ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΗΓΙΑ Ο ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣΤΕΛΟΣ ΣΤΟ ΕΙΔΥΛΛΙΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ28/02/2012
Η παραίτηση του Χρήστου Παπουτσή από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (Καθαρά Δευτέρα και εν μέσω ανησυχιών για την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στο μετρό του Αιγάλεω), προκειμένου να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος, ανατρέπει τα δεδομένα στα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ και σηματοδοτεί το τέλος του ειδυλλίου Παπανδρέου – Βενιζέλου.
Η υποψηφιότητα Παπουτσή, που ήδη ξεκίνησε την συλλογή υπογραφών στο Εθνικό Συμβούλιο, αλλάζει την εικόνα, καθώς ο κ. Βενιζέλος δεν θα είναι πλέον μοναδικός υποψήφιος, ούτε θα λάβει το «δαχτυλίδι» από τον κ. Παπανδρέου, ο οποίος τελικά προτίμησε να ρίξει στην κούρσα ένα από τα πιο πιστά στελέχη του.
Ο κ. Παπουτσής παραιτήθηκε με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, την ώρα που η οργάνωση «Αντάρτικο Πόλεων» αναλάμβανε την ευθύνη για την τοποθέτηση του εκρηκτικού μηχανισμού και ενώ επέκειτο η χθεσινή συζήτηση στη γερμανική Βουλή για το δάνειο προς την Ελλάδα – γεγονός που αποδεικνύει το… επείγον του θέματος.
Θ. Πάγκαλος Την άποψή του περί ανάγκης να υπάρξουν πολλές υποψηφιότητες για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αλλά και εκλογής του νέου αρχηγού από τη βάση είχε επαναλάβει την προηγουμένη και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος.
Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του «Μέγκα», ζήτησε την δέσμευση του ΠΑΣΟΚ σε σειρά μεταρρυθμίσεων, όπως η κατάργηση του σταυρού προτίμησης, ενώ δεν έκρυψε την έκπληξή του για την «συμπόρευση» Βενιζέλου – Λοβέρδου.
Παράλληλα, ο κ. Πάγκαλος επιτέθηκε τόσο στον επικεφαλής της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, Π. Νικολούδη, σχετικά με την ύπαρξη βουλευτή ο οποίος φέρεται να έβγαλε στο εξωτερικό ποσό ύψους 1 εκ. ευρώ, όσο και στον πρόεδρο της Επιτροπής για τον έλεγχο του Πόθεν Έσχες, Ευάγγελο Αργύρη.
«Όταν δεν μπορείς να δώσεις όνομα, τότε δεν το λες», σχολίασε σχετικά με τον πρώτο, ενώ για τον κ. Αργύρη είπε πως είναι «εντελώς ακατάλληλος για να είναι πρόεδρος αυτής της επιτροπής»!
Άννα Διαμαντοπούλου
Από την πλευρά της, με συνέντευξή της στη Real News, η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου τάχθηκε και πάλι υπέρ της παραμονής του Λ. Παπαδήμου στην πρωθυπουργία, εφόσον μετά τις εκλογές προκύψει ανάγκη για κυβέρνηση συνεργασίας.
«Εφόσον προκύψει συνεργασία κομμάτων, δεν θεωρώ ότι προσφέρει η αλλαγή πρωθυπουργού», είπε, προσθέτοντας ότι το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση και ως κόμμα υπήρξε θύμα της συγκυρίας της κρίσης.
Σημειώνει πάντως για τη διαδοχή, ότι «δεν μπορεί να γίνει ουσιαστική συζήτηση για τη διαδοχή και μάλιστα με υποψηφιότητα του υπουργού Οικονομικών, που βρίσκεται στο διεθνές επίκεντρο των διαπραγματεύσεων και με τεράστιο και κατεπείγον έργο στα χέρια του».
Φίλιππος Σαχινίδης
Με συνέντευξή του στο «Κεφάλαιο» ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης τάσσεται ουσιαστικά υπέρ της παράτασης του βίου της παρούσας κυβέρνησης, διατυπώνοντας την άποψη ότι οι εκλογές θα πρέπει να γίνουν «κάποια στιγμή αφού θα έχει δρομολογηθεί η εφαρμογή των αποφάσεων» στο πλαίσιο της υλοποίησης του οικονομικού προγράμματος, καθώς «πρέπει να διασφαλισθούν οι προϋποθέσεις ώστε, όποτε κι αν γίνουν (σ.σ. οι εκλογές), να μη λειτουργήσουν εις βάρος του προγράμματος. Να μην αδρανήσει η δημόσια διοίκηση στο διάστημα της προεκλογικής περιόδου ... Αυτό που με φοβίζει είναι ότι, σε μία κρίσιμη περίοδο για την υλοποίηση του προγράμματος, θα οδηγηθούμε σε εκλογές. Διότι θα προκηρυχθούν την ώρα που θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία νομοθέτησης και πάνω που θα πρέπει να ξεκινήσει η υλοποίηση».
Πάντως, και ο κ. Σαχινίδης τάσσεται ουσιαστικά υπέρ μιας συγκυβέρνησης των δύο κομμάτων.
Όπως λέει, «για να μπορέσει η χώρα να αντεπεξέλθει αποτελεσματικά σε αυτήν την κρίση, απαιτείται συναίνεση και συνεννόηση. Άρα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θα πρέπει με κάποιον τρόπο - που δεν μπορώ να προεξοφλήσω - να διασφαλίσουν ότι η χώρα θα υλοποιεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των θεσμικών πιστωτών. Αν αυτό σημαίνει συνεργασία και μετά τις εκλογές, αυτό θα αποφασισθεί την επομένη των εκλογών».
«Η εποχή των αυτοδυναμιών έχει παρέλθει», καταλήγει.
Γ. Σταυρόπουλος
Με αξιοποίηση του άρθρου 28 του Συντάγματος και τυπικό νόμο αυξημένης ισχύος μπορεί να καλυφθεί η δέσμευση για να δίνεται προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, σύμφωνα με τον υπουργός Επικρατείας Γ. Σταυρόπουλος.
«Είναι εξαιρετικά δυσάρεστο ότι οι δανειστές μας ζητούν εγγυήσεις σε συνταγματικό επίπεδο. Δείχνει την έλλειψη αξιοπιστίας την οποία η χώρα μας διατηρεί στο εξωτερικό λόγω των λαθών του παρελθόντος» σημειώνει χαρακτηριστικά, μιλώντας στην Καθημερινή της Κυριακής.
Εκτιμά πως είναι εφικτό με την παρούσα πολιτική συγκυρία να συγκεντρωθεί η ψήφος 180 βουλευτών για να κυρωθεί ο νόμος και να αποφευχθεί η συνταγματική τροποποίηση.