Παρασκευή
1 Δεκεμβρίου 2023
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4821RSS FEED
ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗΑΡΧΕΛΩΝ: ΠΡΩΤΕΣ ΦΩΛΙΕΣ ΤΗΣ CARETTA CARETTA
13/06/2015

Οι χελώνες είναι ένα στοιχείο ιδιαίτερο, χαρακτηριστικό της Κρήτης που δεν προσφέρεται σε πολλές περιοχές όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Μεσογείου.

Ένα σπάνιο είδος που απειλείται με εξαφάνιση, επισκέπτεται κάθε χρόνο την περιοχή της Κρήτης την ίδια περίοδο με τους τουρίστες. Έτσι και φέτος την 30η του Μάη εντοπίστηκε η πρώτη φωλιά από την τοπική ομάδα εθελοντών, ISKA, που συνεργαζεται ο ΑΡΧΕΛΩΝ, στην περιοχή Κολυμπάρι στα Χανιά.

Καθώς ο ΑΡΧΕΛΩΝ δραστηριοποιείται σε τρεις περιοχές στην Κρήτη, με τον ερχομό της πρώτης φωλιάς ακολούθησαν τρεις ακόμα στο Ρέθυμνο την 2η του Ιουνίου, στις περιοχές Σκαλέτα και Αδελιανό Κάμπο, και μια φωλιά στον κόλπο της Μεσσαράς στην περιοχή Κομμός την 3η του Ιουνίου.

Οι θαλάσσιες χελώνες δεν ειναι απλοί επισκέπτες στην Κρήτη, είναι μόνιμοι, πανάρχαιοι κάτοικοι αυτού του νησιού, και αποτελεί ηθική μα και πρακτική μας υποχρέωση να τις σεβόμαστε.  Κινούμενος σε αυτό το πλαίσιο, ο ΑΡΧΕΛΩΝ, διατηρώντας τρεις ομάδες εθελοντών στις τρεις σημαντικότερες περιοχές ωοτοκίας στην Κρήτη, ενημερώνει κάθε χρόνο και ευαισθητοποίει πάνω από 20.000 κόσμο, ντόπιους και τουρίστες του νησιού αναφορικά με τις απειλές που αντιμετωπίζει η θαλάσσια χελώνα στο νησί και τα μέτρα προστασία της.

Η υπέρμετρη χρήση των επίπλων θαλάσσης που δεν αποσύρονται το βράδυ με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επαρκής χώρος ωοτοκίας καθώς και η παρουσία βαρέων οχημάτων στις παραλίες όχι μόνο αλλάζουν την φυσική τους κατάσταση και δυσκολεύουν την διαδικασία της ωοτοκίας αλλά κυρίως καταστρέφουν ολοσχερώς τις φωλιές. Αυτά αποτελούν κάποια από τα σημαντικότερα προβλήματα που καλείται ο Σύλλογος να αντιμετωπίσει σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, ντόπιους και τουρίστες.

Η συγκέντρωση των επίπλων θαλάσσης, κάθε βράδυ, σε άξονα κάθετο κατά μήκος της ακτογραμμής και ο καθαρισμός των παραλιών εκτός περιόδου ωοτοκίας (από μέσα Οκτώβρη μέχρι και μέσα Μάη) είναι κάποια από τα μέτρα που προτείνει ο Σύλλογος, είναι εφικτά και έχουν ήδη εφαρμοστεί εκτενώς από τουριστικούς επιχειρηματίες της περιοχής της Κρήτης. Τα μέτρα αυτά συμφέρουν οικονομικά στο κοντινό μέλλον μα και μακρόχρονα και ζωγραφίζουν στο τουριστικό τομέα ένα πράσινο μα και έξυπνο προφίλ εφ’όσον η διαχείριση της περιοχής γίνεται με σεβασμό προς το περιβάλλον ώστε να διατηρείται μια ποιότητα απαραίτητη για τη συνέχιση του τουρισμού. Ας μην ξεχνάμε ότι οι θαλάσσιες χελώνες προτιμούν τις παραλίες της Κρήτης για τον ίδιο λόγο που και οι τουρίστες τις επιλέγουν, τις καθαρές αμμώδεις παραλίες και τα παράκτια ζεστά νερά της.  Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί ο χειρονακτικός καθαρισμός απορριμάτων που πραγματοποιήθηκε από την ομάδα εθελοντών του ΑΡΧΕΛΩΝ, σε παραλίες του Ρεθύμνου, με σκοπό να αποτραπούν τα βαρέα οχήματα που όφειλαν να έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες καθαρισμού πριν την περίοδο ωοτοκίας. Στην ίδια περιοχή εντοπίστηκαν την επόμενη κιολας μέρα οι πρώτες φωλιές.

Με αυτό καταλήγουμε ότι η ολοκληρωμένη και υγιής διαχείριση και διατήρηση των παραλιών ωοτοκίας έχει θετικό αντίκτυπο όχι μόνο στη θαλάσσια χελώνα αλλά και στον τουρισμό της περιοχής.

Παρόλαυτα, η θαλάσσια χελώνα ειναι ένα είδος που προυπήρχε του ανθρώπινου είδους σε αυτό τον πλανήτη. Έχει καταφέρει μέσα από τεράστια φυσικά φαινόμενα και κλιματικές αλλαγές να επιβιώσει σε αυτό τον πλανήτη και τώρα προσπαθεί να συμβιώσει με εμάς.  Ας κάνουμε αυτή τη συμβίωση να πετύχει.

Για περαιτέρω πληροφορίες αναφορικά με τις θαλάσσιες χελώνες μπορείτε επισκεφτείτε τους Σταθμούς Ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ που θα λειτουργούν προσεχώς καθημερινά στο Ενετικό  λιμάνι του Ρεθύμνου, στην παλιά πόλη των Χανίων και στα Μάταλα.