Πέμπτη
4 Μαρτίου 2021
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3819RSS FEED
Πράξη αλληλεγγύης απέναντι στην κοινωνία
Γράφει ο
Αθανάσιος Μπουρούνης

       Είναι αλήθεια ότι οι φετινές γιορτές στιγματίστηκαν από την έννοια της απώλειας σε όλα τα επίπεδα.

       Και τούτο διότι άλλοι έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα, άλλοι θα στερηθούν τη θαλπωρή του οικογενειακού τραπεζιού και άλλοι φοβούνται ότι θα χάσουν τις δεύτερες ευκαιρίες που δικαιούνται.

       Ωστόσο όσα λάθη, αστοχίες και παραλείψεις και αν καταλογίσουμε σε κυβερνήσεις και επιστήμονες για τη διαχείριση αυτής της πανδημίας τον τελευταίο χρόνο, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η ανθρωπότητα ενώθηκε για να πολεμήσει τον κοινό εχθρό που απορρυθμίζει τις ζωές μας.

       Αν όλα πάνε καλά στις 26 Δεκεμβρίου θα φτάσουν οι πρώτες παρτίδες των εμβολίων στην Ελλάδα και την επομένη ημέρα θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί.

       Θα είναι η ημέρα στην οποία ξεκινάμε την αντεπίθεση στη μάχη κατά της πανδημίας..

       Το 2021 θα είναι κρίσιμη χρονιά. Από την έκταση των εμβολιασμών θα κριθεί αν θα χαλαρώσουν και πότε τα μέτρα δημόσιας υγείας.

       Αλλά με κάθε άτομο που εμβολιάζεται, θα είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο.

       Οι περισσότεροι Έλληνες έχουν συνειδητοποιήσει ότι, εδώ που έχουμε φτάσει, το να κάνεις το εμβόλιο για τον κορωνοϊό είναι πράξη αλληλεγγύης απέναντι στην κοινωνία. Είναι πατριωτικό και ταυτόχρονα ανθρώπινο καθήκον.

       Μολαταύτα  ο εμβολιασμός είναι εθελοντική επιλογή. Όμως δεν πρέπει να  υπάρχει διαφορετική επιλογή, διότι ο εχθρός είναι πανίσχυρος και η μάχη δύσκολη.

       Tο ερώτημα που τίθεται είναι: Θα ελεγχθεί αποτελεσματικά η πανδημία με το πρώτο εμβόλιο;  Θα λειτουργήσει και πάλι η οικονομία; Θα επιστρέψουνε στην κανονικότητα και στην παλιά μας ζωή;

       Η απάντηση είναι ότι αυτό θα γίνει. Θα  χρειαστεί όμως  υπομονή για λίγους  ακόμη μήνες. Το σίγουρο είναι ότι υπάρχουν πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι η πιθανότητα να κερδίσουμε τη μάχη, είναι πολλή μεγάλη.

       Το ξεκίνημα της νέας χρονιάς, βγάζει την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη, δημοσκοπικά, σχεδόν αλώβητους από τη διαχείριση της πανδημίας.

       Είναι γεγονός ότι οι υπεύθυνες ηγεσίες στις δύσκολες καταστάσεις παίρνουν και δύσκολες αποφάσεις. Και εκεί κρίνονται από τους πολίτες.

       Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, η κυβέρνηση της χώρας έκρινε πως αυτό που προέχει είναι η ανθρώπινη ζωή και  σε δεύτερη μοίρα έρχεται η πορεία της  οικονομίας.  Και σήμερα εξακολουθεί να κινείται στον ίδιο δρόμο. Αναμφίβολα δύσκολη ισορροπία.  

       Στα πλαίσια αυτής της ακανόνιστης κατάστασης, είναι κατανοητά ακόμη και τα σφάλματα στρατηγικής.

       Πράγματι, τα αυξανόμενα κρούσματα σε χώρες των οποίων την οργάνωση παραδοσιακά ζηλεύουμε, κράτη με πολύ οργανωμένα συστήματα υγείας, με λιγότερο τουρισμό και με απείρως καλύτερες συγκοινωνίες, βρέθηκαν σε κατάσταση πανικού λόγω της απρόβλεπτης έντασης του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

      Όλα αυτά είναι ενδεικτικά μιας οικουμενικής αδεξιότητας και αμηχανίας.

       Σήμερα σχεδόν όλες οι χώρες ακολουθούν το ελληνικό παράδειγμα, δικαιώνοντας δυσάρεστες επιλογές. Όμως η  κατάσταση παραείναι δραματική για να επιτρέπει αυτάρεσκες συγκρίσεις.

       Τώρα η κυβέρνηση θα πρέπει να ανταποκριθεί σε μια εξαιρετικά δύσκολη αποστολή. Από τη μια να οργανώσει και να συντονίσει την επιχείρηση εμβολιασμού και από την άλλη να πείσει και τους πλέον δύσπιστους Έλληνες να εμβολιαστούν.

 

-Ο κ. Αθανάσιος Μπουρούνης είναι Επίτιμος Δ/ντής Σχολικής Μονάδας Δ.Ε.