Πέμπτη
28 Νοεμβρίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 5184RSS FEED
ΠΡΙΣΤΙΝΑ: «ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥΜΕ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΑΣ»ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΣΤΡΑΤΟ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΖΗΤΑ Η KFOR
Η κλιμάκωση της βίας στο βόρειο τομέα του Κοσόβου την περασμένη εβδομάδα οδήγησε τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην περιοχή να ζητήσουν την αποστολή επιπλέον ενός τάγματος, όπως δήλωσε ο  εκπρόσωπος της KFOR, Ντίτερ Βίχτερ.

Από τη μεριά της, με ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη, η πρόεδρος του Κοσόβου, Ατιφέτε Γιαχγιάγκα, αντέκρουσε τις σερβικές κατηγορίες περί «μονομερούς και δια της βίας προσπάθειας ανατροπής της κατάστασης στο βόρειο Κόσοβο», τονίζοντας με οξύτητα:

«Ο έλεγχος των συνόρων είναι κυρίαρχο δικαίωμα της Δημοκρατίας του Κοσόβου και θα  εφαρμόσουμε το δικαίωμα αυτό με αποφασιστικότητα. Αυτό δεν είναι πλέον θέμα συζήτησης με κανέναν».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, δήλωσε:

«Το μήνυμά μας στο σερβικό κράτος είναι ξεκάθαρο. Θα πρέπει να αλλάξουν τη νοοτροπία τους απέναντι στο Κόσοβο, επειδή η χώρα ορίζει μόνη της το μέλλον της».

Από την πλευρά της, η Ρωσία – που έχει τονίσει πως δεν προτίθεται να αναγνωρίσει το κράτος της Πρίστινα – τάσσεται στο πλευρό των Σέρβων, καλώντας τα δύο μέρη σε διάλογο, ενώ εγκάλεσε την Πρίστινα για παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.

Ο Ρώσος πρέσβης στο Βελιγράδι, Αλεξάντερ Κονούζιν, τόνισε σχετικά:

«Η Ρωσία θεωρεί πως η προσπάθεια της κυβέρνησης της Πρίστινας να αλλάξει μονομερώς και διά της βίας την κατάσταση στο βόρειο Κόσοβο αποτελεί απειλή για την ασφάλεια στην περιοχή. Για εμάς, τα προβλήματα θα πρέπει να επιλύονται μέσω του διαλόγου.

Είναι πολύ σημαντικό, κάθε συμφωνία να γίνεται αποδεκτή από τους ανθρώπους που ζουν στο Κόσοβο.

Πιστεύουμε ότι η KFOR και η EULEX θα πρέπει να σέβονται την εντολή που τους έχει δοθεί και δεν θα πρέπει να περνούν τα όρια του καθεστώτος ουδετερότητας που πρέπει να έχουν.

Η στάση της κυβέρνησης της Πρίστινα είναι αλαζονική, παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο  και απειλεί την ασφάλεια στην περιοχή, ενώ λειτουργεί εκτός του πλαισίου του Ψηφίσματος 1244 των Ηνωμένων Εθνών…».

Σερβία: Η Ε.Ε και η διπλωματική οδός μόνη μας εθνική  επιλογή

Στο μεταξύ, η προκλητική ενέργεια της Πρίστινα να αποκαταστήσει τον έλεγχο των σερβικών συνοριακών θυλάκων δια των όπλων, φαίνεται πως κατάφερε ένα παράπλευρο χτύπημα εντός της Σερβίας, αφού, όπως όλα δείχνουν,  έχει ξεκινήσει εντός της ένα πολιτικό μπρα-ντε-φερ, ανάμεσα στην  κυβέρνηση Τάντιτς και σε πιο ακραίες φωνές, που έκανα λόγο ακόμη και για μελλοντική εμπλοκή της Σερβίας σε πόλεμο.

Τελικά, έπειτα από μαραθώνια συνεδρίαση του σερβικού Κοινοβουλίου, υιοθετήθηκε ψήφισμα δέσμευσης για ειρηνική επίλυση της κρίσης στο βόρειο Κόσοβο.

Ο Σέρβος πρόεδρος, Μπόρις Τάντιτς, δήλωσε μετά το πέρας της τεταμένης συνεδρίασης:

«Όταν λέω ότι η Σερβία δεν θα διεξάγει πόλεμο, λέω κάτι το οποίο θα πρέπει να λέει καθημερινά κάθε Σέρβος πολιτικός», απευθυνόμενος σε βουλευτές της αντιπολίτευσης που έκανα λόγο ακόμη και για στρατιωτική επέμβαση του Βελιγραδίου, με σκοπό  την προστασία της  σερβικής μειονότητας.

Νωρίτερα, ο ηγέτης του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος, Τόμισλαβ Νίκολιτς, είχε αναρωτηθεί από το βήμα της βουλής «εάν η Ανώτατη Διοίκηση λέει ότι η Σερβία δεν θα διεξαγάγει πόλεμο, πώς μπορούμε να προστατεύσουμε το σερβικό λαό».

Ο Μπόρις Τάντιτς χαρακτήρισε «πολύ επικίνδυνη» μια τέτοια αναφορά, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να εμμείνει η Σερβία στην πορεία της προς την είσοδό της στην Ε.Ε.:
 
«Ζούμε στην περιοχή της πρώην Γιουγκοσλαβίας, όπου οι πόλεμοι έχουν κοστίσει εκατοντάδες χιλιάδες ζωές. Ενώνομαι με την πλειοψηφία στα Δυτικά Βαλκάνια που πιστεύει ότι η ειρήνη δεν έχει εναλλακτική. Η Σερβία είναι μια χώρα ειρήνης και θέλει ειρήνη».

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Σερβίας αναφέρθηκε με επικριτικά σχόλια στις ενέργειες της πολιτικής αποστολής της Ε.Ε στο βόρειο Κόσοβο (EULEX), ως προς το αν τηρείται η δέσμευσή της για ουδετερότητα στην περιοχή. 

Από τη δική της μεριά, η κυβέρνηση της Πρίστινα φαίνεται πως επιδιώκει να εκμεταλλευθεί υπέρ της την «ευρωπαϊκής υφής» διπλωματική οπτική του Τάντιτς, ανακοινώνοντας ότι σύντομα οι εκπρόσωποι της σερβικής κυβέρνησης που βρίσκονται παράνομα στο βόρειο Κόσοβο ενδέχεται να συλληφθούν και να απελαθούν στη Σερβία.

Οι εκπρόσωποι της σερβικής κυβέρνησης, ο αρμόδιος για το Κόσοβο υπουργός Γκόραν Μπογκντάνοβιτς και ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας του Βελιγραδίου με την Πρίστινα, Μπόρισλαβ Στεφάνοβιτς, βρίσκονται στην περιοχή για συζητήσεις, ωστόσο το υπουργείο Εσωτερικών του Κοσόβου δεν τους έδωσε άδειες παραμονής -  μία ενέργεια αρκούντως απαξιωτική, αλλά και δηλωτική των διαθέσεων της Πρίστινα να επιμείνει τη δεδομένη στιγμή στο ζήτημα του πλήρους και αδιαμφισβήτητου διοικητικού ελέγχου σε όλη την επικράτεια του Κοσόβου.