Τετάρτη
24 Απριλίου 2019
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3139RSS FEED
Παράγοντες που συντελούν στην εμφάνιση του καρκίνου
Γράφει ο
Νίκος Καλλιακμάνης

Αναφέρονται οι παράγοντες-ουσίες που συντελούν-επηρεάζουν την ανάπτυξη γενικά των νεοπλασιών.

Παράγοντες που δεν μπορεί να μεταβληθούν (ηλικία – ορμονικές διαταραχές) αλλά και παράγοντες-ουσίες, η γνώση των οποίων μπορεί να περιορίσει την εμφάνιση καρκίνου (κάπνισμα – αλκοόλ) χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών (ΧΑΤ)

ΚΑΡΚΙΝΟΣ – ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΤΕΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ

Αν και η μείωση θανάτων είναι πραγματικότητα για τα 20 τελευταία χρόνια, οι νεοπλασίες συνεχίζουν να αποτελούν μαζί με τα καρδιαγγειακά επεισόδια την κατάρα του αιώνα μας.

Έτσι : 68.000.000 άτομα έχουν διαγνωστεί με Ca το 2016 (μαστός – πνευμόνων – προστάτης – εντέρου – ουροδόχου κύστης οι πιο συχνοί!!!).

Επίσης 600.000 άτομα περίπου πέθαναν το 2016 από νεοπλασίες.

Υπάρχουν Προδιαθετικοί παράγοντες που συντελούν στην εμφάνιση των νεοπλασιών

Οικογένεια - ηλικία και ορμονικές διαταραχές δεν μπορούν να επηρεαστούν. Αλλά άλλοι παράγοντες όπως – Δίαιτα – Έκθεση στον ήλιο – μπορεί να ρυθμιστούν. Αυτοί είναι το:

 

ΚΑΠΝΙΣΜΑ

Στοιχεία Αμερ. Ετ. Καρκίνου > 30% θανάτων και νεοπλασιών.

Έχουν σχέση με κάπνισμα. Κάπνισμα (ποσοστό 87%) προκαλεί Ca πνευμόνων σε άνδρες και 60% σε γυναίκες.

Αλλά και άλλες νεοπλασίες έχουν συνδεθεί με κάπνισμα όπως Ca στόματος, λαιμού – λάρυγγα – οισοφάγου – στομάχου – εντέρου – παγκρέατος – ουροδόχου κύστης – τραχήλου – μήτρας.

Το τσιγάρο περιέχει εκατοντάδες βλαβερές ουσίες (χημικά) 70 από αυτά προκαλούν Ca.

Η κυκλοφορία του καπνού στον οργανισμό μπορεί να βλάψει κάθε όργανο-ιστό του σώματος.

Δεν υπάρχει ένα επίπεδο ασφαλούς καπνίσματος και δεν υπάρχει τρόπος, μέθοδοι και χειρισμοί γενικά για τα προϊόντα καπνού.

Τα τσιγάρα δεν είναι τα μόνα που αποτελούν κίνδυνο για την υγεία μας αλλά και άλλα όπως :

 • Μάσημα καπνού
 • Σνουφάρισμα από μύτη
 • Πίπας χρήση
 • Πούρα
 • Ναργιλέδες.

 

ΑΛΚΟΟΛΗ

Ποσοστό 3,5% των καρκίνων οφείλονται σε μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ (> 4 ποσά ημερησίως, 14 εβδομάδα, 3 και πάνω καθημερινά/7ημέρες για τις γυναίκες).

Κίνδυνος ανάπτυξη Ca από χρήση αλκοόλης αυξάνεται με :

 1. Μεγάλης ποσότητας λήψη
 2. Μεγάλη περίοδο κατανάλωσης.

Μεγάλοι πότες κινδυνεύουν από

 • Ca ήπατος
 • Ca οισοφάγου
 • Ca λαιμού, κεφαλής (στόμα, φωνητικές χορδές)
 • Ca μαστών

Τρόποι επίδρασης αλκοόλης στο οργανισμό του ανθρώπου

Το αλκοόλ μεταβολίζεται σε ακεταλδεύδη πτητικό προϊόν – υψηλά καρκινογόνου που προκαλεί αλλαγή γενετικού υλικού και βλάβες κυττάρων.

Δια μέσου οξείδωσης η αλκοόλη διεγείρει ελεύθερες ρίζες που καταστρέφουν DNA, πρωτεΐνες, λίπη.

Η αλκοόλη αυξάνει το επίπεδο των οιστρογόνων που η αύξηση τους συνδέεται με μορφές Ca μαστού.

ΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΚΑΡΚΙΝΟ


Το αλκοόλ εμποδίζει την φυσική ικανότητα του οργανισμού για την μετατροπή, απορρόφηση ωφέλιμων συστατικών τροφής (φυλλικό οξύ, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων νεοπλασιών).

Με την κατανάλωση αλκοόλ προσλαμβάνονται παραπάνω θερμίδες από την συνήθη δίαιτα – αύξηση παχυσαρκίας η οποία θεωρείται σήμερα καθαρά νοσογόνος κατάσταση και προδιαθέτει προς ανάπτυξη νεοπλασιών.

Συνέργεια αλκοόλης + καπνού

Ο συνδυασμός χρήσης των 2 αυτών ουσιών αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Αυτό ισχύει ειδικά για τις νεοπλασίες της στοματικής κοιλότητας – φάρυγγα – λάρυγγα – οισοφάγου.

Η ταυτόχρονη χρήση ευνοεί τις παραγόμενες τοξίνες να εισέλθουν πιο άμεσα στα κύτταρα του ανωτέρου γαστρεντερικού συστήματος. Επίσης η παρουσία αλκοόλης δυσχεραίνει την αποβολή τοξίνων από τον ανθρώπινο οργανισμό.

 

ΜΑΡΙΧΟΥΑΝΑ

Αν η χρήση της θεωρείται ασφαλής και κοντεύει να βγει από την παρανομία. Η κατανάλωση της αποτελεί ουσιώδη παράγοντα για την ανάπτυξη ορισμένων νεοπλασιών όπως – Ca πνευμόνων – κεφαλής – λαιμού – αναπνευστικού συστήματος (παραγωγή τοξίνων – καρκινογενών ουσιών).

Επίσης η ουσία αυξάνει τον κίνδυνο ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΩΝ ΟΡΧΕΩΝ ειδικά σε νέα άτομα.

Έρευνες έδειξαν ότι η μαριχουάνα περιέχει ουσία καρκινογόνο για τους όρχεις.

 

ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ ΣΤΕΡΟΕΙΔΗ - ΚΑΡΚΙΝΟΣ

Τα αναβολικά στεροειδή περιέχουν ουσίες με ανδρογενετική δράση ή σαν τεστοστερόνη ιδιότητες και αναφέρεται ότι προκαλούν :

 • Όγκους ήπατος
 • Αδενώματα
 • Ηπατική πελίωση*.

Πελίωση : Πολλαπλοί κυστικοί σχηματισμοί που προκαλούν μεγέθυνση και άλγος ήπατος.

Επίσης ο καρκίνος του προστάτη ευνοείται από την χρήση αναβολικών όπως και ο καρκίνος τραχήλου, μήτρας, ενδομητρίου στις γυναίκες.

 

ΚHAT - XAT

Φυτό που υπάρχει στην Ανατολική Αφρική και Αραβική χερσόνησο.

Χρησιμοποιείται από 10.000.000 άτομα σε παγκόσμια κλίμακα (κυρίως από άτομα που κατάγονται από την Σομαλία).

Το φυτό μπορεί να μπει στο τσάι, να μασηθεί σαν στίχλα. Θεωρείται ότι προκαλεί Ca στοματικής κοιλότητας και ο κίνδυνος αυξάνεται με σύγχρονη χρήση καπνού και αλκοόλης.

 

ΑΛΛΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΥΝΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

Οι περισσότερες ναρκωτικές απαγορευμένες ουσίες μπορεί να χρησιμοποιηθούν με διάφορους τρόπους όπως π.χ. με ενέσιμο διάλυμα σε ενδοφλέβιο χορήγηση ή ενδομυϊκή.

Με τον τρόπο αυτό η ηπατίτιδα Α, C, μεταδίδονται από μη αποστειρωμένες και σε συνεχή χρήση βελόνες και με τα προϊόντα αίματος) των μολυνθέντων ατόμων.

Χωρίς θεραπεία κάθε ηπατίτιδα εξελίσσεται σε κίρρωση – ηπατοκυταρικό καρκίνωμα με 20.000 θανάτους ετησίως.

 

ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΦΑΡΜΑΚΑ / ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΜΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

Διάφορα τοξικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή φαρμάκων, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στους καταναλωτές.

΄Οπως, Methamphetamine / Crystal meth (Μεθαμφεταμίνη – κρυσταλλική μορφή της). Για την παρασκευή εξαρτησιογόνων ουσιών χρησιμοποιούνται πολλέ τοξικές ουσίες, όπως το καρκινογόνο (benzene βρίσκονται και στα τσιγάρα).

Κοκαϊνη (Cocaine) Η μίξη της κοκαϊνης με διάφορα άγνωστα συστατικά αποτελεί κανόνα για του εμπόρους και προμηθευτές της ουσίας αυτής.

Τα συστατικά αυτά όμως μπορεί να έχουν καρκινογόνη δράση (π.χ. φαννακετίνη : ουσία που προκαλεί εμφάνιση καρκίνου ειδικά των νεφρών).

 

MDMA – ΕΚΣΤΑΣΗ

Ψυχοδραστικό φάρμακο δρα αυξάνοντας την απελευθέρωση και επιβραδύνει παράλληλα την σεροτονίνη, ντοπαμίνη, νορεπινεφρίνη.

Αποτελεί κίνδυνο συνδέεται με εμφάνισει νεοπλασιών σε ανθρώπους ενώ το συστατικό που προστίθεται στην Παρασκευή της ουσίας προκαλεί εμφάνισει νεοπλασιών σε ποντίκια.

Διαθέτει διεγερτικές και ψυχεδελικές ενέργειες (9 – 24 εκατομμύρια το 2014 έκαναν χρήση).

 

ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ (ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ) ΠΡΟΔΙΑΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

 1. Παθητικό κάπνισμα : Σύμφωνα με έγκυρες στατιστικές 58x106 άτομα μη καπνίζοντα, εκτέθηκαν στο παθητικό κάπνισμα μεταξύ 2011-2012. Τελικά 7.300 μη καπνιστές πέθαναν από καρκίνο πνευμόνων/ετησίως.

 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΣΦΑΛΕΣ ΚΡΙΤΗΡΙΟ – ΑΣΦΑΛΕΣ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΑΘΗΤΙΚΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ