Ευρισκόμενος στις ΗΠΑ, ο υπουργός Επικρατείας κ. Παππάς έδωσε μια σειρά συνεντεύξεις και είχε μια σειρά επαφές, με άγνωστα μέχρι στιγμής αποτελέσματα.
Αφού ξεκαθάρισε ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει στο πρόγραμμα, διότι αυτό προβλέπει η συμφωνία – ενώ ήταν ο πρώτος που είχε ρίξει άδεια νομίζοντας ότι θα πιάσει γεμάτα, υποστηρίζοντας ότι το ΔΝΤ πρέπει να φύγει και πως ουσιαστικά δεν δικαιούται να ζητά μείωση του χρέους, διότι δεν το αφορά! – παρουσίασε μια ρόδινη κατάσταση και μια καταπληκτική και εφαρμόσιμη συμφωνία.
Από εκεί και πέρα, δεν παρέλειψε να ενημερώσει την αμερικανική κυβέρνηση – και επομένως και το ΔΝΤ, αφού ο ίδιος δηλώνει πως οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος του ΔΝΤ – ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει η μεγάλη κοινωνική αναταραχή των προηγουμένων ετών (που προκαλούσε ο ίδιος και η παρέα του), επειδή… ο λαός καταλαβαίνει πως η σημερινή κυβέρνηση παλεύει για λογαριασμό του! Αν υπήρχε κοινωνική αναταραχή, αυτή θα αντανακλούσε στις ψηφοφορίες στο Κοινοβούλιο, είπε.
Άρα, είπε στους Αμερικανούς – δηλαδή στο ΔΝΤ – ότι ο λαός δέχεται αδιαμαρτύρητα τα μέτρα, η Βουλή ψηφίζει ό,τι μέτρα της φέρνουν, επομένως… βαράτε!
Όπως παρουσίασε τα πράγματα, οι μόνοι που πολεμούν την κυβέρνηση είναι τα συμφέροντα, οι ολιγάρχες και οι μιντιάρχες, που πολεμούν και τον ίδιο λόγω των τηλεοπτικών αδειών. Όλοι οι άλλοι συμφωνούν!
Όσον αφορά δε στο χρέος, ο κ. Παππάς είπε πως όσα άκουσε από την αμερικανική κυβέρνηση τον χαροποίησαν.
Και καλά, εμείς να μην του κόψουμε τη χαρά. Αλλά είναι δυνατόν λίγες μέρες μετά τη Δήλωση του Eurogroup, όπου δεν δίνεται η παραμικρή λύση και όλα παραπέμπονται σε ένα εντελώς αβέβαιο μέλλον, να υποστηρίζει πως «η Ελλάδα δεν θα αποδεχθεί καμιά νέα συμφωνία χωρίς να υπάρξει συγκεκριμένη διευθέτηση για την ελάφρυνση του χρέους»;
Είναι δυνατόν να λέει σήμερα, την ώρα που ψηφίζει η κυβέρνησή του μέτρα χωρίς να έχει πάρει τίποτε πως «έχουμε καταστήσει σαφή τη θέση μας ότι χρειαζόμαστε μια μεγάλη αναδιάρθρωση του χρέους»;
Όπως είπε, έλαβε υποστήριξη από τις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο μέτοχο του ΔΝΤ, για μια άμεση συμφωνία ελάφρυνσης το χρέους. Θέλουν λύση τώρα, όχι μόνο μια ημερομηνία για τη λύση».
Την ώρα δηλαδή που η κυβέρνησή του έχει συμφωνήσει με τη Δήλωση του Eurogroup και φυσικά έχει αποδεχθεί πως ονομαστική διαγραφή χρέους δεν πρόκειται να γίνει, ο κ. Παππάς λέει πως επιμένουν για συμφωνία ελάφρυνσης, για «λύση τώρα» και όχι μια ημερομηνία (που ούτε αυτή έχουν πάρει)!
Πόσα ψέματα ακόμη;
Και επιτέλους, όταν κάποιος γνωρίζει πως οι εταίροι (που ο ίδιος ομολογεί πως έχουν δανείσει τα χρήματα, κατηγορώντας το ΔΝΤ ότι κακώς ζητάει ελάφρυνση για χρέος που δεν το αφορά), τι επιδιώκει; Να βάλει πάλι ζιζάνια μεταξύ των εταίρων και να μην υπάρξει ποτέ μια συμφωνία;
Θυμίζω ότι μόλις στις 10 Απριλίου, σε συνέντευξή του στο Μπλούμπεργκ, ο κ. Παππάς είχε υποστηρίξει τα ακριβώς αντίθετα. Ότι συμφωνούν με τους Ευρωπαίους, ότι ο ΔΝΤ συνοδεύει την τοποθέτησή του για το χρέος με επιπλέον σκληρά μέτρα και ότι το χρέος που το ΔΝΤ ζητά να ελαφρυνθεί δεν του ανήκει καν!
«Είναι σα να μας ζητούν να πηδήξουμε από τον 5ο όροφο και να μας υπόσχονται ότι... κάποιος άλλος θα μας πάρει παγωτό», είχε πει, επιτιθέμενος τότε στο ΔΝΤ, του οποίου οι απόψεις τώρα τον χαροποίησαν!
Πόσα ψέματα ακόμη;
Και επίσης, τι επιδίωξε ο κ. Παππάς όταν κατά τη συνάντησή του με διάφορα (καταραμένα) funds και επενδυτές στις ΗΠΑ δήλωσε πως «η διεθνής επενδυτική κοινότητα επιθυμεί γρήγορη και καθαρή λύση στο ζήτημα του χρέους»;
Ήθελε να τους υποβάλει τον προβληματισμό; Τους έλεγε δηλαδή να μην έλθουν έως ότου διευθετηθεί το ζήτημα;
Υπάρχει επενδυτής που ενδιαφέρεται για το χρέος μιας χώρας; Ρωτάει δηλαδή κανείς πόσο είναι το χρέος των ΗΠΑ όταν αποφασίζει να πάει να επενδύσει εκεί;
Όχι, βέβαια! Οι επενδυτές άλλα πράγματα κοιτάνε. Για παράδειγμα να μην υπάρχει μια ανίκανη κυβέρνηση όπως αυτή των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που δεν μπορούν να ανοίξουν μια σιδηροδρομική γραμμή επί δύο μήνες για να μπορούν να διεξάγονται ομαλά οι μεταφορές. Να μην υπάρχουν περιορισμοί κεφαλαίων. Να μην υπάρχει στάση πληρωμών. Να μην υπάρχει κίνδυνος διακοπής της χρηματοδότησης της χώρας. Να μην υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπίας.
Ζητούν δηλαδή να μην συμβαίνουν όλα αυτά που αυτή η ανίκανη κυβέρνηση έχει προκαλέσει.
Την ίδια ώρα δε που ο κ. Παππάς έλεγε όλα αυτά στην Ουάσιγκτον, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Δραγασάκης έλεγε (στη «Ναυτεμπορική») ότι κούρεμα χρέους δεν μπορεί να γίνει μόνο στην Ελλάδα, διότι το μεγαλύτερο μέρος του χρέους μας είναι προς άλλες χώρες, οπότε πρέπει συγχρόνως να κουρευτεί και το δικό τους χρέος. Γι’ αυτό, όπως είπε, οι «σωτήρες» μας διεκδικούν τώρα συνολική λύση πανευρωπαϊκής εμβέλειας για το χρέος!
Δηλαδή, για να κουρευτεί το δικό μας χρέος, πρέπει να αγωνιστούμε για το κούρεμα του χρέους των άλλων!
Για να μην θυμηθούμε ότι προεκλογικά μας έλεγαν το ακριβώς αντίθετο: Ότι είναι εύκολο να κουρευτεί το χρέος, διότι χρωστάμε σε κράτη και επομένως μπορεί να υπάρξει μια πολιτική συμφωνία.
Ούτε ξέρουν τι λένε, ούτε ξέρουν τι τους γίνεται!