Πέμπτη
25 Απριλίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4967RSS FEED
Πειστικές θέσεις από Κυριάκο Μητσοτάκη
18/10/2017

Του Κώστα Χριστίδη*

 

Η ομιλία και η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Έκθεση Θεσσαλονίκης συνιστούν μία ενδιαφέρουσα καμπή στην αντιπολιτευτική πορεία της Νέας Δημοκρατίας. Θεωρώ ότι για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία αντιπολίτευση που προετοιμάζεται μεθοδικά, με σοβαρότητα και χωρίς κούφιες υποσχέσεις, να αναλάβει τις ευθύνες διακυβέρνησης της χώρας.

Μεταξύ των εξαγγελιών Μητσοτάκη που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, κατά την γνώμη μου, είναι οι εξής:

1) Η μείωση του πρώτου (εισαγωγικού) φορολογικού συντελεστή στο 9%, μέτρο που αποσκοπεί στην ανακούφιση των πολύ χαμηλών εισοδημάτων, αυτών που θίγονται ιδιαιτέρως από τις αλλεπάλληλες μειώσεις του αφορολογήτου ορίου που επέφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

2) Η θέσπιση αφορολογήτου ορίου 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, ένα πρώτο μέτρο με θετικές δημογραφικές επιπτώσεις.

3) Η μείωση του φορολογικού συντελεστή επί των κερδών των επιχειρήσεων σε 20% και επί των μερισμάτων σε 5%, σε συνδυασμό με την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων, την φορολογική σταθερότητα επί πενταετία και την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης, μέτρα που όλα είναι θετικά για την προσέλκυση επενδύσεων και την δημιουργία νέων παραγωγικών θέσεων εργασίας.

4) Η σημαντική μείωση του ΦΠΑ με την καθιέρωση δύο συντελεστών 11% και 22% και η εξαγγελθείσα από πέρυσι μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε δύο έτη, θα συμβάλει στην ελάφρυνση, ιδίως των ασθενέστερων στρωμάτων, από τα εξοντωτικά φορολογικά βάρη.

5) Η αναστολή ΦΠΑ για νέες οικοδομικές δραστηριότητες επί τριετία και τα κίνητρα για ενεργειακή, αντισεισμική και αισθητική αναβάθμιση υφιστάμενων κατοικιών.

Από τις υπόλοιπες εξαγγελίες θεωρώ εξαιρετικά σημαντικές τις εξής:

1) Εκδήλωση αλληλεγγύης προς τους ασθενέστερους με την σταδιακή επέκταση του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης.

2)    Προσπάθεια απο-κομματοποίησης των φοιτητικών εκλογών με συμμετοχή της ΔΑΠ μόνο σε φοιτητικές εκλογές με ενιαίο ψηφοδέλτιο.

3) Ίδρυση ενός προτύπου σχολείου σε κάθε περιφέρεια, όπου θα φοιτούν οι καλύτεροι μαθητές που στερούνται της δυνατότητας να φοιτήσουν σε ιδιωτικό σχολείο (έμπρακτη ενθάρρυνση της αριστείας).

4) Ανάθεση σε ιδιώτες των διαδικασιών μισθοδοσίας των δημοσίων υπαλλήλων, εμπλοκή ιδιωτών ιατρών στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ, γενικότερα μη ταύτιση του δημοσίου συμφέροντος με το κρατικό και δημιουργία μίας πιο ισόρροπης σχέσης μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Πρόκειται για ένα συνεκτικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων με φιλελεύθερο πρόσημο, που αν υλοποιηθεί θα αλλάξει την πορεία της Ελλάδας προς το καλύτερο. Ο τρόπος που το παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η γλώσσα του σώματος, η αποφυγή απεραντολογιών, οι άμεσες, απερίφραστες και ενίοτε τολμηρές απαντήσεις που, πάντως, περιείχαν συχνά και μία ευδιάκριτη (και αναγκαία) συναισθηματική χροιά, πείθουν ότι ο ίδιος έχει την λεγόμενη ‘’ιδιοκτησία’’ του προγράμματος. Απομένει να αποδειχθεί ότι το αυτό συμβαίνει και με την (υπό διαμόρφωση) ηγετική ομάδα καθώς και με την παρούσα αλλά και την επόμενη κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

*Νομικός – Οικονομολόγος