Κλίμα αισιοδοξίας επικρατεί στο υπουργείο Οικονομικών και στην κυβέρνηση, έπειτα από την αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου από τη Moody’s καθώς και την επίσκεψη του εκλεγμένου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην Αθήνα.
Μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας από την Moody’s κατά δύο βαθμίδες, σε Caa1 από Caa3 και διατηρώντας σταθερές τις προοπτικές της οικονομίας, το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε σχετικά ότι η απόφαση αυτή επιβεβαιώνει ότι η χώρα αποκαθιστά την ελκυστικότητά της στους διεθνείς επενδυτές.
«H αναβάθμιση της αξιολόγησης των ελληνικών κρατικών ομολόγων από τη Moody's Investors Service κατά δύο βαθμίδες σε «Caa1» από «Caa3» επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα αποκαθιστά την ελκυστικότητά της στους διεθνείς επενδυτές και ότι αναγνωρίζονται οι προσπάθειες του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης για γρήγορη επάνοδο σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης», αναφέρει το ΥΠΟΙΚ σε ανακοίνωσή του.
Σημειώνει επίσης πως οι αναφορές στη σημαντική βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης στην Ελλάδα, στη μεγαλύτερη μελλοντική ευελιξία της ελληνικής δημοσιονομικής πολιτικής, στην προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, στη βελτίωση των οικονομικών προοπτικών, αλλά και στο χαμηλότερο κόστος δανεισμού και τη μείωση του κινδύνου αναχρηματοδότησης του ελληνικού χρέους, ενισχύουν το κλίμα εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία.
«Στη διαδρομή μας προς ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, αύξησης της απασχόλησης και ευημερίας, είναι αυτονόητη η σημασία της σταθερότητας στη χώρα μας. Είναι αυτονόητη, επίσης, και η ενότητα των Ελλήνων στην προσπάθεια της κυβέρνησης να συνεχίσει με αποφασιστικότητα στο δρόμο της συνετής διαχείρισης των δημοσιονομικών μεγεθών και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», καταλήγει το υπουργείο.
Ο οίκος Moody 's στην αιτιολόγηση της απόφασης του επικαλέστηκε τη σημαντική βελτίωση της δημοσιονομικής θέσης της Ελλάδας και στην εκτίμησή, ότι η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη δημοσιονομική προσαρμογή.
Στο μεταξύ, σε άρθρο του στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, σημείωσε ότι η « ελληνική οικονομία έχει όλα τα εχέγγυα να αφήσει το παρελθόν της πίσω της. Η εξαετία της ύφεσης, της ανεργίας, των μειωμένων εισοδημάτων, του πόνου και της οργής σταδιακά μάς αφήνει. Η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε είναι να αντιληφθούμε ένα μέλλον διαφορετικό από το πρόσφατο παρελθόν μας χωρίς τον παραμορφωτικό φακό ιδεοληψιών του παρελθόντος. Να αντιληφθούμε ότι το μέλλον δεν είναι η γραμμική συνέχεια του πρόσφατου παρελθόντος. Και να δράσουμε με βάση αυτή την αντίληψη. Η Ελλάδα μεταμορφώνεται προς τα καλύτερο».
«Η Ελλάδα σταδιακά οδεύει προς το τέλος του Προγράμματος Προσαρμογής. Τώρα λοιπόν ήρθε η στιγμή για ένα Ελληνικό Σχέδιο Ανάπτυξης, στο οποίο θα δεσμευτούμε, όχι διότι αποτελεί προϋπόθεση για τη λήψη δανείων, αλλά διότι πιστεύουμε σε αυτό ως αναγκαία συνθήκη για την ευημερία της χώρας και την μακροοικονομική βιωσιμότητα εντός του απαιτητικού περιβάλλοντος του ευρώ» προσθέτει ο υπουργός.
«Ο κεντρικός άξονας αυτού του Σχεδίου δεν μπορεί να είναι άλλος από την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας και της ελκυστικότητας της Ελλάδας ως τόπου διεξαγωγής επενδύσεων. Το υπόδειγμα ανάπτυξης, που πριν από την κρίση έχει βασιστεί στη διόγκωση της κατανάλωσης, αποτελεί παρελθόν, διότι δεν μπορεί πλέον να χρηματοδοτηθεί από δανειακά κεφαλαία» αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Χαρδούβελης, επισημαίνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει την σκιαγράφηση αυτού του Σχεδίου.