Πέμπτη
4 Μαρτίου 2021
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3819RSS FEED
Πώς θα Καταφέρετε το Παιδί σας να Φάει Φρούτα και Λαχανικά
21/01/2021

Η σωστή σωματική και πνευματική ανάπτυξη των παιδιών εξαρτάται από ένα ισορροπημένο και θρεπτικό διαιτολόγιο.

Τα νήπια ειδικά, θα πρέπει να προσλαμβάνουν όλες τις απαραίτητες κατηγορίες τροφίμων, όπως είναι τα γαλακτοκομικά, που βοηθούν στη σωστή και γρήγορη ανάπτυξη των οστών, η πρωτεΐνη που είναι αναγκαία για την ανάπλαση των μυών τους και υδατάνθρακες για ενέργεια και απορρόφηση βιταμινών και ιχνοστοιχείων, που περιέχονται κυρίως στα φρούτα και τα λαχανικά.

Ωστόσο, πολλοί γονείς αντιμετωπίζουν τη δυσάρεστη άρνηση των παιδιών τους, κυρίως στο άκουσμα των φρούτων και των λαχανικών.

Πώς μπορούν να ανατρέψουν αυτήν την αντίδραση των μικρών παιδιών, έτσι ώστε να γίνεται πιο ευχάριστη η κατανάλωση αυτή;

Ας ξεκινήσουμε από το πιο βασικό το οποίο είναι να συμβουλέψετε τα παιδιά σας, για τα θρεπτικά συστατικά αυτής της κατηγορίας και για το τι μας αποδίδουν αυτά τα τρόφιμα.

Εξηγήστε τους την ύψιστη σημασίας που έχουν στον οργανισμό τους.

Μην τα φοβίζετε, καθώς θα καταφέρετε το αντίθετο αποτέλεσμα. Σημαντικό είναι επίσης, να μην τους αφήνετε να έχουν το πάνω χέρι σε αυτό το θέμα, καθώς δεν θέλουμε να περάσει η δική τους άρνηση, διότι δεν θα μάθουν από τώρα που βρίσκονται σε μικρή ηλικία να καταναλώνουν φρούτα και λαχανικά.

Τα παιδιά είναι γνωστό πως λατρεύουν να συμμετέχουν μαζί σας, τόσο στην επιλογή του φαγητού, όσο και στη διαδικασία της παρασκευής. Οπότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να μην τους στερήσετε να επιλέξουν εκείνοι ποιο φρούτο ή λαχανικό θέλουν να καταναλώσουν και να το ετοιμάσετε μαζί για το τραπέζι! Η παρασκευή των τροφίμων, πρέπει σαφώς να είναι ασφαλής για τα νήπια, αλλά και να αποτελεί μια ευχάριστη ώρα για εκείνα, καθώς περνούν δημιουργικά την ώρα τους, μαθαίνουν για τα διάφορα φρούτα και λαχανικά και έτσι έρχονται πιο κοντά στην ιδέα της κατανάλωσης.

Μια ακόμα εναλλακτική λύση είναι να πολτοποιήσετε τα λαχανικά ή τα φρούτα και να τα κάνετε ένα ωραίο smoothie ή χυμό, όπου το παιδί σας θα καταναλώνει όλα τα απαραίτητα ιχνοστοιχεία και τις απαραίτητες βιταμίνες με ευχάριστο τρόπο

Η εικόνα του πιάτου αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα. Έτσι, ένα δημιουργικό πιάτο με σχέδια από φρούτα και λαχανικά όπως ζωάκια, σπιτάκια, δεντράκια, κ.λπ., θα κινούσε το ενδιαφέρον των μικρών και η θέλησή τους για κατανάλωση θα είναι διπλή!

Τέλος, μην ξεχνάμε πως τα παιδιά, ειδικά σε αυτήν τη μικρή ηλικία που βρίσκονται, μιμούνται τους πιο κοντινούς ανθρώπους τους. Κυρίως, δηλαδή, τους γονείς τους. Αν σας βλέπουν να μην τα καταναλώνετε και εσείς αυτά τα τρόφιμα, δεν θα τα καταναλώσουν ούτε και εκείνα. Οπότε δεν ξεχνάμε ποτέ να γινόμαστε παράδειγμα απέναντί τους.

 

Δήμητρα Μεσσηνέζη, Στέλεχος Διατροφής και Διαιτολογίας

www.y-o.gr