Η υπογραφή της συμφωνίας για το τρίτο μνημόνιο και όσα προηγήθηκαν αυτής από την κυβέρνηση που προέκυψε με τη σύμπραξη των Κομμάτων του «ριζοσπαστικού αριστερού» ΣΥΡΙΖΑ και του εθνικιστικού και υπερσυντηρητικού των ΑΝΕΛ δεν έφερε μόνο σε απόγνωση τους Ελληνες, δεν αύξησε μόνο την ανεργία, δεν φέσωσε μόνο την δεινώς πάσχουσα οικονομία με προσλήψεις χιλιάδων «δικών τους παιδιών». Έφερε και μια μοναδική προσφορά στη Γερμανία. Εκατό δισεκατομμύρια Ευρώ είναι το, έως τώρα, ύψος του δώρου της Ελλάδος στη Γερμανία. Με άλλα λόγια όσοι έλουζαν με βαρύτατους και υβριστικούς χαρακτηρισμούς την κα Μέρκελ και τον κ. Σόϊμπλε του προσέφεραν πέραν της συμφωνίας και ένα πλουσιοπάροχο πεσκέσι, που οι Έλληνες θα το πληρώνουν για πολλές δεκαετίες.
Κατά την μελέτη του έγκυρου Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Χάλλε, που δημοσιεύθηκε στις 10 του τρέχοντος μηνός Αυγούστου, η ελληνική οικονομική κρίση από το 2010 έως τον Ιούλιο του 2015 οδήγησε στη μείωση των επιτοκίων των κρατικών γερμανικών ομολόγων περίπου κατά 300 μονάδες βάσης. Αυτή η μείωση των επιτοκίων απέδωσε εξοικονόμηση πληρωμής τόκων ύψους 100 δισεκατομμυρίων Ευρώ, ή κάτι περισσότερο από το 3% του ΑΕΠ της Γερμανίας.
Η πιο καταστροφική περίοδος για την Ελλάδα ήταν και η πιο ωφέλιμη για την Γερμανία. Ήταν το δεκάμηνο από τον Οκτώβριο του 2014 έως τον Ιούλιο του 2015. Σ’ αυτό το διάστημα η Γερμανία ωφελήθηκε πάνω από 50 δισ. Ευρώ, από τα 100 δισ. που είναι το συνολικό όφελός της! Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή κατά το δεκάμηνο Οκτωβρίου 2014 - Ιουλίου 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τους ΑΝΕΛ, ως ριζοσπαστική και φανατικά αντιμνημονιακή αντιπολίτευση και στη συνέχεια ως επαναστατικού τύπου κυβέρνηση, δημιούργησαν το μέγιστο μέρος του οικονομικού οφέλους της Γερμανίας. Από τη μείωση των 300 μονάδων βάσης στα γερμανικά ομόλογα των έξι ετών, οι 160 ήταν το όφελος μόνο στους δέκα μήνες της αποκορύφωσης της στάσης του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ! Άγαλμα πρέπει να κάνουν στον κ. Τσίπρα η κυρία Μέρκελ και ο κ. Σόϊμπλε. Τέτοιο γενναιόδωρο σύμμαχο στην οικονομία τους ουδέποτε θα είχαν φανταστεί...
Σημειώνεται ότι το οικονομικό όφελος των εκατό δισ. Ευρώ, κατά τη μελέτη του Ινστιτούτου Χάλλε, υπερκαλύπτει για τη Γερμανία τη ζημία, που θα είχε η εν λόγω χώρα από την τυχόν άτακτη πτώχευση της Ελλάδος και την έξοδο της από το Ευρώ και την ΕΕ. Τη ζημία της Γερμανίας στην περίπτωση αυτή την υπολόγισε σε 90 δισεκατομμύρια, δέκα δισ. Ευρώ δηλαδή λιγότερα από το έως τώρα κέρδος της... Όφελος οικονομικό από την ελληνική κρίση έχουν και άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Ολλανδία και η Γαλλία, αλλά πολύ μικρότερο από τη Γερμανία.
Σύμφωνα με την ανάλυση των οικονομικών στοιχείων της γερμανικής οικονομίας από το Ινστιτούτο Χάλλε οι γερμανικοί τίτλοι κέρδιζαν σε αξία κάθε φορά που υπήρχαν «κακά νέα» για ρήξη των πιστωτών με την Ελλάδα και αντίθετα έχαναν σε αξία με τα «καλά νέα», όταν φαινόταν ότι είναι κοντά μια συμφωνία. Στο διάστημα 26 Ιανουαρίου 2015 - 6 Ιουλίου 2015, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το Ινστιτούτο Χάλλε καταγράφει 42 «κακά νέα», που ωφέλησαν οικονομικά τα μέγιστα τη Γερμανία και 21, τα μισά, «καλά νέα». Η εξαλλοσύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ οδήγησε τους Έλληνες και τους άλλους επενδυτές και καταθέτες, να αναζητήσουν τόπους εξασφάλισης των χρημάτων τους σε άλλες χώρες, που έχουν οικονομική σταθερότητα και πολιτική ισχύ και η Γερμανία ήταν η προτιμητέα από αυτές. Από εκεί και τα οφέλη της χώρας της κυρίας Μέρκελ. Όσο αύξανε η αστάθεια και βάθαινε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα τόσο ευημερούσε η Γερμανία. Αυτό πέτυχε η πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Είναι σημαντικό το ακόλουθο οικονομικό στοιχείο που παρουσιάζει η μελέτη του Ινστιτούτου Χάλλε: Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, το 2015, η Γερμανία είχε αρνητικό μέσον όρο επιτοκίου στα κρατικά ομόλογα της για πρώτη φορά από το 2000! Ακόμη και το δύσκολο για την Ελλάδα 2014, λόγω της σκληρής αντιμνημονιακής αντιπολιτευτικής πολιτικής των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που προκάλεσε την πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά, το μέσο ετήσιο επιτόκιο των ομολόγων στη Γερμανία ήταν +0,06%. Το 2015, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προκάλεσε τον οικονομικό Αρμαγεδώνα στην Ελλάδα το επιτόκιο των γερμανικών ομολόγων έγινε αρνητικό, -0,2%! Τα καταστρεπτικά αποτελέσματα στην οικονομία της Ελλάδος επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, σε συνδυασμό με τα οφέλη που είχε η γερμανική οικονομία αποδεικνύουν το πόσο μακριά είναι τα λόγια από τα έργα τους.
ΠΙΝΑΚΑΣ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ
Η μελέτη του Ιστιτούτου Χάλλε σημειώνει τον κατάλογο των θετικών και αρνητικών γεγονότων στην Ελλάδα από την 1η Οκτωβρίου του 2014 έως τις 17 Ιουλίου 2015, που είχαν αντιστοίχως αρνητική και θετική επίπτωση στο επιτόκιο των γερμανικών ομολόγων, όπως έχουν καταγραφεί από την Google news και την Thomson Reuters. Αναφέρονται ορισμένα αρνητικά από αυτά:
- Δεκέμβριος του 2014. Οι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ επιβάλλουν τις πρόωρες εκλογές, με την άρνησή τους να ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
- 28 Ιανουαρίου 2015. Νικητής στις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ. Σχηματισμός κυβέρνησης με τους ΑΝΕΛ. Πρώτη δήλωση της κυβέρνησης Τσίπρα ότι σταματούν όλες οι ιδιωτικοποιήσεις.
- 30 Ιανουαρίου 2015. Η κυβέρνηση «πετά έξω με τη βία» τους εκπρόσωπους της Τρόϊκα.
- 9 Φεβρουαρίου 2015. Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή απορρίπτει όλα τα πακέτα διάσωσης και τα μέτρα λιτότητας, επειδή, όπως σημειώνει, «όλα έχουν αποτύχει».
- 13 Φεβρουαρίου 2015. Ο κ. Βαρουφάκης επιμένει στο κούρεμα του χρέους και δηλώνει: « Η Τρόϊκα χρησιμοποιεί μεθόδους της CIA, όπως τον εικονικό πνιγμό».
- 18 Μαρτίου 2015. Οι συνομιλίες της Κυβέρνησης με την Τρόϊκα αποτυγχάνουν και πάλι.
- 19 Μαρτίου 2015. Η Ελληνική κυβέρνηση παραδέχεται ότι έχει προβλήματα φερεγγυότητας.
- 1 Απριλίου 2015. Η Ελληνική κυβέρνηση προειδοποιεί τους πιστωτές ότι θα μπορούσε να χρεοκοπήσει μέσα σε μια εβδομάδα.
- 24 Απριλίου 2015. Το Γιουρογκρούπ συγκρούεται με τον Έλληνα Υπουργό των Οικονομικών.
- 5 Ιουνίου 2015. Ο κ. Τσίπρας καλεί τους δανειστές να αποσύρουν το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδος, ως «μη ρεαλιστικό».
- 16 Ιουνίου 2015. Ο κ. Τσίπρας κατηγορεί τους δανειστές ότι επιχειρούν να ταπεινώσουν το ελληνικό έθνος.
- 29 Ιουνίου 2015. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προχωρεί σε δημοψήφισμα για «ναι» ή «όχι» στην (μη τελική) πρόταση των θεσμών για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας. Ταυτόχρονα επιβάλλει το κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών και το «κάπιταλ κοντρόλ».
- 1 Ιουλίου 2015. Η Ελλάδα επισήμως ανακοινώνει αδυναμία στην πληρωμή της δόσης των 1,7 δισ. $ στο ΔΝΤ.
- 6 Ιουλίου 2015. Στο δημοψήφισμα πλειοψηφεί το «Όχι» στην φερόμενη ως πρόταση των θεσμών. Ακολουθούν καταιγιστικές εξελίξεις. Παραίτηση Βαρουφάκη, επιστροφή της Ελλάδος στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων συμφωνία για τρίτο μνημόνιο, με βαρύτατα μέτρα, αλλαγή 180 μοιρών στην έναντι των πιστωτών στάση των κ.κ. Τσίπρα και Καμμένου.