1.000, οι εξής…255, οι εξής… 29! Έτσι… χωνεύτηκαν οι συγχωνεύσεις
Η αφορμή δόθηκε με την κατάθεση και συζήτηση του νομοσχεδίου για την κατάργηση 21 οργανισμών και φορέων του Δημοσίου, την συγχώνευση έξι ακόμη σε τρεις και την απορρόφηση άλλων πέντε από δύο ήδη υφιστάμενους.
Η ιστορία είναι πολύ παλιά και πολύ πονεμένη. Η πρώτη προσπάθεια να καταργηθούν μερικές δεκάδες άχρηστοι δημόσιοι φορείς και οργανισμοί έγινε το 1992. Και έπεσε στο κενό. Όταν έφτασαν στο δια ταύτα, ουδείς από τους τότε υπουργούς δέχθηκε να αποχωριστεί ένα κομμάτι της εξουσίας του.
Έκτοτε, δημιουργήθηκαν κι’ άλλοι οργανισμοί, βολεύτηκαν εκατοντάδες ημέτεροι της εκάστοτε εξουσίας, οι οποίοι – με ελάχιστες εξαιρέσεις – απόλαυσαν το προνόμιο του να πληρώνεσαι χωρίς να κάνεις τίποτε. Ξεχάστηκαν για χρόνια στις θέσεις τους – με μισθούς, επιδόματα, κάρτες, αυτοκίνητα, προσωπικό – βέβαιοι ότι θα τους ξεχνούσαμε κι’ εμείς. Πολύ σωστά. Ποιος θυμάται πια, για παράδειγμα, τον περίφημο Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων, εφεύρημα των πρώτων χρόνων του ΠΑΣΟΚ, που έκλεισε δέκα χρόνια μετά την ίδρυσή του, αφού είχε κοστίσει 1 τρις δραχμές και χωρίς, βέβαια, να… ανασυγκροτήσει τίποτε;
Στις 25 Φεβρουαρίου του 2009, ο τότε πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής προχώρησε σε δώδεκα εξαγγελίες – με σκοπό την εξοικονόμηση πόρων, βέβαια. Ανάμεσά τους και η «άμεση κατάργηση ή συγχώνευση οργανισμών και επιχειρήσεων του Δημοσίου». «Σαρωτικές αλλαγές στη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης», έγραφε τότε ο Τύπος, προαναγγέλλοντας κατάργηση και συγχωνεύσεις χιλίων (!) οργανισμών.
Έναν μήνα αργότερα, ο σημερινός Πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος κατέθεσε Ερώτηση με την οποία κατήγγειλε την δημιουργία από την κυβέρνηση της Ν.Δ. 695 νέων δημοσίων υπηρεσιών και 467 επιτροπών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε λάβει από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, η επιπλέον αυτή διόγκωση του δημόσιου τομέα κόστιζε στους φορολογούμενους 146.240.688 ευρώ.
Στην Ερώτησή του ο κ. Πετσάλνικος ανέφερε λεπτομερώς τις ονομασίες των νέων υπηρεσιών, Ανωνύμων Εταιριών, Γραμματειών, Κέντρων, Ινστιτούτων, Γραφείων, Επιτροπών, Γενικών Διευθύνσεων, Ομάδων Εργασίας, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, Εθνικών Αρχών που είχαν «φυτρώσει» σε εννέα υπουργεία. Παράλληλα, ανέφερε εξίσου λεπτομερώς και τις νέες θέσεις εργασίας και μελών Διοικητικών Συμβουλίων, που δημιουργήθηκαν προκειμένου να στελεχωθούν τα καινούργια φυντάνια του υπερτροφικού μπαχτσέ.
Αν και θα περίμενε κανείς πως μετά από τέτοια καταγραφή, εκείνη η ερώτηση θα ελαμβάνετο υπ’ όψη, με την παρούσα νομοθετική ρύθμιση, 1,5 χρόνο μετά, οι μόνοι από τους τότε καταγγελθέντες ως άχρηστοι οργανισμοί που καταργούνται είναι το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής (Υπουργείο Οικονομίας), το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής και το Μουσείο και Βιβλιοθήκη Εθνικού Τυπογραφείου (Υπουργείο Εσωτερικών), καθώς και η ( ήδη απορροφηθείσα, αλλά για άλλους, κομματικούς, λόγους) Ελληνική Αγροφυλακή. Για την τύχη των ομάδων εργασίας, επιτροπών και άλλων διευθύνσεων εντός των υπουργείων και των υπηρεσιών λίγα γνωρίζουμε. Αλλά θεωρούμε ότι συνεχίζουν να «εργάζονται» υπό την μορφή «συμβούλων» και «σοφών» των οποίων απλώς έχουν αλλάξει τα ονοματεπώνυμα – αρχής γενομένης από το Μαξίμου, άνευ της πολύτιμης αρωγής των συμβούλων το μέγαρο δεν θα ήταν ένα ασφαλές μέρος για να ζει κανείς.
Με ανακοινώσεις και καταγγελίες φθάσαμε στην 26η Μαΐου του 2009, οπότε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ανακοίνωσε την κατάργηση ή συγχώνευση 255 φορέων του Δημοσίου. Φυσικά, μέχρι τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009 δεν είχε συμβεί τίποτε. Με την έλευση του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, ανακοινώθηκε η καταγραφή των… ήδη καταγεγραμμένων οργανισμών που έπρεπε να μας απαλλάξουν από την παρουσία τους.
Τελικά, φθάσαμε στη σημερινή νομοθετική ρύθμιση, οπότε οι αρχικά 1.000 και μετά 255 υπό κατάργηση οργανισμοί, κατέληξαν σε αριθμό μικρότερο του 30! Α, όλα κι’ όλα! Το κράτος έχει και συνέχεια και συνέπεια!
(Και επειδή δεν είναι βέβαιο ότι θα βρουν πολλοί το κουράγιο να κάνουν τις συγκρίσεις, σημειώνουμε ότι η σταδιακή εκταμίευση των δόσεων του δανείου από την τρόικα φαίνεται ότι επέτρεψε σε πολλούς να… αντισταθούν και να μην δουν να ακρωτηριάζονται τα φέουδά τους.)
Οι οργανισμοί που ΘΑ καταργούνταν τον Μάιο του 2009
Σύμφωνα με το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης επρόκειτο να καταργηθούν: Το Επιστημονικό και Ερευνητικό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας, το Ιχθυοκαλλιεργητικό Κέντρο Αχελώου, το Τεχνολογικο Πάρκο «Λεύκιππος», η Εταιρία Διανομής Αερίου Α.Ε., η Δημόσια Επιχείρηση Πολεοδομίας και Στέγασης, η Εθνική Ακαδημία Γραμμάτων και Επιστημών, η Ιόνιος Ακαδημία, το Ινστιτούτο Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, ο Οργανισμός Γεωργικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Απασχόλησης (ΟΓΕΕΚΑ «Δήμητρα») με μεταφορά των αρμοδιοτήτων του στο Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών, η Εθνική Επιτροπή Γάλακτος Ελλάδος με μεταφορά των δραστηριοτήτων της στον Ελληνικό Οργανισμό Γάλακτος και Κρέατος, το Επαγγελματικό Κέντρο Επιμόρφωσης Δασικών Υπαλλήλων, ο Οργανισμός Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης λόγω εκπλήρωσης του σκοπού του, η «Αγροτουριστική ΑΕ», η Διεθνής Ικάριος Αεραθλητική Ακαδημία.
Επρόκειτο να απορροφηθούν: Η Ανώνυμη Εταιρία Διώρυγας της Κορίνθου από την Δημόσια Επιχείρηση Κινητών Αξιών ΑΕ. Το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας ΑΕ από την εταιρία «Αθηνά». Το Ερευνητικό Κέντρο Καινοτομίας από την «Τεχνολογίες της Πληροφορίας, των Επικοινωνιών και της Γνώσης».
Επρόκειτο να συγχωνευθούν: Ο Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου και το Ελληνικό Κέντρο Επενδύσεων (ΕΛΚΕ). Σε έναν φορέα ο Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης (ΕΛΟΤ), το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης και το Ελληνικό Ινστιτούτο Μετρολογίας. Σε μια εταιρία, η Εταιρία Τεχνολογικής Ανάπτυξης Κεραμικών και Πυρίμαχων Υλικών, η Εταιρίας Βιομηχανικής Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Μετάλλων και το «Ελληνικό Κέντρο Αργιλλομάζης». Η Εταιρία Τεχνολογικής Ανάπτυξης Κλωστοϋφαντουργίας, Ένδυσης και Ινών, το Ελληνικό Κέντρο Αργυροχρυσοχοΐας και το Κέντρο Ελληνικής Γούνας με την «Κέντρο Τεχνολογίας και Σχεδιασμού ΑΕ». Ο Οργανισμός Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης με τον Οργανισμό Λαϊκών Αγορών Αθήνας – Πειραιά. Η Εταιρία Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης της Βιομηχανίας Τροφίμων ΑΕ με τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ). Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ). Το Κέντρο Έρευνας Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Θεσσαλίας με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης. Οι 29 φορείς διαχείρισης προστατευομένων περιοχών θα συγχωνεύονταν σε 13, όσες και οι διοικητικές περιφέρειες. Το Εθνικό Γυμναστήριο Αθηνών (Ι. Φωκιανός) θα συγχωνευόταν με το Δημόσιο Πρότυπο Παιδικό Γυμναστήριο Καισαριανής. Τα 65 Κεφάλαια Αποζημίωσης Φορτοεκφορτωτών Ξηράς και Λιμένος θα ενώνονταν σε 7 μεγάλα ΚΑΦ Λιμένων – Ξηράς. Οι διοικήσεις 102 Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας θα ενώνονταν σε 9 Εθνικά Δίκτυα Κοινωνικής Φροντίδας. Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης επρόκειτο να συγχωνευθεί με το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Ο ΟΠΕΠ με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και με το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων. Το Εθνικό Σκοπευτήριο Χανίων με το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Χανίων. Το Πανηπειρωτικό Αθλητικό Κέντρο Ιωαννίνων με το Εθνικό Αθλητικό και Ναυτικό Κέντρο Ιωαννίνων. Η Εταιρία Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ) με την Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου. Η «ΓΑΙΑ ΟΣΕ ΑΕ» με την «ΕΡΓΑ ΟΣΕ ΑΕ». Η ΕΔΙΣΥ ΑΕ με την ΟΣΕ ΑΕ.
Το σχέδιο του Μαΐου 2009 προέβλεπε επίσης την ένταξη της Σχολής Επιμόρφωσης Υπαλλήλων του υπουργείου των Οικονομικών στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Την ένταξη του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Την ένταξη του Ειδικού Ταμείου Ελέγχου Παραγωγής και Ποιότητας Αλκοόλης - Αλκοολούχων Ποτών στη γενική ρύθμιση για τους ειδικούς λογαριασμούς.
Προέβλεπε επίσης: Την ρευστοποίηση της περιουσίας της ΑΕ Εκμεταλλεύσεως Ακινήτων. Την ενοποίηση του Εθνικού Κέντρου Επαγγελματικού Προσανατολισμού, του Εθνικού Κέντρου Πιστοποίησης και Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης και του Εθνικού Συμβουλίου Σύνδεσης της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης με την Απασχόληση. Τέλος, εξαιρουμένων των προβλέψεων για τις εταιρίες της Ολυμπιακής που πλέον δεν έχουν σημασία, προβλεπόταν η εκχώρηση 31 Λιμενικών Ταμείων στους αντίστοιχους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Οι οργανισμοί που ΘΑ καταργούνταν τον Απρίλιο του 2010
Τον Απρίλιο του 2010 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μοιάζει να έχει πάρει τις αποφάσεις της. Ανακοινώνεται ότι εκατοντάδες οργανισμοί υπάρχουν μόνο στα χαρτιά. Ανακοινώνονται επίσης και τα δέκα υπουργεία που αναδεικνύονταν σε πρωταθλητές στην κούρσα εποπτευομένων οργανισμών άνευ αντικειμένου: Πρώτο το Αγροτικής Ανάπτυξης με 277 οργανισμούς και ακολουθούν τα Παιδείας (261), Υγείας (223), Εργασίας (196), Πολιτισμού και Τουρισμού (177), Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (102), Οικονομικών (85), Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (64), Εθνικής Άμυνας (57), Εσωτερικών (46).
Η Τρόικα βρίσκεται πλέον ανάμεσά μας και δημοσιοποιείται νέα λίστα καταργήσεων, συγχωνεύσεων και απορροφήσεων. Σύμφωνα με τις καλές προθέσεις εκείνης της περιόδου επρόκειτο να καταργηθούν οι ακόλουθοι οργανισμοί: Μουσείο και Βιβλιοθήκη Εθνικού Τυπογραφείου (Εσωτερικών). ΝΟΜΟΣ AE (Εσωτερικών – Οικονομίας). Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής, Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Σχολή Επιμόρφωσης Υπαλλήλων Υπουργείου Οικονομικών (Οικονομικών). Εταιρία Διαχείρισης και Ανάπτυξης Τεχνολογικού Πάρκου Αττικής «Λεύκιππος ΑΕ» (Ανάπτυξης). Δημόσια Επιχείρηση Πολεοδομίας και Στέγασης (Περιβάλλοντος). Εθνική Ακαδημία Γραμμάτων και Επιστημών, Ιόνιος Ακαδημία και Ιχθυοκαλλιεργητικό Κέντρο Αχελώου ΑΕ (Παιδείας). Διεθνής Ικάριος Αεραθλητική Ακαδημία και Ένωση Για την Αντισεισμική Προστασία των κρατών-μελών του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία του Ευξείνου Πόντου (Υποδομών). Ολυμπιακό Χωριό ΑΕ (Εργασίας). Εθνικό Κέντρο Ερευνών Υγείας, Ινστιτούτο Έρευνας και Ελέγχου Ποιότητας Υπηρεσιών Υγείας, Κέντρο Κληρονομικών Νοσημάτων Αίματος, Ινστιτούτο Κοινωνικής Δημογραφίας και Έρευνας και Εθνικό Παρατηρητήριο Ατόμων με Αναπηρίες (Υγείας). 55 Τοπικά Κέντρα Αγροτικής Ανάπτυξης και η ΑΓΡΟΓΗ Ανώνυμη Εταιρία Αξιοποίησης Αγροτικής Γης (Αγροτικής Ανάπτυξης). Επιστημονικό και Ερευνητικό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας (Προστασίας του Πολίτη).
Επρόκειτο να συγχωνευθούν ή απορροφηθούν : ΔΕΘ και Ελληνικές Εκθέσεις HELEXPO. Ελληνικό Κέντρο Δέρματος, Ελληνικό Κέντρο Αργυροχρυσοχοΐας, Ελληνικό Κέντρο Αργιλλομάζης, Κέντρο Ελληνικής Γούνας σε μία Ανώνυμη Εταιρία (Οικονομίας, Aνταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας). Απορρόφηση της Εταιρίας Διανομής Αερίου από τη Δημόσια Επιχείρηση Παροχής Αερίου (Περιβάλλοντος). Συγχώνευση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και του Οργανισμού Εργατικής Εστίας (Εργασίας). Συγχώνευση του Ινστιτούτου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης και του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Υγείας). Ενοποίηση των διοικήσεων 10 φορέων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σε 3 τομείς με βάση το αντικείμενο της δραστηριότητάς τους. Ενοποίηση των διοικήσεων του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού και του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων. Συγχώνευση του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (Πολιτισμού).
Το σχέδιο του Απριλίου 2010 προέβλεπε και… δεύτερη και τρίτη φάση μέχρι το τέλος της χρονιάς. Σύμφωνα με το …Plan B θα συνέβαιναν κοσμογονικές αλλαγές στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με συγχωνεύσεις των ακολούθων φορέων: Εταιρία Ανάπτυξης Αλιείας Ανώνυμη Εμπορική και Βιομηχανική. Κέντρο Ελέγχου και Πιστοποίησης Πολλαπλασιαστικού Υλικού και Ελέγχου Λιπασμάτων Ζακύνθου, Λαγκαδά, Ιωαννίνων. Εργαστήριο Αλιευτικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών Πειραιά. Εργαστήριο Ελέγχου Κυκλοφορίας Ζωοτροφών Αθήνας. Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων. Ιχθυογεννητικός Σταθμός Πρέβεζας, Δράμας, Ιωαννίνων. Ελληνικός Οργανισμός Γάλακτος και Κρέατος. Εθνική Επιτροπή Γάλακτος Ελλάδας. Οργανισμός Γεωργικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Απασχόλησης «Δήμητρα». Σύμφωνα με το σχέδιο η «Δήμητρα» θα μπορούσε και να καταργηθεί.
Επίσης επρόκειτο να καταργηθούν: Οργανισμός Κωπαΐδας. Σταθμός Ελέγχου και Τυποποίησης Δημητριακών Θεσσαλονίκης. Σταθμός Ελέγχου Σπόρων Αθηνών. Κρατικά Κτήματα Κωστακίων Άρτης, Αλεξανδρούπολης, Ευηνοχωρίου, Βέλου. Ινστιτούτο Ελέγχου Ποικιλιών Καλλωπιστικών Φυτών. Κέντρα Γενετικής Βελτίωσης Ζώων Ιωαννίνων, Δράμας, Νέας Μεσημβρίας. Δενδροκομικός Σταθμός Πόρου. Πειραματικό Κυπρινοτροφείο Χελοτροφείο Άρτας. Αμπελουργικό Φυτώριο Κομοτηνής. Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών & ΠΕ Ιωαννίνων. Περιφερειακό Εργαστήριο Γεωργικών Εφαρμογών & Ανάλυσης Λιπασμάτων Κοζάνης. Ιχθυογεννητικός Σταθμός Πέλλας. Τοπικό Κέντρο Αγροτικής Ανάπτυξης Σάμου.
Στο Υπουργείο Δικαιοσύνης θα συγχωνεύονταν: ΘΕΜΙΣ Κατασκευαστική. Σχολή Προσωπικού Εξωτερικών Φρουρών Καταστημάτων Κράτησης. Σχολή Προσωπικού Φύλαξης Καταστημάτων Κράτησης. Υπό κατάργηση τελούσε (τον Απρίλιο του 2010) το Ινστιτούτο Κρατικού Δικαίου.
Στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα συγχωνεύονταν: Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα. Ταμείο Εθνικού Στόλου. Ειδικό Κέντρο Εφοδιασμού Μονάδων Στρατού. Κρατικό Εργοστάσιο Αεροσκαφών. Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας, Ναυτικού, Στρατού. Νοσηλευτικό Ίδρυμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού. Προμηθευτικός Οργανισμός Ναυτικού. Ταμείο Αλληλοβοηθείας Υπαλλήλων Μετοχικού Ταμείου Στρατού. Ταμείο Αρωγής Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου. Ταμείο Αρωγής Μονίμων Πολιτικών Υπαλλήλων ΥΕΘΑ/ΓΕΣ. Θα καταργούνταν: Οικοδομικός Συνεταιρισμός Μονίμων Αξιωματικών Αεροπορίας «ΙΚΑΡΟΣ». Οικοδομικός Συνεταιρισμός Μονίμων Αξιωματικών Ελληνικού Στρατού. Οικοδομικός Συνεταιρισμός Μονίμων Αξιωματικών Ναυτικού.
Στο Υπουργείο των Εξωτερικών θα συγχωνευόταν (άγνωστο με τι) το Ελληνικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών και θα καταργείτο το Ίδρυμα Αποκατάστασης Ομογενών εξ Αλβανίας.
Στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης θα συγχωνεύονταν: Επικουρικό Ταμείο Ελληνικής Χωροφυλακής (Ειδικός Λογαριασμός και Κλάδος Επικουρικής Ασφάλισης). Επικουρικό Ταμείο Υπαλλήλων Αστυνομίας Πόλεων, Πυροσβεστικού Σώματος. Κεφάλαια Αποζημίωσης Φορτοεκφορτωτών Λιμένων, Ξηράς. Οργανισμός Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ (Κλάδος Ασθενείας, Κλάδος Επικουρικής Σύνταξης, Κλάδος Κύριας Σύνταξης, Κλάδος Πρόνοιας). Ταμείο Αλληλοβοηθείας Προσωπικού ΗΛΠΑΠ, ΗΣΑΠ. Ταμείο Αρωγής Προσωπικού ΟΤΕ (Κλάδος Πρόνοιας, Κλάδος Σύνταξης). Ταμείο Αρωγής Υπαλλήλων Αστυνομίας Πόλεων. Ταμείο Αρωγής Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος. Επίσης το Plan B προέβλεπε κατάργηση των «Ολυμπιακό Χωριό 2004», «Ολυμπιακό Χωριό 2005», «Ολυμπιακό Χωριό 2006», «Ολυμπιακό Χωριό 2007».
Στο Υπουργείο Εσωτερικών: Κατάργηση των Γραφείων Τύπου Εσωτερικού (στα υπουργεία Μακεδονίας και Αιγαίου)και Γραφείων Τύπου και Επικοινωνίας στις έδρες των ελληνικών διπλωματικών και προξενικών αρχών
Προβλεπόταν επίσης συγχώνευση για: Εθνικό Κέντρο Χαρτών και Χαρτογραφικής Κληρονομιάς – Εθνική Χαρτοθήκη. Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο. Ευρωπαϊκό Κέντρο Επικοινωνίας, Πληροφόρησης και Πολιτισμού. Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων. Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας. Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης.
Στο Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.
Συγχώνευση: Ανώνυμη Εταιρία Τεχνολογικής Ανάπτυξης Κεραμικών και Πυρίμαχων. ΕΔΑ Αττικής. Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης. Ελληνικό Κέντρο Αργιλομάζης, Αργυροχρυσοχοΐας, Δέρματος, ΕΟΜΜΕΧ (Ελληνικός Οργανισμός Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων και Χειροτεχνίας), Εταιρία Βιομηχανικής Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Μετάλλων. Οργανισμοί Λιμένος Λαυρίου, Πειραιά, Ραφήνας. Ψηφιακές Ενισχύσεις ΑΕ. Κέντρο Ελληνικής Γούνας. Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου. ΕΛΟΤ. (Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης). ΔΕΘ.HELEXPO. Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης. Ελληνικό Ινστιτούτο Μετρολογίας. Παρατηρητήριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας. Γενική Επιθεώρηση Λιμενικού Σώματος. «Invest in Greece» (πρώην ΕΛΚΕ ΑΕ).
Τραγελάφικη λεπτομέρεια: Ενώ τον Απρίλιο είχε αναγγελθεί η συγχώνευση της εταιρίας Invest in Greece, πριν καλά-καλά περάσει μήνας, κατά την (μετά μεγάλης κουστωδίας) επίσκεψη στην Αθήνα του Τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν τον Μάιο του 2010, ένα από τα 21(!) Μνημόνια που υπεγράφησαν αφορούσε ακριβώς την υπό συγχώνευση εταιρία! Έτσι, η κ. Κατσέλη και ο ομόλογός της κ. Μπαμπατζάν, υπέγραψαν Μνημόνιο Κατανόησης για την προώθηση της συνεργασίας σε θέματα επενδύσεων μεταξύ της – κατά τα λοιπά υπό κατάργηση – «Invest in Greece» και του τουρκικού Φορέα Προώθησης Επενδύσεων.
Κατάργηση: Ποσειδών, Ινστιτούτο Ναυτικής Κατάρτισης. Ποσειδών, Οργανισμός Ανάπτυξης Ανατολικής Κρήτης. Ινστιτούτο Ιστορίας Εμπορικής Ναυτιλίας.
Στο Υπουργείο Οικονομικών. Συγχώνευση: Δημόσια Επιχείρηση Κινητών Αξιών (ΔΕΚΑ). Ελληνικά Σιδηροκράμματα. Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία και ΠΥΡΚΑΛ. Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ). Ελληνικό Κέντρο Επενδύσεων. Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου. Εταιρία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας του Δημοσίου. Κτηματική Εταιρία Δημοσίου. Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων. Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ και ΚΕΔ. Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης. Κατάργηση: Ανώνυμη Εταιρία Διώρυγας Κορίνθου. Ινστιτούτο Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Μελών του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.
Μέσα στη γενική σύγχυση – και ενώ διαρκούσαν όλες οι ανωτέρω διεργασίες – ο υπουργός Πολιτισμού είχε εγκαίρως (από τις 8 Απριλίου) φροντίσει να δηλώσει πως είχε δρομολογηθεί η διαδικασία απορρόφησης των Ολυμπιακών Ακινήτων από την ΕΤΑ (Εταιρία Τουριστικής Ανάπτυξης που διαχειρίζεται την ακίνητη περιουσία του ΕΟΤ). Είχε, όμως, επίσης σπεύσει να δηλώσει ότι διαφωνεί με την συγχώνευση της ΕΤΑ με την ΚΕΔ, επειδή, πάντα κατά δήλωσή του, το υπουργείο Πολιτισμού αποσκοπεί στην αξιοποίηση της περιουσίας μέσω επενδύσεων.
Οι οργανισμοί που (τελικά) καταργούνται τον Σεπτέμβριο του 2010
Μετά από όλη αυτή την περιπέτεια, τις παλινωδίες, τις καταγραφές πριν από δεκαπέντε μέρες καταλήξαμε σε αριθμό μικρότερο του 30. Σύμφωνα με την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, καταργούνται: Το Μουσείο και Βιβλιοθήκη Εθνικού Τυπογραφείου και το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής (οι αρμοδιότητές του πηγαίνουν στη Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής) που ανήκουν στο Υπουργείο των Εσωτερικών. Το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής και το Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών που υπάγονται στο υπουργείο Οικονομικών. Η Εθνική Ακαδημία Γραμμάτων και Επιστημών και η Ιόνιος Ακαδημία (υπουργείο Παιδείας). Το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων χάνει την Διεθνή Ικάριο Αεραθλητική Ακαδημία και την Ένωση Αντισεισμικής Προστασίας κρατών-μελών για Οικονομική Συνεργασία Ευξείνου Πόντου.
Το υπουργείο Υγείας αποδεικνύεται «πρωταθλητής» με πέντε «απώλειες»: Εθνικό Κέντρο Ερευνών Υγείας, Ινστιτούτο Έρευνας και Ελέγχου Ποιότητας Υπηρεσιών Υγείας. Κέντρο Κληρονομικών Νοσημάτων Αίματος. Ινστιτούτο Κοινωνικής Δημογραφίας και Έρευνας. Εθνικό Παρατηρητήριο Ατόμων με Αναπηρίες.
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης «χάνει» 51 Τοπικά Κέντρα Αγροτικής Ανάπτυξης και την Εθνική Επιτροπή Γάλακτος Ελλάδας, ενώ σειρά άλλων οργανισμών τίθενται σε καθεστώς εκκαθάρισης και λύσης.
Από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη καταργείται το Επιστημονικό και Ερευνητικό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας.
Καταργούνται επίσης (μετά τη διαδικασία λύσης και εκκαθάρισης) η Δημόσια Επιχείρηση Πολεοδομίας και Στέγασης, το Ιχθυοκαλλιεργητικό Κέντρο Αχελώου, η
Ολυμπιακό Χωριό 2004 Α.Ε., η Αγρογή και η Εταιρία Διαχείρισης Τεχνολογικού Πάρκου Αττικής «Λεύκιππος» (που ουσιαστικά δεν λειτούργησε ποτέ).
Παράλληλα, συγχωνεύονται το Ινστιτούτο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Η Σχολή Επιμόρφωσης Υπαλλήλων Υπουργείου Οικονομικών με το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης. Το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Και τέλος απορροφούνται το Ελληνικό Κέντρο Αργυροχρυσοχοΐας, το Ελληνικό Κέντρο Αργιλλομάζης, το ΚΕΚ ΕΛΚΕΔΕ ΕΠΕ και το Κέντρο Ελληνικής Γούνας από το Κέντρο Τεχνολογίας και Σχεδιασμού ΑΕ. Η Εταιρία Διανομής Αερίου απορροφάται από την Δημόσια Επιχείρηση Αερίου.