Σαββατοκύριακo
21-22  Δεκεμβρίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 5207RSS FEED
ΣΑΦΕΙΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΕ «ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΚΑΙ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»GUARDIAN: ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΜΥΝΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΕΧΟΥΝ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Με ένα εκτενές και  πλήρες μαρτυριών ειδικών αλλά και αδιάσειστων οικονομικών στοιχείων ρεπορτάζ, η βρετανική εφημερίδα Guardian θέτει το δάχτυλο «επί των τύπων των ήλων» όσον αφορά στο ρόλο των – εξωφρενικών για μέλος της ΕΕ  - αμυντικών δαπανών της Ελλάδας στη σταδιακή συσσώρευση του δημοσίου χρέους της,  κάνοντας μάλιστα αναφορά σε «διαχρονικό πλουτισμό της Γερμανίας», σε βάρος των Ελλήνων φορολογουμένων.

Η έγκυρη βρετανική εφημερίδα φιλοξενεί στο ρεπορτάζ της σωρεία στοιχείων τα οποία οδηγούν ευλόγως στο συμπέρασμα πως η Γερμανία από τη δεκαετία του 1950 έως σήμερα έχει βασίσει σε μεγάλο βαθμό την οικονομική της ανάπτυξη στις εξαγωγές  αμυντικών συστημάτων, με πρώτο και καλύτερο «πελάτη» την Ελλάδα – πρακτική που συνεχίσθηκε ακόμη και ύστερα από την έκρηξη της κρίσης χρέους στη χώρα μας.

Μάλιστα, εκτός από τη καταφανή υποκρισία της Γερμανίας ως προς το ζήτημα του ελληνικού χρέους, το άρθρο αναφέρεται και στον  διαχρονικό «εκβιασμό» που ασκείται επί πολλά χρόνια στην ελληνική πολιτική τάξη, δια της  συστηματικής εκμετάλλευσης της «τουρκικής απειλής»  για την χώρα, ενώ ειδική μνεία γίνεται στην πρόσφατη προφυλάκιση του άλλοτε Υπουργού Άμυνας, Άκη Τσοχατζόπουλου, αλλά και στο περιβόητο σκάνδαλο με τις μίζες της γερμανικής SIEMENS – υπόθεση για την οποία ουδείς έχει διαβεί το κατώφλι των φυλακών.

Πιο συγκεκριμένα, στο άρθρο αναφέρεται σαφώς ότι περί το 15% των γερμανικών εξαγωγών οπλικών συστημάτων έχει ως αποδέκτη την Ελλάδα, η οποία εδώ και πέντε τουλάχιστον δεκαετίες δαπανά κάθε έτος τα διπλάσια κεφάλαια για την Άμυνα, - 4% του ΑΕΠ- σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσον όρο, που αγγίζει το 2%.

Χαρακτηριστικά, όπως αναφέρει, από το γραφείο της στις Βρυξέλλες,  η ειδική στον τομέα των ευρωπαϊκών αμυντικών δαπανών, κα Κατερίνα Τσουκαλά, η χώρα μας από τον τουρκικό «Αττίλα» στην Κύπρο, στα 1974, έως σήμερα, έχει  δαπανήσει για αγορές οπλικών συστημάτων το – εξωφρενικό για τα δημοσιονομικά της δεδομένα – ποσό των 216 δις. ευρώ, δίχως – όπως σημειώνει με έμφαση η Τσουκαλά – να περιλαμβάνονται στον αριθμό αυτόν τα λεγόμενα «μυστικά κονδύλια».

Μάλιστα, η κα Τσουκαλά προσθέτει πως «συχνά, οι διαδικασίες των αγορών αυτών δεν είναι διαφανείς», γεγονός που «φουσκώνει» έτι περαιτέρω τον… λογαριασμό, ενώ στο σημείο αυτό ο Guardian κάνει ειδική μνεία στην πρόσφατη προφυλάκιση του άλλοτε κραταιού Υπουργού Άμυνας, Τσοχατζόπουλου (βλ. γερμανική «Φέροσταλ»), ενώ  η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Αθήνα υπενθυμίζει προσφυώς παλαιότερη δήλωση του Θεόδωρου Πάγκαλου, ότι «η χώρα διαχρονικά έχει δεχθεί πιέσεις να αγοράσει όπλα τα οποία δεν χρειάζεται» (…).

Με μία διατύπωση που δεν επιδέχεται… δεύτερη ανάγνωση, και ενώ το άρθρο έχει προηγουμένως  κάνει αναφορά ακόμη και σε «φήμες περί δέσμευσης νέων αγορών από την Ελλάδα, προκειμένου να δοθούν τα χρήματα για τα πακέτα στήριξης της χώρας» (…), οι Βρετανοί συντάκτες τονίζουν:

«Αν η Ελλάδα περιόριζε τις αμυντικές δαπάνες σε επίπεδα παρόμοια με τις άλλες χώρες της ΕΕ την τελευταία δεκαετία, οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι θα γλίτωνε περίπου 150 δισεκατομμύρια ευρώ – ποσό μεγαλύτερο από τα χρήματα της τελευταίας διάσωσης» (…).

Παράλληλα, φιλοξενούνται δηλώσεις επί του θέματος από τον διαπρεπή Έλληνα οικονομολόγο, Άγγελο Φιλιππίδη, ο οποίος υποστηρίζει αφενός πως «η Γερμανία έγινε η δύναμη που έγινε τα τελευταία 60 έτη λόγω των πωλήσεων εξοπλισμών, αλλά και διότι η ίδια δεν απασχολείτο με δικές της δαπάνες για την Άμυνα», αφετέρου ότι «εάν η Ελλάδα δεν αφιέρωνε επί πολλά χρόνια περί το 7% του ΑΕΠ της για την Άμυνα, επί της ουσίας σήμερα δεν θα υφίστατο το ελληνικό χρέος».

«Είναι ζωτικής σημασίας αν η Ε.Ε. θέλει να μιλά για δίκαιες συμφωνίες, τουλάχιστον να εγγυηθεί τα σύνορα με την Τουρκία, ώστε η Ελλάδα να μειώσει τις αμυντικές δαπάνες στο 2,2% του ΑΕΠ», προσθέτει επικαλούμενος την…κοινή λογική ο Φιλιππίδης.

Ωστόσο, όπως ο Guardian υποστηρίζει στο ρεπορτάζ του,  η Ε.Ε. όχι μόνο δεν εξασφάλισε για την Ελλάδα την ασφάλεια και την εξάλειψη του εξωτερικού κινδύνου δια του «ευρωπαϊκού κεκτημένου», αλλά αντιθέτως, επέμεινε επί έτη να επισείει την «τουρκική απειλή» έναντι των Ελλήνων, αφήνοντας αιχμές ακόμη και για… «ελλιπή πατριωτισμό» σε όσους Έλληνες πολιτικούς έχουν κατά καιρούς εκφράσει την αντίθεση, ή έστω την αποδοκιμασία τους για τις πολιτικές και τις αποφάσεις που άπτονταν των ελληνικών αμυντικών εξοπλισμών…

Από την πλευρά μας, ως «Ελεύθερη Ζώνη», να σημειώσουμε ότι σήμερα - ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των εκλογών – σύσσωμη η ελληνική πολιτική τάξη οφείλει να εργασθεί ώστε να κεφαλαιοποιήσει και να ενεργοποιήσει όλες αυτές τις φωνές της λογικής, οι οποίες όλο και πληθαίνουν εκτός των συνόρων μας, προκειμένου να διαπραγματευθεί ανοιχτά και δυναμικά την πορεία της ελληνικής «διάσωσης», βασισμένη σε αδιάσειστα στοιχεία και δεδομένα.