«ΑΝΟΙΧΤΗ Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΑΝ ΑΠΟΤΥΧΕΙ Η ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ»«Ήξεις αφήξεις» από τον Ομπάμα για το Ιράν 26/03/2012
Οι δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα για το Ιράν, μετά από τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποτέλεσαν μία άσκηση ισορροπίας, σε ένα θέμα ωστόσο που δεν… ενδείκνυται για ακροβασίες. Ο Ομπάμα υποστήριξε ότι «η ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράν είναι στο τραπέζι, σε περίπτωση που δεν αποδώσουν όλες οι υπόλοιπες ενέργειες».
Εν αρχή, η τοποθέτηση του Αμερικανού Προέδρου υπήρξε ιδιαίτερα θετική, αφού απομάκρυνε το σενάριο μιας στρατιωτικής επίθεσης κατά της Τεχεράνης, τονίζοντας ότι «υπάρχει ακόμη χρόνος για επίλυση της ιρανικής κρίσης μέσω της διπλωματίας».
Ωστόσο, στη συνέχεια τα λόγια του επανέφεραν σε όλους το σενάριο τρόμου - κατά το οποίο η παγκόσμια ειρήνη και η διεθνής διπλωματική τάξη θα δοκιμασθούν σκληρά – επισημαίνοντας πως «το παράθυρο για μια διπλώματική λύση σταδιακά… κλείνει, με την ανάληψη στρατιωτικής δράσης να παραμένει μία επιλογή, εφόσον όλα τα υπόλοιπα αποτύχουν» (…).
Την ίδια ώρα, πηγές προσκείμενες στο Λευκό Οίκο θέλουν τις ΗΠΑ να «πιέζουν» το Ισραήλ, προκειμένου να μην προχωρήσει σε στρατιωτικές πρωτοβουλίες με στόχο τις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, ώστε να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος στις οικονομικές κυρώσεις και τη διπλωματική οδό για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Να τονισθεί ότι η επιλογή της ανάληψης στρατιωτικής δράσης κατά της Τεχεράνης έχει στηλιτευθεί από σχεδόν όλους τους διεθνείς αναλυτές, οι οποίοι θεωρούν ότι κάτι τέτοιο αφενός θα συσπείρωνε – παρά τις αντιθέσεις του - όλον το μουσουλμανικό κόσμο εναντίον του Τελ Αβίβ, ενώ ένα νέο μεγάλο κύμα αντι-αμερικανισμού θα επειλούσε εκ νέου τη διεθνή ισορροπία και ειρήνη.
Παράλληλα, θα «ενταφιαζόταν» οριστικά το περίφημο πολιτικό «άνοιγμα» του Μπαράκ Ομπάμα στη Μέση Ανατολή και τον μουσουλμανικό κόσμο, ενώ την ίδια ώρα, η Τεχεράνη θα μπορούσε πλέον να επικαλεσθεί κάθε νόμιμο δικαίωμα προκειμένου να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, ως «αντίμετρο» άμυνας.
Και όλα αυτά, την ώρα που οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η διασπορά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν σε όλη την επικράτειά του, καθιστά εκ των πραγμάτων πολύ δύσκολο ένα κύμα βομβαρδισμών να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα, όσον αφορά στην καταστροφή των κρίσιμων πυρηνικών του δομών.
Έτσι, ως φαίνεται, η ρητορική Ομπάμα εντάσσεται στην… δύσκολη ισορροπία ανάμεσα αφενός στην αμερικανική εξωτερική πολιτική για τη Μέση Ανατολή, και αφετέρου στην κρίσιμη… υποστήριξη του πανίσχυρου στην Ουάσινγκτον αμερικανο-εβραϊκού λόμπι (προεξάρχοντος του περίφημου AIPAC), ενόψει των προσεχών προεδρικών εκλογών του Οκτωβρίου στις ΗΠΑ…