αύξηση ήταν 0.25 εκατ. μονάδες… Όμως, χωρίς νέα αύξηση των επιτοκίων θα προκληθούν δυσκολίες στην πολιτική της κυβέρνησης Trump για την αποπληρωμή του Δημόσιου Χρέους που είναι κοντά στα 20 τρισ. δολάρια και την άντληση νέων σημαντικών πόρων για έργα υποδομής τουλάχιστον 1.000 δισ. δολ.

ΔΟΛΑΡΙΟ: Το δολάριο ανέκαμψε έναντι του Ευρώ μόλις δημοσιοποιήθηκαν τα αναθεωρημένα στοιχεία για το α' τρίμηνο 2017. Οι τελευταίες δηλώσεις Trump περί "ισχυρού δολαρίου» και υπέρμετρα μεγάλων εισαγωγών γερμανικών αυτοκινήτων στις ΗΠΑ  ενίσχυσαν το «πράσινο νόμισμα

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: Πλεόνασμα 182 δισ. € κατέγραψε ο Ομοσπονδιακός Προϋπολογισμός τον Απρίλιο 2017 από 106.5 δισ. τον αντίστοιχο μήνα  του 2017 και έναντι προβλέψεων 175.9 δισ. Όμως, στα 176 δισ. $ ανήλθε ήταν το έλλειμμα τον Μάρτιο 2017 από 192 δισ. τον Φεβρουάριο.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Στα ίδια επίπεδα παρέμεινε η βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ τον Φεβρουάριο 2017 με αυτήν του αμέσως προηγούμενου μήνα, κατά τον οποίο είχε μειωθεί κατά -0.1%.

ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ: Ελαφρά βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος Manufacturing PMI) τον Μάιο 2017 λόγω αυξημένων παραγγελιών και απασχόλησης, αλλά με υποχώρηση της παραγωγής σε σχέση με τον Απρίλιο. Σημειώνεται ότι σχετικός Δείκτης είχε υποχωρήσει στο 52.8 τον Απρίλιο από 53.3 τον Μάρτιο 2017 και 54.2 τον Φεβρουάριο, που ήταν από τις χειρότερες επιδόσεις τελευταίου 7μήνου.

ΤΟΜΕΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ: Τον Μάρτιο 2017 ο δείκτης IHS Market για τις ΗΠΑ παρουσίασε τις χαμηλότερες επιδόσεις τελευταίου 6μήνου.

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ: Το εξωτερικό έλλειμμα αγαθών και υπηρεσιών των ΗΠΑ διαμορφώθηκε στα 43.6 δισ. τον Φεβρουάριο 2017 από 48.2 δισ. $ τον Ιανουάριο. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν +0.2% τον Φεβρουάριο για να διαμορφωθούν στα υψηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο 2014. Αντίθετα, οι εξαγωγές είχαν μείωση -1.8% τον περασμένο Φεβρουάριο

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Η επιδιωκόμενη απορρύθμιση του Αμερικανικού Τραπεζικού Συστήματος ενέχει νέους αυξημένους Συστημικούς Κινδύνους για την αντιμετώπιση μιας οικονομικής κρίσης. Ωστόσο, οι κίνδυνοι αυτοί αντισταθμίζονται σε μεγάλο ποσοστό από την αύξηση των επιτοκίων και της λειτουργικής κερδοφορίας

ΕΥΡΩΖΩΝΗ

ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ:   Ο ετήσιος Πληθωρισμός στην Ευρωζώνη συμπιέσθηκε στο +1.4% τον Μάιο από +1.9% τον Απρίλιο, +1.5% τον Μάρτιο και μετά το +2.0% τον Φεβρουάριου 2017.  Σε μεγάλο ποσοστό η σχετική άνοδος είναι αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών των εισαγομένων ενεργειακών πρώτων υλών. Η συμπίεση του Πληθωρισμού τον Μάιο ευνοεί τη θέση εκείνων που υποστηρίζουν τη διατήρηση της Πολιτικής Πιστωτικής Χαλάρωσης και το 2018…

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ:   Τον Φεβρουάριο 2017 η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη υποχώρησε κατά -0.3% στην Ευρωζώνη και -0.2% στην ΕΕ των 28. Τον Ιανουάριο η βιομηχανική παραγωγή είχε ανέβει +0.3% και στις δύο οικονομικές οντότητες. Στο 12μηνο που έληξε τον Φεβρουάριο 2017 η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε +1.2% στην Ευρωζώνη και +2.1% στην ΕΕ των 28

ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ: Ο υψηλός Δημόσιος Δανεισμός των Νοτίων Χωρών - μελών της Ευρωζώνης δημιουργεί γενικότερες ανασφάλειες για το μέλλον της Ευρωζώνης.


ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ

ΗΠΑ

Πολιτικοί Κίνδυνοι:  "Αποσυμπίεση" - προς το παρόν; - του "θερμού κλίματος" που είχε διαμορφωθεί τις παραμονές εξέτασης του τέως διευθυντή του FBI. Πιθανό  "σκάνδαλο" αυτή τη φορά από τον γαμπρό του Trump να εισηγείται "μυστικούς διαύλους επικοινωνίας" με τα Κρεμλίνο… Γενικά παραμένουν έντονες οι αβεβαιότητες στις διεθνείς Αγορές από τις διαπιστωμένες διοικητικές αδυναμίες του Donald Trump. Δημοσιεύματα συγκρίνουν την "εποχή Trump" με την περίοδο Nixon και το σκάνδαλο Watergate που προκάλεσε την αποπομπή του.

Σχέσεις με Ρωσία: Σε "νεκρό σημείο" οι σχέσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία στο τελευταίο διάστημα… παρά την τηλεφωνική επικοινωνία των προέδρων ΗΠΑ και Ρωσίας για μεγαλύτερη συνεργασία των δύο χωρών για το θέμα της Συρίας

Σχέσεις με Κίνα: Σε «ήρεμα νερά» η πορεία των μελλοντικών σχέσεων των δύο χωρών σε ότι αφορά το Διεθνές Εμπόριο μετά τις διαπραγματεύσεις των Προέδρων των ΗΠΑ και της Κίνας. Επίσης, η Κίνα φαίνεται ότι «μεσολαβεί» για την ειρηνική επίλυση των διαφορών των ΗΠΑ με τη Βόρεια Κορέα, οι οποίες βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους. Θετικές και οι δηλώσεις από πλευράς ΗΠΑ ότι «η Κίνα δεν αποτελεί …πρωταθλητή διαχείρισης συναλλαγματικών ισοτιμιών»..

ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ: Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις «εκτόνωσης του πολεμικού κλίματος», καθώς ΗΠΑ και Κίνα φαίνεται ότι συνεργάζονται ώστε η εξοπλισμένη με πυρηνικά Βόρεια Κορέα να ακολουθήσει ένα διαφορετικό δρόμο…

ΙΡΑΝ: Μεγαλύτερη προσέγγιση με Ρωσία μετά την εκλογή του Ρουχανί στο μεγαλύτερο αξίωμα της χώρας. Επαναβεβαιώνονται οι άριστες σχέσεις Ρωσίας Ιράν στον τομέα του Πετρελαίου και στο θέμα της Συρίας

ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Πολιτικοί Κίνδυνοι: Οι κίνδυνοι αποδιάρθρωσης  της Ευρωζώνηςσχεδόν έχουν εκλείψει μετά τη συντριβή της ακροδεξιάς στην Ολλανδία και Γαλλία….  Αντίθετα, η εκλογή Emmanuel Macron έχει βελτιώσει εξαιρετικά τις θετικές προσδοκίες των Επενδυτών, ιδιαίτερα μετά την επιλογή του για ένα ολιγομελές κυβερνητικό σχήμα. Βεβαίως απομένει να διαπιστωθεί και το εκλογικό αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών που θα γίνουν σύντομα στη Γαλλία

BREXIT: Επικρατεί Μεγάλη  Πολιτική Αβεβαιότητα στη Βρετανία αφού οι Εκλογές αποδείχθηκαν πλήγμα για την κοινοβουλευτική ισχύ των Συντηρητικών και με τη May πλέον να λειτουργεί περισσότερο ως "προσωρινή πρωθυπουργός"… Η Αβεβαιότητα θα διατηρηθεί αρκετό καιρό μέχρι να επιλυθούν οι «μεγάλες διαφορές» ΕΕ και Βρετανίας, ιδιαίτερα αυτών που αφορούν την πρόσβαση των βρετανικών τραπεζών στις αγορές της ΕΕ...

GREXIT: Έκλεισε νομοθετικά - αλλά με πολύ μεγάλη καθυστέρηση…. - η δεύτερη Αξιολόγηση της Ελληνικής Οικονομίας από τους δανειστές, αν και παραμένουν οι εκκρεμότητες με το IMF. Η θετική αρνητική μεταβολή του ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο αποτελεί μια "πολύ καλή εξέλιξη"… Βάσιμες οι προβλέψεις για νέα άνοδο του τουρισμού κατά το πρώτο εξάμηνο 201 , πιθανώς και στους προσεχείς μήνες.


http://www.forumegi.gr/trends-marketindexes/


Ενιαίος Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης