Σαββατοκύριακo
2-3  Δεκεμβρίου 2023
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4822RSS FEED
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΡΕΥΝΑΛος Άντζελες και Ταϊπέι χάνουν από τις φυσικές καταστροφές
15/01/2016

Ζημιές ύψους 30 δισ. ευρώ προκάλεσαν οι φυσικές καταστροφές τους πρώτους έξι μήνες του 2015.

Σύμφωνα με έκθεση του ομίλου UBS, οι οικονομικές απώλειες που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή εκτρέπουν επίσης την καταναλωτική δαπάνη μακριά από τα είδη πολυτελείας.

Η έκθεση αναφέρει ότι οι πόλεις που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την κλιματική αλλαγή είναι το Λος Άντζελες, η Ταϊπέι, το Τόκιο, η Μουμπάι, η Σαγκάη και η Νέα Ορλεάνη.

«Το οικονομικό κόστος των φαινομένων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή είναι εμφανές τόσο για τις κυβερνήσεις όσο και για τους φορολογούμενους.

Παρά την αυξανόμενη απειλή των φυσικών καταστροφών, η παγκόσμια μεσαία τάξη δεν είναι καλά ασφαλισμένη», αναφέρει η έκθεση. Εξάλλου, κατά κανόνα οι καταστροφές κλιματικής αλλαγής οδηγούν σε πτώση της οικονομικής παραγωγικότητας.

Η έκθεση βασίστηκε στην παραδοχή ότι η παγκόσμια μεσαία τάξη, που εκτιμάται σε περίπου ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, και διαθέτει σημαντικά περιουσιακά στοιχεία και πολιτική επιρροή, αποτελεί το κλειδί για την κοινωνική ομαλότητα και την οικονομική ανάπτυξη.

Δεδομένου του μεγέθους και της αγοραστικής δύναμης της μεσαίας τάξης, η αποδυνάμωση του πλούτου της μέσω της κλιματικής αλλαγής απειλεί την οικονομική και κοινωνικοπολιτική σταθερότητα.

Για να εξετάσει τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής για την μεσαία τάξη, η UBS ανέλυσε την κατανάλωση της μεσαίας τάξης σε 215 πόλεις σε όλο τον κόσμο και την αντιπαράθεσε με το βαθμό κινδύνου από την κλιματική αλλαγή για κάθε πόλη.