ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΓΙΑ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΕΌχι σε «πόλεμο» Βορείων και Νοτίων 19/07/2012
Την ύπαρξη πρωτοφανούς διαχωριστικής γραμμής μεταξύ βορείων και νοτίων στην ευρωζώνη διαπιστώνει ο Γιοργκ Άσμουσεν.
Το κορυφαίο στέλεχος της ΕΚΤ υποστηρίζει ότι το πρόβλημα αυτό πρέπει να επιλυθεί άμεσα.
Όπως είπε, μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό Stern, «παρατηρείται ουσιαστικός διαχωρισμός ανάμεσα στο Βορρά και τον Νότο, ο οποίος αποτελεί πρωτοφανές φαινόμενο τα τελευταία 10 έως 15 χρόνια. Το πρόβλημα πρέπει να ξεπεραστεί γρήγορα».
Επίσης, ο κ. Ασμουσεν δήλωσε στο περιοδικό ότι μεταρρυθμίσεις δεν χρειάζονται μόνο τα υπερχρεωμένα κράτη της Ευρώπης, αλλά όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της πατρίδας του, Γερμανίας.
Πάντως, ο κ. Άσμουσεν υποστήριξε πως η εκχώρηση κυριαρχίας αποτελεί τη μόνη οδό για την εμβάθυνση της ένωσης στην ευρωζώνη.
Αυτό σημαίνει ότι οι αρχές της ευρωζώνης θα έχουν τη δικαιοδοσία να περιορίζουν τις δυνατότητες κάθε χώρας να διευρύνει το χρέος της και θα έχουν δικαίωμα παρέμβασης στους εθνικούς προϋπολογισμούς και να αναγκάζουν τα κράτη μέλη να διορθώνουν τις πολιτικές τους, είτε στον χρηματοοικονομικό, στον διαρθρωτικό, είτε στον δημοσιονομικό τομέα, εξήγησε.
Αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση των ηγετών της ευρωζώνης να εμβαθύνουν την τραπεζική, δημοσιονομική και οικονομική ένωση, ο Ασμουσεν τόνισε ότι αυτό είναι ένα σαφές μήνυμα προς τις αγορές: «Εάν υποτιμάτε τον βαθμό της πολιτικής δέσμευσης στο ενιαίο νόμισμα το κάνετε με δική σας ευθύνη».
Ο ίδιος υποστήριξε ακόμα ότι η ΕΕ και οι θεσμοί της πρέπει να γίνουν αυστηρότεροι για τις χώρες που δείχνουν μεγαλύτερη βραδύτητα στην αντιμετώπιση των οικονομικών τους προβλημάτων και με τον τρόπο αυτό θέτουν σε κίνδυνο και τις οικονομίες των άλλων χωρών.
Ωστόσο, ο Άσμουσεν υπογράμμισε ότι μία βαθύτερη ολοκλήρωση στην ευρωζώνη μπορεί να καταστεί βιώσιμη μόνον εάν διαθέτει δημοκρατική υποστήριξη και υπευθυνότητα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο μοναδικός τρόπος ώστε να επιτευχθεί αυτό είναι να εμπλακούν ενεργότερα τα εθνικά Κοινοβούλια, τα οποία μπορούν να συζητούν δημόσια τις συμβουλές για την οικονομική τους πολιτική που προσφέρει στα κράτη μέλη ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Όπως υποστήριξε, η ΕΚΤ είναι πλέον έτοιμη να διαδραματίσει τον ρόλο ενός επόπτη του τραπεζικού τομέα της ευρωζώνης όμως είναι υψίστης σημασίας αυτό το πλαίσιο να επιτρέπει στην ΕΚΤ να δρα με αποτελεσματικότητα, ανεξαρτησία και χωρίς κινδύνους για τη φήμη της.
Διακοπές στην ΕλλάδαΤην ίδια ώρα, πρόταση προς τη γερμανική κυβέρνηση, να επιδοτήσει τις διακοπές των Γερμανών σε χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, παρουσίασαν ο ελληνικής καταγωγής ευρωβουλευτής των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), Γιώργος Χατζημαρκάκης, και ο βουλευτής του κόμματος, Έρβιν Λότερ.
«Ο άσχημος καιρός, το καλοκαίρι, στην Γερμανία προκαλεί κατάθλιψη στους ανθρώπους. Θα μπορούσε ένα είδος κρατικής ενίσχυσης, προκειμένου να ταξιδέψουν, π.χ. στην Ελλάδα, να αποτελέσει την αρχή ενός προγράμματος οικονομικής ανάκαμψης. Στην Ελλάδα είναι εγγυημένος ο ήλιος!», δηλώνει ο κ. Χατζημαρκάκης στην εφημερίδα Bild, ενώ ο κ. Λότερ τονίζει ότι «οι Έλληνες είναι πολύ φιλόξενοι».