Πέμπτη
2 Μαΐου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4973RSS FEED
Η υγειονομική κρίση πλήττει κοινωνίες και οικονομίες
Γράφει ο
Τάσος Καρασαρλής

Μια πρωτόγνωρη σε μέγεθος και ένταση υγειονομική κρίση κατέκλεισε σταδιακά  τις κοινωνίες και τις οικονομίες  σε   όλες  τις  χώρες  του πλανήτη .

 

Οι καταστροφικές συνέπειες δημιούργησαν έντονο προβληματισμό στους κυβερνώντες και μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό κινητοποιήθηκαν  αρχικά  με μέτρα  υγειονομικού χαρακτήρα  και στην συνέχεια δημοσιονομικά και νομισματικά για την αναχαίτηση και καταπολέμηση  του φαινομένου .

 

Έχοντας σαν στόχο την επίτευξη της ισορροπίας, ανάμεσα στην διαχείριση της πανδημίας και στην διατήρηση όσο το δυνατόν του μεγαλύτερου μέρους της οικονομικής δραστηριότητος, οι ανεπτυγμένες χώρες προέβησαν στην λήψη μέτρων .

 

Συγκεκριμένα οι G 7,  σε συνεργασία και συντονισμό με τις υπόλοιπες αναδυόμενες  χώρες  έχουν διαμορφώσει , στους τομείς της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής,  που επηρεάζουν επενδυτικά  τις επιλογές των διαχειριστών , την εξής εικόνα.

 

Η.Π.Α

 

1/ Στην Δημοσιονομική πολιτική. Έχει  ήδη προσφέρει 3,8 τρις $  και με άμεση προοπτική την αύξηση των ενισχύσεων κατά 500-700 δις $ από την  νέα κυβέρνηση ήτοι σχεδόν 20% GDP .

 

2/ Νομισματική πολιτική. Με  επιτόκια ασυνήθιστα χαμηλά από την FED  στα επίπεδα

 

 0-0,25% και  με απεριόριστες ποσοτικές αγορές αναχρηματοδότησης.

 

Στόχος η αύξηση του πληθωρισμού στα επίπεδα του 2%  ,πράγμα που οι προσδοκίες χρονικά τον προσδιορίζουν στο τέλος του 21  και μετά , με κινδύνους για τις τιμές των ομολόγων και της WStreet .Σε περίπτωση αύξησης του πληθωρισμού κατά 1%, θα έχουμε μείωση του μέσου  P/E και του χρηματιστηρίου, εκτός και αν η ανάπτυξη στις ΗΠΑ καλύψει την διαφορά. Αναμένεται βεβαίως  ταχύτερη ανάπτυξη στις ΗΠΑ το 2021,  ιδιαίτερα στις υποδομές και ενέργεια ,λόγω της  απίστευτης ρευστότητας και ικανότητας για  σωστή κατανομή των πιστώσεων  .Η νέα κυβέρνηση θα ενισχύσει  τα βασικά εισοδήματα και θα αντιμετωπίσει τις ανισότητες .

 

W STR    31.000 ( άνοδος που έχει ενσωματώσει το growth 2021 και 2022.

 

 Αδύναμο $ εκτιμήσεις  )

 

ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

 

1/ Στην Δημοσιονομική πολιτική . Έχει λάβει μέτρα ύψους 295 δις Λιρών, με χαμηλού κόστους πιστοδοτήσεις και επιδοτήσεις σε ποσοστό 14% του GDP, με τάσεις αύξησης των ενισχύσεων, μετά την πρόσφατη επιδείνωση ( μετάλλαξη ).

 

2/ Νομισματική πολιτική . Επιτόκιο για αναχρηματοδοτήσεις από την BOE στο 0,1%ύψους 450 δις Λίρες σε επαναγορές ομολόγων .

 

FTSE     6.870 ( Άνοδος που έχει ενσωματώσει ανάπτυξη τουλάχιστον του 2021.Λίρα αδύναμη εκτιμήσεις ) Μετά το Brexit  δύσκολες οι προβλέψεις ιδιαίτερα στον Τραπεζικό κλάδο .

 

ΙΑΠΩΝΙΑ

 

1/ Δημοσιονομικά μέτρα . Ενισχύσεις 308 τρισ YEN   σχεδόν το 57% του GDP με άμεσα αποτελέσματα στην οικονομία .

 

2/ Νομισματική πολιτική . Επιτόκιο αναχρηματοδότησης – 0,1%για  κρατικά ομόλογα με coupon 0%.( Σταθερή και ενισχυτική η συναλλαγματική ισοτιμία του YEN  )

 

Nikkei N 225    28.100  Πορεία σταθεροποιητική .

 

ΚΙΝΑ

 

1/ Δημοσιονομική πολιτική . Παροχή τεράστιας  ρευστότητας  μεγέθους 11% του ΑΕΠ .

 

Το κινεζικό Κογκρέσο θα συνεδριάσει αρχές Μαρτίου του 21  για περαιτέρω δημοσιονομικά μέτρα .

 

2/ Νομισματικά μέτρα ¨Μείωση του επιτοκίου αναχρηματοδοτήσεων  κατά 0,30 στο 3,85% για πάνω από ένα έτος και 2,95% για μικρότερο διάστημα .Επίσης πρόγραμμα αγοράς δανείων σε δύο μορφές και φάσεις .

 

Ήτοι 1,8 τρις  και 400 δις  YUAN

 

Τα δε επιτόκια καταθέσεων, μειώθηκαν από 0,72 σε 0,35%.

 

ΕΥΡΩΖΩΝΗ

 

Δύο ακρογωνιαίοι λίθοι ήταν η απάντηση της ΕΚΤ στην κρίση της πανδημίας .

 

α/ Πρόγραμμα PEPP ύψους 1.85 τρις EURO

 

β/ TLTRO   το λεγόμενο   QE

 

Τα εν λόγω  προγράμματα, σημαίνουν ρευστότητα από τον Ιούνιο του 20 μέχρι τον αντίστοιχο μήνα του2022 , με τους ευεργετικούς όρους της νομισματικής πολιτικής, που μεταφράζονται σε   αρνητικά επιτόκια.

 

Με την εξασθένηση των κανόνων, οι τράπεζες δικαιούνται να δανείζονται το 55% των επιλέξιμων δανείων τους για το ανωτέρω διάστημα .

 

1/Δημοσιονομικά μέτρα . Παροχή βοήθειας στα κράτη μέλη ύψους 750 δις Ευρώ για την περίοδο 2021-2027 σταδιακά με ετήσιο ρυθμό 3% του ΑΕΠ .Από το ποιο πάνω ποσό τα 390 δις θα είναι επιχορηγήσεις .

 

2/ Νομισματική πολιτική . Επιτόκιο αναχρηματοδοτήσεων στο -25% το οποίο υπό όρους αυξάνεται στο -1% .( το συνολικό  ύψος των δανείων των πιστωτικών ιδρυμάτων να μην υποχωρήσει κάτω από το μέγεθος στις 31-12-19 ).

 

ΕΥΡΩ  σταθερό προς ανοδικό  ( 1,2500-1,3000)

 

 Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια σε  υψηλά επίπεδα με τάσεις σταθεροποίησης .

 

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ – ΣΧΟΛΙΑ  – ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ .

 

1/ Κίνητρα για αύξηση των χορηγήσεων .

 

2/ Τα FUTURES ( συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ) στον δείκτη EURO STOXX σαν εικόνα είναι ουδέτερη συνεπώς για περαιτέρω άνοδο πρέπει να ανιχνεύσουμε σημάδια σε δυναμικούς κλάδους  .

 

3/ Η μεταβλητότητα στις αγορές παραμένει ενισχυμένη υποδεικνύοντας ότι υφίστανται κίνδυνοι .Συνεπώς αναμένουμε μία επίπεδη απόδοση στις ανεπτυγμένες αγορές λόγω προεξόφλησης .Παρόλα αυτά το εύρος και η γκάμα των επιλογών μας παραμένουν ισχυρές

 

4/ Η  πρόσφατη επενδυτική συμφωνία μεταξύ Ευρωπαικής Ένωσης και Κίνας θα εμβαθύνει τις οικονομικές σχέσεις των δύο οικονομικά γιγάντων .

 

5/Η  Ελλάδα έχοντας ψηφίσει τον νόμο για το φορολογικό καθεστώς NON – DOM ( κίνητρα μετοίκισης  500.000 ευρώ ) δημιουργεί επενδυτικό ρεύμα . Ήδη εκατοντάδες αιτήσεις από υψηλού επιπέδου εισοδήματος  κατοίκων εξωτερικού έχουν κατατεθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες .Το νομοσχέδιο αυτό  αναμένεται να  αυξήσει την  ζήτηση  ακινήτων , μετοχών και ομολόγων .

 

6/ Ισχυρές προβλέψεις για ενδεχόμενες φορολογικές επιβαρύνσεις από τους φόρους άνθρακα .( Ενέργεια , βιομηχανία κλπ) μετά την νίκη Μπάιντεν .

 

7/ Πιστεύουμε στην ισχυρή ανάπτυξη του  REALESTATE στις ανεπτυγμένες αγορές ιδιαίτερα στην Ελλάδα ( Τουρισμός )  και στην Γερμανία ( κατοικία ).

 

8/ Στην κρίση αναπτύχθηκε ραγδαία η εφοδιαστική αλυσίδα και αναμένεται να αναπτυχθεί περαιτέρω ( LOGISTICS).

 

9/ Τα Lockdowns περιορίζουν την ανάκαμψη της ζήτησης πετρελαίου το 2021 αλλά αντισταθμίζεται από την μείωση παραγωγής του ΟΠΕΚ .

 

10/ Η  Κίνα είναι  σε ευνοϊκότερη θέση συγκριτικά με τις χώρες του G 7  όσον αφορά την ανάκαμψη και την ανάπτυξη .Αυτό σημαίνει  ότι οι μεταφορές θα παραμείνουν σε θετικό πρόσημο όπως και τα εμπορεύματα .

 

11/ Η μετάλλαξη ίσως καθυστερήσει την ανάκαμψη με κίνδυνο  να καταστήσει τα βραχυπρόθεσμα προβλήματα σε διαρθρωτικά .

 

12/Οι κλάδοι που χτυπήθηκαν από την πανδημία θα αναγκαστούν να ανεβάσουν τιμές για να καλύψουν την ενδεχόμενη μεγάλη ζήτηση ( κλάδος εστίασης , ταξιδίων και καταναλωτικών  προϊόντων ) Συνεπώς οι μετοχές και τα εμπορεύματα ενδείκνυνται  για τοποθετήσεις .

 

13/  Οι δείκτες    τιμών καταναλωτή σε παγκόσμια κλίμακα  είναι σημαντικοί, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο, για την πιστοποίηση της ανάκαμψης .

 

14/ Η σταδιακή αποκατάσταση των ρυθμών ανάπτυξης , εφόσον η πορεία των εμβολιασμών συνεχιστεί απρόσκοπτα και επιταχυνθεί τους επόμενους μήνες με την ανοσία στους πληθυσμούς των ανεπτυγμένων χωρών να ξεπερνά το 60% μέχρι τέλος του χρόνου , θα οδηγήσει στην κανονικότητα την οικονομική δραστηριότητα .

 

Αυτό θα έχει σαν συνέπεια ο πληθωρισμός, που κινείται πολύ χαμηλά, να επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς και ίσως σε υψηλότερα επίπεδα .Αυτό θα επηρεάσει πτωτικά τα ομόλογα ίσως και μέσα στο 2021 λόγω του ότι οι αγορές είναι προεξοφλητικός μηχανισμός.

 

15/ Η Ελλάδα εφόσον διευθετήσει την διένεξη με την Τουρκία σε στερεά θεμέλια , εκμεταλλευτεί και γίνει  σωστά η κατανομή  των κονδυλίων  από το ταμείο στήριξης σε συνδυασμό την ορθή αντιμετώπιση του χρέους , τότε θα θέσει τις βάσεις για αναβάθμιση .Γεγονός που θα σημάνει την δυνατότητα της   επιλέξιμης  προς επένδυση χώρας  ( investmentgrade ) για να συνεχίσει να συμμετέχει στο πρόγραμμα ρευστότητας QE . Γεγονός που κατά την γνώμη μου θα επιτευχθεί πριν το τέλος του 2021 ( πρόωρη εξόφληση ΔΝΤ ).