Παρασκευή
24 Μαΐου 2019
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3169RSS FEED
Επιστολή διαμαρτυρίας προς τον υπουργό Παιδείας για την κατάργηση των Λατινικών
19/02/2019

Κύριε

Με μεγάλη έκπληξη πληροφορήθηκε η FIEC την πρόσφατη απόφαση του Ελληνικού Υπουργείου Παιδείας να καταργήσει τη διδασκαλία των Λατινικών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Λύκειο) και να την αντικαταστήσει με την Κοινωνιολογία.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Εταιρειών Κλασσικών Σπουδών (FIEC) είναι η κορυφαία οργάνωση που εκπροσωπεί όλες τις Εταιρείες Κλασσικών Σπουδών στον κόσμο. Αισθανόμαστε ιδιαίτερα προβληματισμένοι από την πρόσφατη απόφασή σας, επειδή η Ελλάδα κατέχει, μεταξύ των άλλων χωρών της Υφηλίου, μία μοναδική θέση στη στήριξη της μελέτης του αρχαίου Ελληνορωμαϊκού κόσμου. Η πρόσβαση στα Αρχαία Ελληνικά και στα Λατινικά αποτελεί το απαραίτητο κλειδί για την κατανόηση αυτού του πολιτισμού.

Δεν αμφισβητούμε τη σημασία της Κοινωνιολογίας στο σχολικό πρόγραμμα. Ωστόσο η μελέτη των Λατινικών κατέχει ακόμη κεντρική θέση στην ανώτατη εκπαίδευση: είναι η βάση για την προσέγγιση πολυάριθμων ευρωπαϊκών γλωσσών και αποτελεί το υπόβαθρο της ορολογίας στις φυσικές επιστήμες, στις επιστήμες μηχανικής και στη νομική.

Διατηρούμε μεγάλες ελπίδες ότι το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας θα ευαισθητοποιηθεί στην έκκληση που κάνουμε εν ονόματι των πολυάριθμων Εταιρειών και συναδέλφων από όλο τον κόσμο, που εξαρτώνται από τις προσπάθειες κάθε κυβέρνησης να επιδιώκει τη διδασκαλία των Λατινικών και των Αρχαίων Ελληνικών.

Ειλικρινά δικός σας

 

Franco Montanari, Πρόεδρος της FIEC