Τρίτη
19 Ιουνίου 2018
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 2829RSS FEED
Τα μεγάλα εμπόδια στην ανταγωνιστικότητα
Γράφει ο
Κίμων Στεριώτης

Χωρίς την ουσιαστική βελτίωση των λειτουργιών του Δημόσιου Τομέα και της αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης δεν θα επιστρέψει η Βιώσιμη Ανάπτυξη στην Ελλάδα.

Οι μεγάλες δημοσιονομικές θυσίες στις οποίες επί μακρόν υποβάλλονται οι Έλληνες δεν θα οδηγήσουν στην πραγματική Οικονομική Ανάπτυξη, παρά μόνο στη μακροχρόνια εξυπηρέτηση των Διεθνών Δανειστών.

Η Δημοσιονομική Εξυγίανση ελάχιστα έχει συμβάλει στη βελτίωση της Διεθνούς Ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής Οικονομίας στα τελευταία χρόνια.

Έτσι, παρά τα τρία Μνημόνια και τις μακροχρόνιες δεσμεύσεις της χώρας που κατάφεραν να εξασφαλίσουν (;) τη Δημοσιονομική Σταθεροποίηση η Διεθνής Ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής Οικονομίας παραμένει καθαρά "αντι-αναπτυξιακή". Και οι κύριοι αρνητικοί παράγοντες είναι οι πολύ μεγάλες αδυναμίες του Δημοσίου και των κυβερνήσεων να επιλύσουν τα μόνιμα πολύ σοβαρά διαρθρωτικά και χρηματοοικονομικά προβλήματα…

 

ΟΙ ΚΥΡΙΕΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ

Οι ανωτέρω διαπιστώσεις προκύπτουν από την "προσεκτική μελέτη" της τελευταίας ετήσιας έρευνας του World Economic Forum για τους "Δείκτες Διεθνούς Ανταγωνιστικότητας" (Δείκτες GCI). Υπογραμμίζεται ότι η τελευταία ετήσια έρευνα έχει διενεργηθεί μεταξύ συνολικά 138 Οικονομιών.

Ιδιαίτερα από τη σχετική έρευνα προκύπτουν τα ακόλουθα για την Ελλάδα:

 • Ο Δείκτης GCI της Ελλάδας έπεσε για το 2017 στην 86η θέση από την 81η που ήταν πέρυσι. Και αυτό  παρά το γεγονός ότι από τον Αύγουστο 2015 έχει ψηφισθεί το 3ο Μνημόνιο και έχουν αυξηθεί σημαντικά οι φορολογίες επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

 • Η Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει …τελευταία μεταξύ και των "28" της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το 2017, όπως και τα προηγούμενα χρόνια…

 • Μεταξύ 2013 έως και 2017 ο δείκτης GCI της Ελλάδας ναι μεν έχει ανέβει κατά 10 θέσεις, αλλά εξακολουθεί να παραμένει ιδιαίτερα χαμηλός σε διεθνές επίπεδο…

 • Σε διεθνές επίπεδο η Ελλάδα κατατάσσεται στην 126η θέση από πλευράς κυβερνητικής αποτελεσματικότητας. Αυτή η κατάταξη είναι "ιδιαίτερα αρνητική" για την Ελληνική Οικονομία, η οποία έχει σαφώς πολύ καλλίτερες υποδομές από τη συντριπτική πλειοψηφία των 138 χωρών της διεθνούς έρευνας….

 • Ιδιαίτερα θα πρέπει να προβληματίσει το γεγονός ότι στην Ελλάδα υπάρχει "μεγάλη αδιαφάνεια": Ο σχετικός "δείκτης διαφάνειας της κυβερνητικής πολιτικής" - σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έρευνα του WEF - κατατάσσει την Ελλάδα στην 118η θέση σε διεθνές επίπεδο….

 • Το τεράστιο Δημόσιο Χρέος εξακολουθεί να ¨βαραίνει" την Ελληνική Οικονομία, αφού η ανταγωνιστικότητά της σε διεθνές επίπεδο την κατατάσσει:
  στην 137η θέση με βάση τη σχέση Δημόσιου Χρέους/ ΑΕΠ και
  στην 131η θέση από πλευράς μακροοικονομικού περιβάλλοντος.

 • Αρνητικά επιδρά στο γενικό δείκτη GCI της Ελλάδας το επίπεδο Έρευνας και Εκπαίδευσης, αφού με τον σχετικό δείκτη κατατάσσεται στην 106η διεθνή θέση. Είναι προφανές ότι η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, που κυριαρχείται αποκλειστικά από το Κράτος, είναι σε πλήρη αδυναμία να προχωρήσει έρευνες που θα έχουν πρακτικές εφαρμογές για τις ελληνικές εταιρείες.

 

Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Η κατάρρευση που προκλήθηκε στις τράπεζες από τις εσφαλμένες επιλογές του Δημοσίου έχουν ως αποτέλεσμα - παρά τις πρωτοφανείς ανακεφαλαιοποιήσεις τους - να αποτελούν "ισχυρά εμπόδια" για τη βελτίωση της Εθνικής Ανταγωνιστικότητας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έρευνα του World Economic Forum:

 • Ο δείκτης διευκόλυνσης των επιχειρήσεων για τραπεζικό δανεισμό κατατάσσει την Ελλάδα μόλις στην 137η θέση, δηλαδή στην προτελευταία θέση μεταξύ 138 Οικονομιών.

 • Στην 136η θέση βρίσκεται η Ελλάδα από πλευράς βαθμού  ανάπτυξης του τραπεζικού συστήματος....

Φυσικά είναι παντελώς αδύνατο να υποστηριχθεί ότι είναι "υπανάπτυκτο το τραπεζικό σύστημα" στην Ελλάδα! Το αντίθετα μάλιστα: οι τραπεζικοί έχουν τεράστιες και μακροχρόνιες εμπειρίες  που δεν τις έχουν οι περισσότερες χώρες του κόσμου…

Ωστόσο, παραμένει γεγονός ότι έχει καθυστερήσει εξαιρετικά η επίλυση των προβλημάτων με τα "κόκκινα δάνεια", που καθιστούν δέσμιες τις τράπεζες στην ταχύτερη κεφαλαιακή εξυγίανσή τους.

Άλλωστε οι ετήσιοι αρνητικοί ρυθμοί χρηματοδότησης των επιχειρήσεων από τις τράπεζες

αφενός μεν αποτελούν μια "ερμηνεία" της πολύ χαμηλής αποτελεσματικότητας του εγχώριου τραπεζικού συστήματος

αφετέρου δε δημιουργούν "ισχυρά εμπόδια" στην επιστροφή της Ελληνικής Οικονομίας στη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Η διεθνής ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας μεταξύ 138 χωρών (GCI)

Κατάταξη:

2017

2014

2013

 

Ελβετία

1

1

1

 

Σιγκαπούρη

2

2

2

 

ΗΠΑ

3

5

7

 

Ολλανδία

4

8

5

 

Γερμανία

5

4

6

 

…..

 

 

ΕΛΛΑΔΑ

86

91

96

 

ΠΗΓΗ: Δείκτης Global Competitiveness Index WEF

 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:  http://www.forumegi.gr/economic-reports/

ΠΗΓΗ  ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ: http://www3.weforum.org/docs/GCR2016-2017/05FullReport/TheGlobalCompetitivenessReport2016-2017_FINAL.pdf

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ενιαίος Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης