Εκλογικός αγώνας με χορηγό την EurostatΦόβος διαρκείας όπου κι αν κάνετε ζάπινγκ απόψε στα κανάλια
Σε φόβο διαρκείας προσπαθεί να μετατρέψει ο Γ. Παπανδρέου τον περσινό ξαφνικό τρόμο που προκλήθηκε αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές και οδήγησε στην υπογραφή του Μνημονίου.
Η άκρως αντιαναπτυξιακή πολιτική του εκφοβισμού που τις τελευταίες ημέρες έχει επιλέξει ο πρωθυπουργός, αποσκοπεί μεν στον περιορισμό των εκλογικών απωλειών, αλλά και εμποδίζει κάθε σκέψη για επενδύσεις – μικρές και μεγάλες.
Όσο για την χείρα βοηθείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που δια της Eurostat αποφάσισε να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία για την ελληνική οικονομία μετά τις περιφερειακές εκλογές, τώρα εξηγείται. Και πιάνει τόπο, καθώς αξιοποιείται εκλογικά από τον κ. Παπανδρέου.
Με λυμένα τα χέρια και αισθανόμενος ασφαλής χάρη στην αναβολή της ανακοίνωσης για την αναθεώρηση του ελλείμματος προς τα πάνω, που θα φέρει νέα μέτρα μετά τις περιφερειακές εκλογές, ο κ. Παπανδρέου αποφάσισε να παίξει το τελευταίο χαρτί της πόλωσης με ομοβροντία δημόσιων εμφανίσεων και συνεντεύξεων.
«Μητέρα των Μαχών» η σημερινή διακαναλική συνέντευξη του πρωθυπουργού– άνευ πολιτικών αντιπάλων και έχοντας απέναντί του μόνο δημοσιογράφους. Μια συνέντευξη που προκάλεσε αντιδράσεις και που από το περιεχόμενό της θα εξαρτηθεί αν θα αποβεί προς όφελος των υποψηφίων που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ ή θα καταλήξει μπούμερανγκ για τον κ. Παπανδρέου.
Τα σενάρια που ακούστηκαν πολλά. Με επικρατέστερο αυτό της μεγαλύτερης έμφασης σε όσα ο πρωθυπουργός αναφέρει κατά κόρον αυτές τις μέρες: Το δίλημμα «σωτηρία ή χρεοκοπία», την επίθεση κατά των πολιτικών του αντιπάλων και την ανάγκη να διαδοθεί το μήνυμα ότι «πάμε καλά» και αυτό πρέπει οπωσδήποτε να επιβραβευθεί στην κάλπη του Νοεμβρίου.
Για άλλη μια φορά, όπως και στις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2009, ο κ. Παπανδρέου δίνει δημοψηφισματικό χαρακτήρα στην εκλογική αναμέτρηση. Με μια σημαντική διαφορά: Τότε «έπαιζε το κεφάλι του» ως αρχηγός του κόμματος και προσπαθούσε να αποφύγει άλλη μια εσωκομματική αμφισβήτηση. Σήμερα «παίζει το κεφάλι του» ως πρωθυπουργός, θεωρώντας ότι μια μεγάλη ήττα στις προσεχείς εκλογές θα θέσει εν αμφιβόλω το σύνολο των πολιτικών που έχει υιοθετήσει.
Τέτοιου είδους επικοινωνιακές ντρίπλες οδηγούν αναμφισβήτητα και σε σενάρια εθνικών εκλογών, που φούντωσαν και πάλι το περασμένο σαββατοκύριακο.
Ήδη από την Κυριακή, με άρθρο-παρέμβαση στο «Βήμα», ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε το δίλημμα «σωτηρία ή χρεοκοπία» και αναφέρθηκε στην κρισιμότητα του «δευτέρου ημιχρόνου» (του 2011), εμφανιζόμενος βέβαιος πως αυτή θα είναι η τελευταία χρονιά της ύφεσης.
Σε διαφορετική γραμμή, όμως, βρέθηκε χθες ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Τομμάζο Παντόα Σκιόππα, που σε συνέντευξή του στο «Έθνος», δήλωσε πως τα μέτρα κινούνται στην σωστή κατεύθυνση και ότι δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους αν το πρόγραμμα εφαρμοστεί. Υποστηρίζει, όμως, και αυτός ότι για την έξοδο από την κρίση θα χρειαστούν χρόνια. Και πως τρέφει αυταπάτες όποιος περιμένει έξοδο της Ελλάδας από την κρίση σε μερικούς μήνες.
Διαψεύδει δηλαδή ο πρωθυπουργικός σύμβουλος τον κ. Παπανδρέου, που υποστηρίζει ότι σε έναν χρόνο από τώρα, στο τέλος του 2011 δηλαδή, θα έχουμε ξεμπερδέψει με την ύφεση.
«Σήμερα βρισκόμαστε στο κομβικό σημείο όπου αποφασίζουμε είτε ότι συνεχίζουμε μπροστά, όχι μόνο για τη σωτηρία αλλά και για την αναμόρφωση της χώρας μας, για να χτυπήσουμε δηλαδή τα αίτια της κρίσης, είτε ότι πάμε πάλι πίσω, στη χρεοκοπία», γράφει στο άρθρο του ο κ. Παπανδρέου, υπενθυμίζοντας ότι «ο συναγερμός δεν έχει λήξει». Και συμπληρώνει:
«Η βαρύτητα της ψήφου στις 7 Νοεμβρίου αποκτά όμως πλέον και βαθύτερο πολιτικό περιεχόμενο: οι πολίτες θα δώσουν ξεκάθαρο στίγμα για το πού θέλουν να πάει η χώρα».
Σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων ξεκαθαρίζει πως «ό,τι και αν γίνει δεν πρόκειται να υπάρξει καμία περαιτέρω επιβάρυνση μισθωτών και συνταξιούχων και καμία αύξηση φορολογικών συντελεστών πέραν όσων έχουμε δεσμευτεί».
Για ψευτοδίλημμα μίλησε στην απάντησή του ο αρχηγός της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, που σημειώνει: «Ξεχνάει ότι τη χρεοκοπία της ανάπτυξης, τον αφανισμό των μαγαζιών, των μικρομεσαίων, την αφαίμαξη του χαμηλοσυνταξιούχου και του χαμηλόμισθου την έχει φέρει αυτός με την πολιτική του μνημονίου». Προσθέτοντας ότι. «στις εκλογές ο κόσμος δεν δέχεται μηνύματα. Στέλνει μηνύματα».
Ανάλογες δηλώσεις περί εκβιαστικών διλημμάτων έκαναν και οι άλλοι αρχηγοί της αντιπολίτευσης, ενώ μεγάλες υπήρξαν οι αντιδράσεις για την μεθόδευση μονολόγου και μονομέρειας που επιχειρείται με την σημερινή διακαναλική συνέντευξη και με την προεκλογική εκστρατεία να βρίσκεται στο φόρτε της.
Σε αντίθεση με όσα ο πρωθυπουργός υποστηρίζει, ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, με συνέντευξή του στην χθεσινή «Καθημερινή» δήλωσε ότι θεωρεί αναπόφευκτη την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, θεωρώντας μη ρεαλιστική την άποψη περί επανόδου της Ελλάδας στις αγορές σε 18 μήνες.
Υποστηρίζει πως η χώρα μας δεν θα καταφέρει να ανταπεξέλθει στο συσσωρευόμενο χρέος και πρόσθεσε με νόημα: «Αν δεν θέλετε να την πείτε πτώχευση, μην την λέτε πτώχευση. Πείτε την αναδιάρθρωση υπό πίεση, αλλά είναι βέβαιο ότι θα συμβεί».