Με το ενδιαφέρον να βρίσκεται ακόμη συγκεντρωμένο στη Βρετανία και στις επόμενες κινήσεις της για την έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα κράτη- μέλη εξετάζουν τις επιλογές τους και μετρούν τα μειονεκτήματα αυτής της απόφασης.
Στους ίδιους ρυθμούς κινείται και η Αθήνα, η οποία προσπαθεί να εκτιμήσει τα ζητήματα που ίσως δημιουργηθούν μετά το Brexit σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.
Σημαντικό θέμα φαίνεται ότι αποτελεί και το μέλλον της προσφυγικής κρίσης και διαχείρισής της.
Στο μεταξύ, όπως ανέφερε αξιωματούχος της Τράπεζας της Ελλάδας, ο αντίκτυπος του Brexit στην ελληνική οικονομία θα είναι περιορισμένος.
«Ο αντίκτυπος θα είναι μικρός, περιορισμένος. Τα capital controls θα μας θωρακίσουν απέναντι στις παρενέργειες» είπε ο ίδιος.
Την ίδια ώρα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας αναμένεται να αναχωρήσει για τη Βασιλεία της Ελβετίας προκειμένου να συμμετάσχει στην προγραμματισμένη σύνοδο της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS).
Στο περιθώριο της συνόδου οι κεντρικοί τραπεζίτες της ευρωζώνης αναμένεται να επανεξετάσουν τα νέα δεδομένα που δημιουργεί για την ευρωζώνη το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
Νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε επίσημη ανακοίνωσή της δήλωσε ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις χρηματαγορές μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Μ.Βρετανία και είναι έτοιμη να προσφέρει πρόσθετη ρευστότητα σε ευρώ ή και σε ξένο συνάλλαγμα, αν παραστεί ανάγκη.
Από την πλευρά της, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) διαβεβαίωσε ότι είναι έτοιμη να παράσχει ρευστότητα σε δολάρια σε άλλες κεντρικές τράπεζες, ώστε να αντιμετωπιστούν τυχόν «πιέσεις» στις αγορές που θα μπορούσαν «να έχουν αρνητικές επιπτώσεις» για την αμερικανική οικονομία, μετά τη νίκη του Brexit στο βρετανικό δημοψήφισμα.