Πέμπτη
18 Απριλίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4960RSS FEED
Εθνικό Σημείο Επαφής για τις οδηγίες του ΟΟΣΑ για τις πολυεθνικές επιχειρήσεις
21/01/2017

Την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, ενημερωτική σύσκεψη για το Εθνικό Σημείο Επαφής (ΕΣΕ) για τις οδηγίες του Ο.Ο.Σ.Α. για τις επιχειρήσεις. Στην ενημερωτική σύσκεψη συμμετείχε ο κ. Νικόλαος Αποστολάκης, Ταμίας του ΚΕ.Π.ΚΑ.

Οι Οδηγίες ή Κατευθυντήριες Γραμμές του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας & Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α) αποτελούν ένα από τα τέσσερα εργαλεία της Διακήρυξης του 1976 για τις Διεθνείς Επενδύσεις και τις Πολυεθνικές Επιχειρήσεις. Οι Οδηγίες, απευθύνονται τόσο στις πολυεθνικές όσο και στις εθνικές επιχειρήσεις. Προβλέπουν μη δεσμευτικές αρχές και πρότυπα υπεύθυνης επιχειρηματικής συμπεριφοράς και λειτουργούν ως συστάσεις των κυβερνήσεων προς τις πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται από ή στο έδαφός τους. Σκοπός τους είναι να:

- εξασφαλίσουν ότι οι επιχειρήσεις τηρούν τους εθνικούς νόμους και ασκούν τις δραστηριότητές τους σε αρμονία με τις κυβερνητικές πολιτικές των χωρών που τις φιλοξενούν,

- ενδυναμώσουν την αμοιβαία εμπιστοσύνη ανάμεσα στις επιχειρήσεις και τις κοινωνίες στις οποίες δραστηριοποιούνται,

- βοηθήσουν στη βελτίωση του κλίματος για τις ξένες επενδύσεις,

- ενισχύσουν τη συμβολή των επιχειρήσεων στην αειφόρο ανάπτυξη.

Όσον αφορά τους καταναλωτές οι κατευθυντήριες γραμμές του Ο.Ο.Σ.Α προβλέπουν ότι οι επιχειρήσεις πρέπει:

  1. Να εξασφαλίζουν ότι τα προϊόντα και οι υπηρεσίες τους πληρούν όλες τις συμφωνημένες ή απαιτούμενες από το νόμο προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας του καταναλωτή, περιλαμβανομένων των σχετικών με τις υγειονομικές προειδοποιήσεις και τις πληροφορίες ασφάλειας.

  2. Να παρέχουν ακριβείς, επαληθεύσιμες και σαφείς πληροφορίες που να δίνουν τη δυνατότητα στον καταναλωτή να λαμβάνει ενσυνείδητα τις αποφάσεις του, τόσο σχετικά με τις τιμές όσο και, κατά περίπτωση, με το περιεχόμενο, την ασφαλή χρήση, τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, τη συντήρηση, αποθήκευση και απόρριψη των αγαθών και υπηρεσιών. Όπου είναι εφικτό, οι εν λόγω πληροφορίες θα πρέπει να παρέχονται με τρόπο που να διευκολύνει τη σύγκριση προϊόντων από τον καταναλωτή.

  3. Να παρέχουν πρόσβαση στους καταναλωτές σε δίκαιες, εύχρηστες, έγκαιρες και αποτελεσματικές διαδικασίες για την εξώδικη διευθέτηση των διαφορών και την αποζημίωσή τους χωρίς υπερβολικό κόστος ή διατυπώσεις.

  4. Να μην προβαίνουν σε απατηλές, παραπλανητικές, δόλιες ή αθέμιτες δηλώσεις, παραλήψεις ή άλλες πρακτικές.

  5. Να υποστηρίζουν προωθητικές ενέργειες για την εκπαίδευση των καταναλωτών σε τομείς στους οποίους αυτές δραστηριοποιούνται, προκειμένου, μεταξύ άλλων, να βελτιώνεται η ικανότητα των καταναλωτών να:iπροβαίνουν σε συνειδητές επιλογές όταν πρόκειται για πολύπλοκα προϊόντα, υπηρεσίες και αγορές, ii) κατανοούν πληρέστερα τις οικονομικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις των αποφάσεών τους και iii) υποστηρίζουν τη βιώσιμη κατανάλωση.

  6. Να σέβονται την ιδιωτική ζωή των καταναλωτών και να λαμβάνουν κατάλληλα μέτρα που να εξασφαλίζουν την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα τα οποία αυτές συλλέγουν, αποθηκεύουν, επεξεργάζονται ή διαδίδουν.

  7. Να συνεργάζονται πλήρως με τις δημόσιες αρχές για την πρόληψη και την καταπολέμηση απατηλών πρακτικών στο μάρκετινγκ (περιλαμβανομένης παραπλανητικής διαφήμισης και εμπορικής απάτης) και τη μείωση ή την πρόληψη σοβαρών κινδύνων για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια ή για το περιβάλλον από την κατανάλωση, τη χρήση ή την απόρριψη των προϊόντων και των υπηρεσιών τους.

  8. Να λαμβάνουν υπόψη, κατά την εφαρμογή των ανωτέρω αρχών, i) τις ανάγκες των ευάλωτων και μη προνομιούχων καταναλωτών και ii) τις ιδιαίτερες προκλήσεις που μπορεί να συνεπάγεται το ηλεκτρονικό εμπόριο για τους καταναλωτές.

Προκειμένου να λειτουργήσουν στην πράξη οι Οδηγίες Ο.Ο.Σ.Α για τις Επιχειρήσεις, για Διαφάνεια, προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για απασχόληση και τις εργασιακές σχέσεις, το περιβάλλον, την καταπολέμηση της δωροδοκίας, την προστασία των συμφερόντων των καταναλωτών, την προαγωγή της επιστήμης και της τεχνολογίας και την τήρηση του ανταγωνισμού και των κανόνων φορολογίας, οι κυβερνήσεις των χωρών που έχουν προσχωρήσει σε αυτές, έχουν την υποχρέωση να εγκαθιδρύσουν Εθνικά Σημεία Επαφής- ΕΣΕ (NCPs- National Contract Points).

Ο κύριος ρόλος των ΕΣΕ είναι:

- να οργανώνουν προωθητικές δράσεις και να παρέχουν πληροφόρηση σε κάθε ενδιαφερόμενο( επιχειρηματίες, οργανώσεις εργαζομένων, Μ.Κ.Ο, κυβερνήσεις μη συμμετεχόντων χωρών κτλ.) αναφορικά με τις Οδηγίες.

- να συμβάλλουν στην επίλυση θεμάτων και προβλημάτων που ενδέχεται να προκύψουν από τη μη τήρηση των Οδηγιών του ΟΟΣΑ σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Στο πλαίσιο αυτό λειτουργεί Ελληνικό Εθνικό Σημείο Επαφής στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και οι εκπρόσωποι είναι: Δέσποινα Τσακάλου και Σταύρος Πετσαλάκης (τηλ.: 2103286359, 2103286171, 2103286117). Το ελληνικό ΕΣΕ είναι υπεύθυνο μόνο για την επιχειρηματική συμπεριφορά που λαμβάνει χώρα στην Ελλάδα.

Στο ΕΣΕ μπορούμε να απευθυνόμαστε είτε για απλή ενημέρωση, είτε για να θέσουμε κάποιο θέμα σχετικό με την τήρηση των Οδηγιών, το οποίο να συνδέεται με συγκεκριμένη περίπτωση επιχειρηματικής συμπεριφοράς.