Τετάρτη
24 Απριλίου 2019
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3139RSS FEED
Συνταξιοδοτικό, η ωμή αλήθεια
Γράφει ο
Ιωάννης Γ. Κουλούρης

Το συνταξιοδοτικό ήταν το μεγαλύτερο σκάνδαλο της προμνημονιακής εποχής,  και μία από τις κύριες αιτίες της χρεοκοπίας της χώρας. Η αντιμετώπισή του όμως κατά τα πρώτα έτη του μνημονίου αποτέλεσε ακόμα μεγαλύτερο σκάνδαλο, και ήταν η αιτία της αποτυχίας του μνημονίου στη χώρα μας.

Πριν το μνημόνιο  υπήρχαν δύο κατηγορίες συνταξιούχων. Εκείνων που έπαιρναν σύνταξη, μεγάλη ή μικρή,  ανάλογα με τις εισφορές και τα χρόνια ασφάλισής τους,, και εκείνων που έπαιρναν ρουσφετολογικές συντάξεις, δυσανάλογα μεγάλες σε σχέση με τις εισφορές και το χρόνο ασφάλισής τους, ακόμα και από ταμεία στα οποία δεν είχαν καταβάλει καμία εισφορά, για  πελατειακούς λόγους των εκάστοτε κυβερνήσεων ή από την  επιρροή σε αυτές των συνδικαλιστών τους.

Όταν μπήκαμε στα μνημόνια η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αντί να αρχίσει τις περικοπές από εκείνους που έπαιρναν τις ρουσφετολογικές συντάξεις, επιτέθηκε αδιακρίτως στη μεσαία τάξη των συνταξιούχων, χωρίς να εξετάσει αν οι συντάξεις που έπαιρναν ήταν δικαιολογημένα αξιοπρεπείς, ως αποτέλεσμα υψηλών εισφορών και μεγάλου χρόνου ασφάλισης. η αποτέλεσμα ρουσφετολογικών ρυθμίσεων. Επίσης δεν λήφθηκαν καθόλου υπόψη τα υπόλοιπα εισοδήματα , οικογενειακά ή ατομικά του κάθε συνταξιούχου. Αυτή η τακτική ακολουθήθηκε και από τις επόμενες κυβερνήσεις μέχρι την έλευση του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι προέκυψαν δύο κακά: Αφενός αδικήθηκαν κατάφωρα αυτοί που είχαν εργαστεί πολύ και είχαν καταβάλει μεγάλες εισφορές και οι οικογενειάρχες που δεν είχαν εργαζόμενη ή συνταξιούχο σύζυγο., και αφετέρου υποβαθμίστηκε μέχρις εξαφάνισης η μεσαία τάξη των συνταξιούχων, με άμεσο αποτέλεσμα την εξαφάνιση της μεσαίας τάξης των επαγγελματιών που στηριζόταν κυρίως σε αυτούς , την αλματώδη αύξηση της ανεργίας και την περαιτέρω επιδείνωση της οικονομίας της χώρας. Σημειωτέον ότι την τακτική αυτή κήρυξε παράνομη το Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά χωρίς αποκατάσταση των αδικιών για όλους μέχρι σήμερα.

Η εποχή ΣΥΡΙΖΑ χωρίζεται σε δύο περιόδους. Την καταστροφική  περίοδο Βαρουφάκη, που οδήγησε τη χώρα στο γκρεμό, και την περίοδο μετά την απομάκρυνσή του και την υπογραφή του τρίτου μνημονίου. Στη δεύτερη αυτή περίοδο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, στο ασφαλιστικό με το Νόμο Κατρούγκαλου,  ακολούθησε τη σωστή κατεύθυνση του επανυπολογισμού όλων των συντάξεων με ενιαία κριτήρια και της καθιέρωσης της προσωπικής διαφοράς, η οποία προέκυπτε κυρίως για όσους έπαιρναν παράνομες και ρουσφετολογικές συντάξεις. Και εδώ όμως έγινε το λάθος της αδικίας εκείνων που πλήρωναν υψηλές εισφορές για πολλά έτη ασφάλισης, έναντι εκείνων που πλήρωναν μικρότερες εισφορές για λιγότερα έτη. Η αδικία αυτή έχει και την καταστροφική συνέπεια, ότι δεν υπάρχει πλέον κίνητρο για κάποιον να πληρώνει μεγάλη εισφορά ή να εργάζεται πολύ, όμως σε κάθε περίπτωση ο Νόμος Κατρούγκαλου είναι απείρως ορθότερος και δικαιότερος από την προϋπάρχουσα κατάσταση, την οποία έχουν το θράσος να υπερασπίζονται στα κανάλια αυτοί που τη δημιούργησαν!!

Ερχόμαστε τώρα στο φλέγον θέμα της περικοπής ή όχι της προσωπικής διαφοράς, η οποία αρχικά προβλεπόταν να μην περικοπεί αλλά να συμψηφιστεί με την αύξηση που θα δινόταν στους νέους συνταξιούχους, πράγμα σαφώς προτιμότερο από την άμεση περικοπή. Εάν όμως πρέπει να γίνει περικοπή συντάξεων για δημοσιονομικούς λόγους, αυτή πρέπει να γίνει οπωσδήποτε με  περικοπή, της προσωπικής διαφοράς κατά το ίδιο ποσοστό για όλους,

Η προτεινόμενη  από την αντιπολίτευση  κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου και επιστροφή στο παλαιότερο φαύλο καθεστώς για το οποίο είναι υπεύθυνη, είναι απαράδεκτη, κυρίως γιατί δεν προτείνεται κάποιο άλλο δικαιότερο και ορθολογικότερο σύστημα.

Σημειωτέον εδώ ότι η  προσωπική διαφορά, είναι προφανώς δημοσιονομικό θέμα, και το ποσοστό περικοπής της ( από 0 έως 100%) μπορεί να προσαρμόζεται κάθε χρόνο ανάλογα με τις ανάγκες της οικονομίας, ενώ η διατήρηση του Νόμου Κατρούγκαλου για τους νέους συνταξιούχους είναι διαρθρωτικό μέτρο και δεν πρέπει να καταργηθεί, αλλά να διορθωθούν οι αδικίες που αναφέρθηκαν ανωτέρω. Είναι επίσης προφανές ότι για το  2019 δεν απαιτείται καμία περικοπή της προσωπικής διαφοράς αφού  υπάρχει δημοσιονομικό περίσσευμα, όμως η μη εφαρμογή της θα έχει σίγουρα αντίκτυπο στην αξιοπιστία της χώρας και στις αγορές.

Με τα ανωτέρω δεν αναιρώ τον χαρακτηρισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ως της χειρότερης όλων των εποχών, γιατί με την πολιτική της στα εθνικά και πατριωτικά θέματα οδηγεί το έθνος σε μη αναστρέψιμες εθνικές καταστροφές.