Πιστεύει κανείς τον πολυθεσίτη Γκουρία;03/08/2011
«Είναι αδύνατον να χρεοκοπήσει μια χώρα που το οικονομικό επιτελείο της προέρχεται από τον ΟΟΣΑ»: Η δήλωση έγινε στις 16 Μαρτίου 2010, λίγο πριν μπούμε στην τροχιά της χρεοκοπίας, από τον Άνχελ Γκουρία, στη διάρκεια δείπνου που δόθηκε προς τιμήν του στον Διόνυσο.
Όσο για τα στελέχη στα οποία αναφερόταν ως «εγγύηση» για να μην χρεοκοπήσουμε, δεν ήσαν άλλα από τον μετακομίσαντα υπουργό Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου και την πρώην υπουργό κ. Κατσέλη.
Όπως είδατε, έπεσε μέσα σε όλα!
Χθες, ο κ. Γκουρία ξαναχτύπησε, δημοσιοποιώντας από την Αθήνα, όπου έσπευσε προς ενίσχυση των συντρόφων του, την έκθεση του ΟΟΣΑ.
Συγγνώμη, αλλά εμείς τώρα πρέπει να ησυχάσουμε; Τώρα που – αυτοκλήτως, όπως πληροφορηθήκαμε – ήλθε ο (πολυθεσίτης) γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ και συγχρόνως γενικός γραμματέας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς να μας παραθέσει περιχαρής τις προβλέψεις του, τι οφείλουμε κάνουμε;
Να ησυχάσουμε ή να ανησυχήσουμε;
Και μόνο το γεγονός ότι ο χθεσινός τραλαλά τραλαλό επισκέπτης μας Άνχελ Γκουρία, είναι συγχρόνως επικεφαλής σημαντικού διεθνούς οργανισμού (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, παρακαλώ) και στέλεχος του στενού ηγετικού πυρήνα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, αποτελεί σαφώς σύγκρουση συμφερόντων.
Αλλά όταν πρόκειται για την Ελλάδα, από όπου προέρχεται το «αφεντικό» του στη Σοσιαλιστική Διεθνή και την οποία κάθε τόσο επισκέπτεται για πολυτελείς (σοσιαλιστικές, βέβαια) συσκέψεις στον Αστέρα Βουλιαγμένης, τότε μπορούμε να μιλάμε για καραμπινάτη αναξιοπιστία.
Βάζοντας τις ίδιες ακριβώς προϋποθέσεις που βάζουν και ο πρωθυπουργός και ο υπουργός των Οικονομικών, ο κ. Γκουρία μας είπε ό,τι μας είχε πει μια μέρα νωρίτερα και ο κ. Βενιζέλος: Ότι η χώρα μας θα μπει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2012.
Από το στόμα του και στου Θεού τ’ αυτί, αλλά έχουμε κανένα λόγο να τον πιστέψουμε;
Εννοώ λόγο κανονικό, έχοντα σχέση με τα πραγματικά οικονομικά στοιχεία και όχι με τα μπάνια στο Σαρωνικό και στα νησιά όπου περιοδεύει το Συμπόσιο της Σύμης.
Τα βρίσκει όλα άψογα…
Η έκθεση του ΟΟΣΑ μιλά για το ελληνικό «φιλόδοξο πρόγραμμα», που «θα θέσει τα θεμέλια για μια υγιή και μακροπρόθεσμα ισχυρή ανάπτυξη» και εκφράζει την πεποίθηση ότι το πρόγραμμα αυτό «θα πετύχει».
Μιλά επίσης για «αξιοπρόσεκτα» αποτελέσματα στον τομέα της μείωσης του ελλείμματος και σχεδόν βρίσκει φυσιολογικές όλες τις δραματικές συνέπειες, όπως η μείωση της ζήτησης λόγω συρρίκνωσης του προϋπολογισμού, η μείωση της παραγωγής, η αύξηση της ανεργίας στο 16%, η συνεχιζόμενη ύφεση…
Κάνει, βέβαια, αναφορά στην ανάγκη πάταξης της φοροδιαφυγής, αλλά σπεύδει – μέρα που ήταν χθες με την Επιτροπή Οικονομικών να συνεδριάζει για το ζήτημα των ταξί – να δώσει χέρι βοηθείας στην κυβέρνηση, επιπλήττοντάς τη (λέμε τώρα), επειδή δεν… άνοιξε τα κλειστά επαγγέλματα και δεν έδειξε την αναγκαία πυγμή όσον αφορά στις αποκρατικοποιήσεις – τι σόι σοσιαλιστές είναι αυτοί, αδύνατον να εννοήσουμε!
Το καταπληκτικό είναι ότι ο κ. Γκουρία παίρνει εντελώς τοις μετρητοίς ό,τι του λένε οι πάνσοφοι κυβερνήτες μας.
Του είπαν πως έγινε άρση των εμποδίων στο επιχειρείν – μία από τις πρόσφατες εντολές–προτεραιότητες του πρωθυπουργού – και… το πίστεψε! Έσπευσε μάλιστα να το εντάξει στην έκθεση ως… γεγονός!
Η έκθεση του ΟΟΣΑ, λοιπόν, μας πληροφορεί πως χάρη στο νέο νόμο… «για τις περισσότερες επιχειρήσεις, όλες οι διαδικασίες εγγραφής ολοκληρώνονται πλέον σε ένα βήμα (αντί των 15), σε μια μέρα (αντί για 19) και από ένα μόνο σημείο (αντί για 8). Ο αναμενόμενος χρόνος για να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία είναι μία ώρα. Η εκτιμώμενη μείωση του κόστους από την απλοποίηση της διαδικασίας, μπορεί να φθάσει το 62% στην περίπτωση των εταιριών περιορισμένης ευθύνης».
Μας πληροφορεί επίσης πως αποτελεί «επίτευγμα» η… ταχύτερη απορρόφηση κοινοτικών πόρων, χρησιμοποιώντας σε μια υποτίθεται ανεξάρτητη έκθεση και χωρίς καμιά, όπως προκύπτει, διασταύρωση, τα στοιχεία που επίσης του σέρβιρε η κυβέρνηση.
Ότι δηλαδή το ποσοστό απορρόφησης του ΕΣΠΑ, βρισκόταν στο τέλος του 2010 (κοντεύει να βγει το 2011!) στο 18%, ενώ το 2009 ήταν κάτω του 4%.
Προφανώς ο διεθνής οργανισμός, όπως τον κατάντησε ο κ. Γκουρία, πήρε το χαρτάκι από τους εγχώριους προπαγανδιστές, οι οποίοι έχουν αναγάγει την παραπληροφόρηση σε ύψιστη τέχνη, και το κοτσάρισε.
Δεν γνωρίζει ότι τα προγράμματα δεν κλείνουν μέσα στα χρονικά τους περιθώρια;
Δεν γνωρίζει ότι στην περίοδο του Γ΄ ΚΠΣ απορροφούσαμε ακόμη το Β’ ΚΠΣ, μέσω των γνωστών παρατάσεων, με αποτέλεσμα όταν ήλθε η ώρα του Δ΄ ΚΠΣ (που μετονομάστηκε σε ΕΣΠΑ) να απορροφούμε ακόμη το Γ΄ ΚΠΣ; Και πως αυτό γίνεται σε όλες τις χώρες και με όλες τις κυβερνήσεις;
Επομένως, αν το 2009 η απορρόφηση του ΕΣΠΑ βρισκόταν στο 4%, όπως λέει, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι απορροφούσαμε τα υπόλοιπα από το Γ΄ ΚΠΣ, ώστε να μην χαθούν εκείνοι οι πόροι!
Το 1998 απορροφούσαμε ακόμη πόρους από το Α΄ ΚΠΣ, που όφειλε να έχει ολοκληρωθεί το 1993, το 2002 απορροφούσαμε ακόμη πόρους του Β΄ΚΠΣ που όφειλε να έχει ολοκληρωθεί το 1999. Και το 2009 απορροφούσαμε ακόμη πόρους του Γ΄ ΚΠΣ, που όφειλε να είχε ολοκληρωθεί το 2006.
Πώς είπατε; Δεν μπορεί ο ΟΟΣΑ να μην γνωρίζει τι γίνεται; Τι θέλετε να πείτε; Ότι ο ΟΟΣΑ δεν είναι σοβαρός οργανισμός; Ότι δεν έχει έναν στιβαρό, ανεξάρτητο Πρόεδρο; Ότι δεν βάζει στις εκθέσεις του ό,τι του σερβίρουν οι διάφορες κυβερνήσεις – όπως αποδεικνύεται από την έκθεση για την Ελλάδα; Ότι δεν είναι δυνατόν να παραπληροφορεί;
Ε, τότε, καλά κάνει ο κ. Γκουρία και αποκαλεί την έκθεσή του «ψήφο εμπιστοσύνης για την Ελλάδα και την κυβέρνηση, που έχουν υλοποιήσει ένα εντυπωσιακό εύρος μεταρρυθμίσεων».
Καλά κάνει και σοσιαλιστικότατα προτείνει μειώσεις μισθών και απολύσεις.
Με κομματικά γυαλιά
Καλά κάνει επίσης και μας παρακολουθεί εντυπωσιασμένος, εκστασιασμένος, χάρη στα κομματικά γυαλιά του, εκδίδοντας εκθέσεις ιδεών και εκθέτοντας ουσιαστικά τον ΟΟΣΑ.
Άλλωστε, δεν είναι λίγες οι φορές που ο κ. Γκουρία δίνει χέρι βοηθείας στον καλό του φίλο κ. Παπανδρέου.
Τον Νοέμβριο του 2010, σε συνάντησή του με τον κ. Παπανδρέου στο περιθώριο του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στο Παρίσι, ο κ. Γκουρία είχε επίσης δηλώσει ότι στην Ελλάδα «γίνεται καλή δουλειά», ενώ οι δυο τους κουβέντιασαν «στρατηγικές γύρω από την πράσινη ανάπτυξη, θέματα καινοτομίας, ανεργίας στη νεολαία και θέματα παιδείας» - τα οποία προφανώς, αν κρίνουμε από την χθεσινή έκθεση του ΟΟΣΑ, στο μεταξύ έλυσαν!
Τότε ήταν που συζήτησαν για μια «πιο στενή συνεργασία ανάμεσα στον ΟΟΣΑ και τη Σοσιαλιστική Διεθνή σε θέματα που αφορούν σε μια καλύτερη λειτουργία του κράτους, όπως η πάταξη της γραφειοκρατίας, η διαφάνεια, η βοήθειας στον πολίτη»!
Προφανώς την χθεσινή παρουσία Γκουρία στην Αθήνα είχαν στο νου τους μιλώντας για «στενή συνεργασία».
Φυσικά, εκείνη την συζήτηση απασχόλησε και η οικονομική κρίση, δεδομένου, όπως μάθαμε, ότι «ο κ. Γκουρία έχει πλούσια εμπειρία όχι μόνο ως ΟΟΣΑ, αλλά και ως πρώην υπουργός οικονομικών στο Μεξικό»!
Αυτά, βέβαια, όταν φοράει τον μανδύα του γ.γ. της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και πάντως όταν πατάει σε ελληνικό έδαφος.
Με τα γυαλιά του Νταβός
Διότι, τον Ιανουάριο του 2011, ως ΟΟΣΑ (το ξεκαθαρίζω γιατί μας έχει μπερδέψει), από το Νταβός και στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ είχε δηλώσει – προβλέψει στο Ρόιτερ΄ς:
«Υπάρχει μία χώρα που πιθανόν να χρειαστεί αναδιάρθρωση και αυτή είναι η Ελλάδα. Δεν ανησυχώ για την Ισπανία και την Πορτογαλία. Η μεταχείριση των χωρών αυτών από τις αγορές είναι άδικη».
Όπως είδατε, έπεσε μέσα στις προβλέψεις του και για την Ισπανία και για την Πορτογαλία. Μόνο την Ιταλία δεν είχε προβλέψει ο άνθρωπος…