Πέμπτη
28 Νοεμβρίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 5184RSS FEED
Μέχρι να πάρουν το Νόμπελ δεν θ’ αφήσουν πέτρα πάνω στην πέτρα
19/02/2019
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Τσίπρας, Ζάεφ, Ράμα, όλοι τους ένα καλούπι: Λαμβάνουν αποφάσεις ερήμην των λαών τους, παριστάνουν τους διεθνείς ηγέτες, κοκορεύονται για τη φιλία τους, παραλαμβάνουν βραβεία – αυτά με τα οποία έχουν βραβευτεί Κίσινγκερ και Σολάνα -  δέχονται τα συγχαρητήρια όλων εκείνων που θεωρούν την περιοχή ιδιοκτησία τους και αυτάρεσκα αλληλοκολακεύονται και εκφωνούν ομιλίες περί δήθεν καταπολέμησης των εθνικισμών.

Την ώρα που Τσίπρας και Ζάεφ παραλάμβαναν ένα ακόμη από εκείνα τα βραβεία που απονέμονται για προπαγανδιστικούς λόγους (με τον Ζάεφ να επαναλαμβάνει ότι είναι Μακεδόνας και μιλά τα μακεδονικά, εξηγώντας μας παράλληλα πού βρίσκεται η Μακεδονία) ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα – με το πρωθυπουργικό κτίριο στα Τίρανα να πολιορκείται από τους διαδηλωτές – μιλούσε για αλλαγή συνόρων.

Δηλαδή την ώρα που ο Ζάεφ, με την άδεια του Τσίπρα, καθόριζε τα «μακεδονικά» σύνορα, ο Ράμα καθόριζε τα σύνορα της Μεγάλης Αλβανίας.

Μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Vision Plus TV, για τις αντιδράσεις που διατυπώνονται σχετικά με την πρόταση για ενδεχόμενη τροποποίηση των συνόρων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, δήλωσε:

«Τι συζητάμε σήμερα με την Ελλάδα; Τα σύνορα. Τι συζήτησε το Κόσοβο με το Μαυροβούνιο και όλα έγιναν; Τα σύνορα. Γιατί να μη συζητήσουμε τα σύνορα μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας; Θα τα συζητήσουμε, γιατί είναι μια διαδικασία οριοθέτησης».

Διότι, κατά τη γνώμη του, το Κόσσοβο είναι «μέρος της Αλβανίας». Όπως είπε, στόχος θα πρέπει να είναι η ένωση του Κοσσόβου με την Αλβανία, γι’ αυτό και η συμβολική συμμετοχή δύο Κοσοβάρων στην κυβέρνησή του.

«Η Ένωση μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου δεν είναι σχέδιο Β, αλλά το Σχέδιο Α και δεν φαντάζομαι την ένωση στον 21ο αιώνα ως φολκλορική πράξη», δήλωσε ο Ράμα.

Πηγές του ελληνικού υπουργείου των Εξωτερικών απάντησαν ότι «οι δύο χώρες δεν συζητούν τα μεταξύ τους σύνορα, καθώς τούτα είναι καθορισμένα με βάση διεθνείς συμφωνίες και ουδεμία διαπραγμάτευση γίνεται επ' αυτών».

Συγγνώμη, αλλά αν ο πρωθυπουργός μιας χώρας δηλώνει ότι συζητά ζήτημα συνόρων με τη χώρα μας, η απάντηση δεν μπορεί να έρχεται μέσω «πηγών».

Και δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό.

Στις 10 Ιουλίου 2018, ο επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής και Διεύρυνσης της ΕΕ Γιοχάνες Χαν, σε ομιλία του σε think-tank, παρουσία του υπουργού των Εξωτερικών των Σκοπίων, είχε αναφερθεί στη διευθέτηση του θέματος της ονομασίας των Σκοπίων και στην προετοιμαζόμενη συμφωνία Αθηνών-Τιράνων.

«Εάν υπάρξει συμφωνία Ελλάδας-Αλβανίας, γιατί εκεί πρόκειται για αναδιάρθρωση συνόρων και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό και κρίσιμο για τους πολίτες», είχε πει ο Γιοχάνες Χαν!

 

Ήταν τότε που ο Κοτζιάς είχε προαναγγείλει και επίλυση του θέματος με την Αλβανία (υποστηρίζοντας μάλιστα πως δεν θα έφευγε διακοπές αν δεν το έλυνε!)

Τότε επί του θέματος είχε τοποθετηθεί και ο Ράμα. Μιλώντας στο ΑΠΕ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια στο Λονδίνο, είχε πει:

 

«Όπως ξέρετε, αντιμετωπίζουμε τη δύσκολη αλλά απόλυτα αναγκαία διαδικασία επίλυσης προβλημάτων μεταξύ μας, της Αλβανίας και της Ελλάδας. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να χρησιμοποιήσουμε τα όποια προβλήματα όχι μόνο για να τα λύσουμε, αλλά για να μετατρέψουμε τη λύση σε νέο επίπεδο συνεργασίας και σύμπραξης. Είναι πολύ φυσικό και με κάποιο τρόπο μέσω της επίλυσης να φτάσουμε το επίπεδο των νορμάλ ανθρώπων, των μέσων πολιτών που έχουν ήδη ξεπεράσει το παρελθόν τους και έχουν αγκαλιάσει ο ένας τον άλλο».

 

Νάτα πάλι τα… αγκαλιάσματα!

 

Μετά τις αντιδράσεις, ο Χαν είχε εκφράσει τη λύπη του γιατί «παρεξηγήθηκαν» τα λεγόμενά του, καθώς όσα είπε είχαν να κάνουν με «με αποσαφήνιση της συνοριογραμμής και τίποτα παραπάνω. Δεν πιστεύω ότι είναι τόσο σημαντικό αυτό και είμαι σίγουρος ότι σε μερικές εβδομάδες όλα αυτά θα έχουν διευθετηθεί».

 

Αλλά ο Ράμα είχε επιμείνει ότι συζητούντα «δύσκολα ζητήματα», από τον νόμο περί εμπολέμου ως την οριοθέτηση της ΑΟΖ - ζητήματα που και οι δύο πλευρές τα αντιμετωπίζουν με ανοιχτό πνεύμα και με βούληση να τα επιλύσουν.

 

Αλλά και ο Τσίπρας είχε πει ότι «τα δύο θέματα που απομένουν, πέραν της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, είναι το ζήτημα του εμπολέμου και των συνόρων το οποίο βρισκόμαστε πολύ κοντά στο να βρεθεί μια κάποια διευθέτηση. Θέματα τα οποία όμως ενώ έχουμε προχωρήσει σε ένα εξαιρετικά σημαντικό σημείο δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε ολοκληρώσει».

 

Μετά τον σάλο που ξέσπασε, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο Τσίπρας μιλούσε για τη… συντήρηση των πυραμίδων στα υφιστάμενα σύνορα με την γειτονική χώρα.

 

Δηλαδή ήθελαν να μας πουν ότι όταν μιλάμε για σύνορα εννοούμε τις πυραμίδες οριοθέτησης και τη συντήρησή τους. Και πως αυτό θα μπορούσε να αποτελεί θέμα προς διευθέτηση!

 

Τώρα, ακούμε πάλι τον Ράμα να υποστηρίζει ότι Ελλάδα και Αλβανία συζητούν θέμα συνόρων.

 

Μέχρι όλοι αυτοί να πάρουν και το Νόμπελ, δεν θα αφήσουν πέτρα πάνω στην πέτρα στα Βαλκάνια.