Τετάρτη
6 Νοεμβρίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 5162RSS FEED
Τρικυμία εν κρανίω με νέες επιτροπέςTask Force στου Μαξίμου, δυνάμεις κρούσης στους δρόμους
Για μια χώρα που ουσιαστικά βρίσκεται σε πτώχευση, κυβερνάται βάσει μνημονίου που έχει υπογράψει με τους δανειστές της, κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να βγει από την ευρωζώνη, τα spreads καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο (σταθερά πάνω από τις 900 μονάδες βάσης), επιβάλλει συνεχώς νέα μέτρα και βρίσκεται σε διαρκή απεργιακό κλοιό, ο ανασχηματισμός στο πρωθυπουργείο του Μαξίμου ακούγεται ως κακόγουστο αστείο.
 
Αλλά το χθεσινό ρεπορτάζ των «Νέων» (Βούλα Κεχαγιά), δεν αφήνει καμιά αμφιβολία. Δέκα μήνες συσκέπτονταν οι αλλοδαποί «σοφοί» και το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία μιας… task force της οποίας τα καθήκοντα (και η δυνατότητα παρέμβασης) μόνο προπαγανδιστική αξία μπορούν να έχουν.

Με «επιτελάρχη» την κ. Ρεγγίνα Βάρτζελη, δημιουργούνται επτά νέες διευθύνσεις, οι οποίες ονομάζονται πλέον «Μονάδες» (όπως μονάδα ταχείας επέμβασης, δηλαδή). Σ’ αυτές τις μονάδες θα κατανεμηθεί το υπάρχον προσωπικό των 125 υπαλλήλων (αποσπασμένων και μετακλητών) και έχουμε και λέμε:

Μονάδα διοίκησης και οργάνωσης (κάτι σαν το γραφείο του προσωπάρχη του Λευκού Οίκου).

Μονάδα Συντονισμού Ειδικών Προτεραιοτήτων, που θα ασχολείται με τις προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου – οι οποίες… ορίζονται από το Μνημόνιο.

Μονάδα Παραγωγής Πολιτικής, που διαιρείται στα Τμήματα Οικονομικών, Εξωτερικής Πολιτικής και ΄Αμυνας, Πράσινης Ανάπτυξης, Κοινωνικής Προστασίας και Υγείας, Κράτους και Θεσμών, Παιδείας και Πολιτισμού.

Μονάδα Επικοινωνιακού Σχεδιασμού που αποτελείται από τα Τμήματα Πολιτικού Σχεδιασμού, Επικοινωνιακού Σχεδιασμού, Προγράμματος, Κοινοβουλευτικών Θεμάτων, Διαχείρισης Κρίσεων.

Μονάδα Παρακολούθησης Κυβερνητικού Έργου.

Μονάδα Καινοτόμων Πολιτικών, που συγκροτείται από τα Τμήματα Καινοτομίας και Καλών Πρακτικών, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Τεχνολογιών και Ευρυζωνικότητας, Αξιοποίησης Ανθρώπινων Πόρων, Δια Βίου Μάθησης.

Μονάδα Σχέσεων με την Κοινωνία, που συγκροτείται από τα Τμήματα Ανοικτής Διακυβέρνησης, Διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους και άλλες αντιπροσωπευτικές οργανώσεις, Κοινωνίας των Πολιτών και Εθελοντισμού, Επικοινωνίας με τους πολίτες.

Επτά «μονάδες» και είκοσι τμήματα δηλαδή ήταν το αποτέλεσμα της «εργασίας» των πέντε «σοφών» που εγκαταστάθηκαν τον Φεβρουάριο του 2010 στο Μαξίμου υπό τον συντονισμό του κ. Χ. Παμπούκη. Ο λόγος για τους: Κέβιν Φέρδεστον, καθηγητή Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών στην έδρα «Ελευθέριος Βενιζέλος» και διευθυντής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου στο LSE, που πιστεύει ότι το πρόβλημα της κυβέρνησης βρίσκεται στον συντονισμό (οπότε έφτιαξε έναν γαλαξία οργάνων που θα ψάχνουν να συντονιστούν μεταξύ τους). Ρίτσαρντ Πάρκερ, καθηγητή Δημόσιας Πολιτικής στην Έδρα Κυβερνητικών Σπουδών Κένεντι του Χάρβαρντ. Λάιφ Παγκρότσκι, βουλευτής του Σουηδικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, πρώην υπουργός, γνωστός για την ενασχόλησή του με συγκροτήματα ποπ μουσικής, υποστηρικτής της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Τζεφ Μάλγκαν, καθηγητής στο Γιουνιβέρσιτι Κόλλετζ και στο LSE, επικεφαλής στρατηγικού σχεδιασμού στο πρωθυπουργικό γραφείο του Τόνι Μπλερ, υπερασπιστής των επεμβάσεων στη Σερβία και στο Κόσοβο. Ρότζερ Ουίλκινς, Αυστραλός που είχε θητεύσει σε ανώτερα αξιώματα στη χώρα του.

Όλοι αυτοί οι κύριοι, λοιπόν, αποφάσισαν με ποιον τρόπο θα σωθούμε (στο θέμα θα επανέλθουμε, διότι πλέον πρόκειται για σοβαρό πρόβλημα νοοτροπίας και τρόπους διοίκησης).


Με τέτοια τρικυμία εν κρανίω και τέτοια οργανολαγνεία, είναι απίθανο να λυθεί οποιοδήποτε πρόβλημα στη χώρα. Την  ώρα μάλιστα που όλοι ετοιμάζουν τις κινητοποιήσεις της καινούργιας χρονιάς και ουδείς θα ασχολείται με το τι σχεδιάζουν οι Μονάδες και τα Τμήματα στου Μαξίμου.