Ο μηχανισμός αυτός ενεργοποιείται ως απάντηση σε κάποιο ερέθισμα όμως συχνά αποτελεί ένα παιχνίδι του μυαλού και εμφανίζεται χωρίς να υπάρχει αντικειμενικός λόγος. Συχνά το stress προκαλείται από τις υπέρμετρες προσδοκίες και φιλοδοξίες μας!
Όταν γίνεται διαρκές και χρόνιο απορροφά την ενέργεια μας, επηρεάζει τον ύπνο μας, τη διάθεση μας, και την υγεία μας!
Η διαφορά με το άγχος είναι ότι το στρες έχει αρνητικό πρόσημο ενώ το άγχος μπορεί να πηγάζει από θετική πηγή και να είναι δημιουργικό ως ένα βαθμό.
Μηχανισμός και σημάδια χρόνιου στρες
Ιδιαίτερα στην εποχή της πανδημίας και της κοινωνικής αποστασιοποίησης οι κρίσεις άγχους αυξάνονται ολοένα και περισσότερο ακόμα και σε νεαρές ηλικίες.
Ο μηχανισμός του στρες στο σώμα μας ενεργοποιεί την παραγωγή κορτιζόλης και αδρεναλίνης με αποτέλεσμα την αύξηση καρδιακών παλμών, τη διαστολή της ίριδας, την επιτάχυνση της αναπνοής, μούδιασμα και την ενεργοποίηση μιας κατάστασης «μάχης η φυγής» στο σώμα μας.
Αυτός ο μηχανισμός είναι απόλυτα φυσιολογικός όταν εμφανίζεται σε περιορισμένη συχνότητα και διάρκεια όπως συνέβαινε στο παρελθόν! Ωστόσο, στη σύγχρονη ζωή το βιώνουμε ως μόνιμη κατάσταση με διαρκώς υψηλά επίπεδα κορτιζόλης στο σώμα μας.
Σταδιακά εγκλωβιζόσαστε στο χρόνιο στρες και εμφανίζουμε ύπουλα συμπτώματα, όπως περιττό λίπος γύρω από τη μέση, μειωμένη λίμπιντο, χαμηλά επίπεδα ενέργειας, δυσκολίες συγκέντρωσης, διαταραχές μνήμης.
Το χρόνιο στρες φθείρει τα κύτταρα μας και συγκεκριμένα τα τελομερή μας, προστατευτικά άκρα που δένουν τη διπλή έλικα του DNA και προστατεύουν τα κύτταρα μας από ασθένειες και γήρανση.
Σχετίζεται με σοβαρές παθήσεις όπως καρδιοπάθειες, διαβήτη, οστεοπόρωση, δερματολογικά προβλήματα και φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου, παχυσαρκία, μειωμένη γενετήσια ορμή, αυξημένα προεμμηνορρυσιακά και εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα.
Το χρόνιο στρες και κατά συνέπεια τα διαρκώς υψηλά επίπεδα ορμονών του στρες, είναι ένας φαύλος κύκλος απειλεί την υγεία μας γι’ αυτό πρέπει να αναλάβουμε δράση.
Ήρθε ο καιρός να κάνουμε κάτι για να βοηθήσουμε τον εαυτό μας και να τον προστατεύσουμε από το υπερβολικό και συνεχές άγχος. Δες τι μπορεί να κάνεις:
Αφιέρωσε καθημερινά χρόνο σε πράγματα που σε ευχαριστούν
Βρες τι είναι αυτό που σου φτιάχνει τη διάθεση και αφιέρωσε λίγο χρόνο κάθε μέρα σε ευχάριστες δραστηριότητες.
Άκουσε μουσική, ζωγράφισε, συνάντησε φίλους, άκουσε audiobooks ή podcast με θέματα που σε ενδιαφέρουν, ασχολήσου με τον κήπο, κάνε κάτι για να προστατεύσεις το περιβάλλον.
Πάρε βαθιές ανάσες
Ο έλεγχος της αναπνοής αποτελεί μοναδικό εργαλείο για ηρεμία και καταπολέμηση του stress.
Όταν αισθάνεστε πιεσμένοι η ελεγχόμενη αναπνοή θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και να ισορροπήσετε.
Πάρε την απόσταση σου από τα πράγματα, ξεκουράσου και παρατήρησε!
Ακολούθησε τη ροή! Δεν είναι όλες οι εποχές ίδιες και συχνά χρειάζεται να κάνουμε ένα διάλειμμα πριν αντιδράσουμε ή λάβουμε αποφάσεις. Η μη αντίδραση αποτελεί αντίδραση και μάλιστα πολλές φορές σοφή.
Αγκαλιάστε τον εαυτό σας και τα συναισθήματά σας όποια κι αν είναι αυτά.
Δεν χρειάζεται να είμαστε δραστήριοι και παραγωγικοί κάθε μέρα. Σεβαστείτε τα όρια σας και ξεκουραστείτε!
Εξέτασε αν η ανησυχία είναι 100% πραγματικήκι αν όχι απέφυγε να κάνεις υποθέσεις
Συχνά οι υποθέσεις που κάνουμε μας προκαλούν περισσότερο άγχος από τα πραγματικά γεγονότα.
Τη στιγμή που αισθάνεστε πιεσμένος-η αναρωτηθείτε αν είναι 100% πραγματικό αυτό που σας αγχώνει, τί άλλο θα μπορούσε να συμβαίνει αντί αυτού που σκέφτεστε, ποιο είναι το χειρότερο σενάριο. Στρέψτε την προσοχή σας αλλού και θα χαλαρώσετε αμέσως.
Πάρε τηλέφωνο ή συνάντησε ένα φίλο που σε γεμίζει θετική ενέργεια και σε χαλαρώνει.
Αντίστοιχα, απομακρύνσου για λίγο από ανθρώπους που σε γεμίζουν άγχος και αρνητικότητα.
Εκπαιδεύσου στην ευγνωμοσύνη
Νιώσε ευγνώμων γι’ αυτά που έχεις και σταμάτα να εστιάζεις σε αυτά που σου λείπουν.
Όσο κλισέ κι αν ακούγεται η ευγνωμοσύνη μπορεί να βελτιώσει ριζικά τη ζωή σου και να φέρει τα αποτελέσματα που θέλεις. Δούλεψε την καθημερινά και με συνέπεια.
Πες ευχαριστώ στο τέλος της ημέρας γι’ αυτά που έχεις.
Κατέβασε ταχύτητα
Μην αφήσεις να σε παρασύρει ο ρυθμός της σύγχρονης ζωής και το ανελέητο κυνήγι του χρόνου. Μάθε να σταματάς όταν κουράζεσαι, να δίνεις στον εαυτό σου τον χρόνο που χρειάζεται και να έχεις πιο ρεαλιστικές προσδοκίες.
Οι ασταμάτητοι ρυθμοί, οι υπέρμετρες φιλοδοξίες και ο κατακερματισμός σε απομακρύνουν από την παρούσα στιγμή και την εσωτερική γαλήνη.
Πέρασε χρόνο στη φύση
Η αλλαγή παραστάσεων , ο καθαρός αέρας, το πράσινο συμβάλλει στην καλή ψυχολογία και μειώνει το stress.
Μια βόλτα στη φύση, περπάτημα στην παραλία ή σε κάποιο πάρκο, μια βόλτα με το καρότσι ή το ποδήλατο θα αδειάσει το μυαλό από ανησυχίες και αρνητικές σκέψεις και θα σε αποσυμπιέσει.
Σύμφωνα με έρευνες, η επαφή με τη φύση αυξάνει τη δημιουργικότητα και χαρίζει ισορροπία.
Ασκήσου καθημερινά
Η κίνηση είναι ζωή. Ξεκίνησε μια νέα δραστηριότητα, κολύμβηση, γυμναστήριο, χορό ή βάλε απλώς τη κίνηση στη καθημερινότητα σου επιλέγοντας να περπατήσεις μέχρι τη δουλειά, να παρκάρεις ένα τετράγωνο πιο μακριά από τον προορισμό σου, να χρησιμοποιείς σκάλες αντί ασανσέρ ή να ασκηθείς στο σπίτι.
Απέφυγε να βλέπεις ειδήσεις
Η συνεχής έκθεση σε αρνητικά νέα και άσχημες εικόνες αυξάνουν το στρες και δημιουργούν ένταση.
Επίλεξε να ενημερώνεσαι μια φορά την ημέρα από κάποιο έγκυρο site ή εφημερίδα και απέφυγε τα βραδινά δελτία ειδήσεων την ώρα που γυρνάς σπίτι για να ξεκουραστείς.
Η στιγμή αυτή είναι ιερή και ο οργανισμός σου χρειάζεται χαλάρωση.
Αντί να δεις ειδήσεις ή να διαβάσεις νέα το βράδυ κάνε διαλογισμό ή διάβασε τα θετικά νέα της ημέρας από site με χαρούμενες, θετικές ειδήσεις.
Βελτίωσε την ερωτική σου ζωή
Σύμφωνα με έρευνες τα ζευγάρια που κάνουν τακτικά σεξ ζουν μια ζωή με λιγότερο στρες.
Έλα κοντά με τον σύντροφο σου και βρες τρόπους να ανανεώσετε τη σεξουαλική σας ζωή.
Το σεξ και συγκεκριμένα ο οργασμός διεγείρει την παραγωγή ωκυτοκίνης, της ορμόνης της γαλήνης, της ηρεμίας και ευεξίας που δρα προστατευτικά κατά τους stress.
Περπάτα ξυπόλυτη
Σύμφωνα με τους ειδικούς η γη έχει το δικό της ηλεκτρομαγνητικό φορτίο που φαίνεται να μας κάνει καλό όταν ερχόμαστε σε επαφή με αυτό καθώς εξισορροπεί το δικό μας ηλεκτρικό φορτίο.
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο “Journal Of Alternative and Complementary Medicine” τα άτομα που περπατούν ξυπόλητα στη φύση επωφελούνται από τα οφέλη της γείωσης, έχουν λιγότερο stress και κοιμούνται καλύτερα. Παράλληλα, το περπάτημα χωρίς παπούτσια ανακουφίζει τα πονεμένα πόδια και μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.
Καταλήγοντας, για να απαλλαχθείς από οτιδήποτε σε κάνει να τρέχεις, σε πιέζει και σε αγχώνει υιοθέτησε καθημερινά μερικές από τις παραπάνω συνήθειες και θωράκισε τον εαυτό σου απέναντι στο υπερβολικό και χρόνιο στρες.
Απέφυγε την συνεχή έκθεση σε στρεσογόνες συνθήκες, πάτησε φρένο και ανακάλυψε μεθόδους διαχείρισης που ταιριάζουν στη δική σου ιδιοσυγκρασία.
Να θυμάσαι ότι η σωματική άσκηση και η ισορροπημένη διατροφή αποτελούν πάντα μοναδικό σύμμαχο για να ανταπεξέλθεις στο σύγχρονο, γεμάτο άγχος, lifestyle.
‘Έτσι, προλαμβάνεις τη γήρανση, την εμφάνιση χρόνιων παθήσεων που σχετίζονται με αυτό και βελτιώνεις την ποιότητα ζωής σου.
Αντίθετα, όταν το stress γίνεται μόνιμο δε μπορείς να ζήσεις το παρόν και να βρεις εσωτερική γαλήνη! Αξίζει τον κόπο μια συνειδητή προσπάθεια για να απαλλαγείς από αυτό και να ζήσεις μια πιο ήρεμη και χαρούμενη ζωή!
ΠΗΓΗ: Αλαφάκη Μίκα, Φαρμακοποιός, Ρόδος
https://mikagr.blogspot.com