ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΕΝΘΕΝ ΚΑΚΕΙΘΕΝ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΛΟΒΕΡΔΟΥΣτα κεραμίδια για τη συγκυβέρνηση25/02/2012
Ποικίλες και κάθε προέλευσης οι αντιδράσεις στις δηλώσεις Λοβέρδου περί συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ και μετά τις εκλογές με το ΠΑΣΟΚ να προσφέρει στήριξη σε ενδεχόμενη κυβέρνηση υπό τον Αντώνη Σαμαρά.
Οι πιο δυνατές φωνές είναι οι εσωκομματικές, με προεξάρχουσα αυτή του Χρήστου Παπουτσή:
«Είναι πολιτικά άστοχη κάθε συζήτηση για μετεκλογική συνεργασία πριν φτάσουμε στις εκλογές και εκφρασθεί δημοκρατικά ο λαός. Μια τέτοια προσέγγιση οριοθετεί το πολιτικό στίγμα του Κινήματος και οδηγεί στη συρρίκνωση της κοινωνικής βάσης του ΠΑΣΟΚ», δήλωσε.
«Διαφωνώ πλήρως με αυτή την πρακτική του συμβιβασμού με την ήττα» πρόσθεσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, τονίζοντας πως επιμένει «στην προσπάθεια για να αναδείξουμε το ενωμένο, δυνατό και νικηφόρο ΠΑΣΟΚ. Αυτό που έχει ανάγκη η χώρα και η μεγάλη δημοκρατική παράταξη».
Στις ενστάσεις Παπουτσή έσπευσε να απαντήσει ο κ. Λοβέρδος, μιλώντας για «μικροπολιτικές τακτικές» και «κοινοτυπίες»:
«Την κρίσιμη αυτή περίοδο που ό,τι λέμε στο εσωτερικό ακούγεται και στο εξωτερικό της χώρας, πρέπει όλοι να αφήσουμε στην άκρη τις μικροπολιτικές τακτικές. Η θέση μου είναι κρυστάλλινη: Η Ελλάδα χρειάζεται πολιτική και κυβερνητική σταθερότητα. Για να τη διασφαλίσουμε καλούμαστε και θα καλούμαστε όλοι να κάνουμε κάποιες υπερβάσεις, στην κατεύθυνση που θα μας υποδείξουν οι πολίτες. Ο κίνδυνος πολιτικής αστάθειας δεν αφήνει χώρο για άλλες τακτικές. Και τα δύο κόμματα θα παλέψουμε για τη νίκη. Αυτό, όμως, είναι αυτονόητο κι από όλους οι στιγμές απαιτούν κάτι περισσότερο από κοινοτυπίες».
Πάντως, και από την πλευρά της Ν.Δ., ο εκπρόσωπος κ. Μιχελάκηςδήλωσε πως «όσοι μιλούν για παράταση του βίου αυτής της κυβέρνησης ή για συγκυβέρνηση μετά τις εκλογές, μιλούν εκ του πονηρού», ενώ από την ΔΗΜΑΡ ανακοινώθηκε πως «δεν χωράει σε ένα σχήμα ΠΑΣΟΚ-ΝΔ».
«Το σημερινό ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ έφεραν το μνημόνιο, έφεραν τα μέτρα και έφεραν τη χώρα σε αυτή την κατάσταση» δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος Φώτης Κουβέλης στη ΝΕΤ, διευκρινίζοντας ότι δεν τον έχουν πλησιάσει διαγραφέντες του ΠΑΣΟΚ.
Ο Αντώνης Σαμαράς
Την ανάγκη αλλαγής της πολιτικής για την έξοδο από την κρίση που, όπως ανέφερε, δεν είναι μόνο ελληνική αλλά και ευρωπαϊκή, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στο Ελληνογαλλικό Επιμελητήριο, διευκρινίζοντας πως αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι «ο συνδυασμός μέτρων λιτότητας με ταυτόχρονα μέτρα ανάκαμψης».
«Τα ελλείμματα πρέπει να εκμηδενιστούν. Σε αυτό όλοι συμφωνούμε. Το χρέος πρέπει να ελεγχθεί και να περιοριστεί δραστικά. Και σε αυτό όλοι συμφωνούμε. Οι διαρθρωτικές αλλαγές που διασφαλίζουν ανταγωνιστικότητα πρέπει να επιταχυνθούν και να ολοκληρωθούν το ταχύτερο. Και σε αυτό δεν υπάρχει διαφωνία. Οι αποκρατικοποιήσεις και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας πρέπει κι αυτά να γίνουν. Τα φωνάζαμε χρόνια. Σε τίποτε απ' όλα αυτά δεν υπάρχει διαφωνία».
Υπογράμμισε ωστόσο ότι ενώ υπάρχει συμφωνία για τους στόχους από την πολιτική που ακολουθείται λείπουν τα μέτρα Ανάκαμψης και Ανάπτυξης και η απουσία τους ακυρώνει τα αποτελέσματα όλων των άλλων.
Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε εμμέσως στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει λέγοντας: «Δεν θέλουμε να αποφύγουμε κανένα από τους στόχους του Προγράμματος. Δεν θέλουμε ούτε να μεταθέσουμε χρονικά την επίτευξή τους. Θέλουμε να επιτύχουμε τους στόχους εξισορροπώντας τη λιτότητα και τις μεταρρυθμίσεις με την ανάκαμψη».
Αναφερόμενος στη συμφωνία του Eurogroup για τη νέα δανειακή στήριξη της χώρας, τόνισε πως η Ελλάδα απέφυγε τη χρεοκοπία και «κλείδωσε» την παραμονή της στο ευρώ.
Ανέφερε μάλιστα ότι η Ελλάδα, το τελευταίο διάστημα, βρέθηκε πολύ κοντά στη χρεοκοπία, επισημαίνοντας ότι υπήρξαν κάποιες φωνές στην Ευρώπη που εισηγήθηκαν την εγκατάλειψή της, ουσιαστικά την εξώθησή της να εγκαταλείψει το ευρώ.
Αν και εξήρε τη σημασία της συμφωνίας, σημείωσε ότι το πρόβλημα δεν λύθηκε οριστικά και οι κίνδυνοι δεν εξουδετερώθηκαν πλήρως. «Κερδίσαμε, όμως, πολύτιμο χρόνο» πρόσθεσε και αναφέρθηκε «στα αρνητικά στερεότυπα που επικράτησαν στην Ευρώπη για την Ελλάδα και για τα οποία τεράστια ευθύνη έχουν Έλληνες πολιτικοί που πρώτοι βάφτισαν τη χώρα μας «πρωταθλητή της διαφθοράς».