Παρασκευή
26 Απριλίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4968RSS FEED
ΕΚΤ και ΔΝΤ συμφωνούν για αναδιάρθρωση χρέουςΠροϋπολογισμός: Κάτω του στόχου τα έσοδα
16/10/2018

Κάτω από τον στόχο του συγκεκριμένου μήνα κινήθηκαν τα έσοδα του κρατικού και του τακτικού προϋπολογισμού τον Σεπτέμβριο, με το σύνολο των καθαρών εσόδων σε επίπεδο κρατικού προϋπολογισμού να ανέρχεται στα 5,36 δις. ευρώ.

Το ποσό αυτό είναι μειωμένο κατά 346 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο ενώ σε επίπεδο καθαρών εσόδων τακτικού προϋπολογισμού, τα έσοδα έφτασαν στα 5,225 δισ. ευρώ και είναι μειωμένα κατά 79 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Σε επίπεδο εννεαμήνου τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού είναι κατά 591 εκατ. ευρώ πάνω από τον στόχο ενώ σε επίπεδο τακτικού προϋπολογισμού, η υπέρβαση φτάνει στα 1,023 δισ. ευρώ. Ωστόσο τα 507 εκατ. ευρώ της υπέρβασης, οφείλονται στο γεγονός ότι έχει γίνει υπερσυγκράτηση στις επιστροφές φόρου οι οποίες έπρεπε να φτάσουν στα 3,458 δισ. ευρώ στο 9μηνο και τελικώς περιορίστηκαν στα 2,951 δισ. ευρώ.

Στο σκέλος των δαπανών, εντοπίζεται συγκράτηση 1,543 δις. ευρώ. Ωστόσο, τα 1,238 δις. ευρώ έχουν προέλθει από την υπερσυγκράτηση των δαπανών στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Με την αρωγή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και των επιστροφών φόρου, ο προϋπολογισμός εμφανίζει στο 9μηνο πρωτογενές πλεόνασμα 4,809 δις. ευρώ έναντι στόχου 2,521 δις. ευρώ με την υπεραπόδοση να φτάνει στα 2,289 δισ. ευρώ.

Τη ίδια ώρα, έντονη είναι η ανησυχία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την «πολιτικοποίηση» των αποφάσεων, όχι μόνο όσον αφορά στην Ελλάδα και την Ιταλία αλλά και για ολόκληρη την Ευρωζώνη.

Το Euro2day.gr μίλησε με αρκετούς υψηλά ιστάμενους αξιωματούχους στο περιθώριο της Συνόδου του ΔΝΤ στο Μπαλί. Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι τόσο οι κεντρικοί τραπεζίτες όσο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συγκλίνουν στην άποψη ότι η πολιτικές ζυμώσεις για τις κρίσιμες θέσεις που «ανοίγουν» στην ΕΕ το 2019 ενδέχεται να φέρουν τα πάνω-κάτω και σε συνδυασμό με τις γεωπολιτικές εξελίξεις, την εσωστρέφεια των ΗΠΑ, τον εμπορικό «πόλεμο» και τις υπόγειες πιέσεις Κίνας και Ρωσίας, να απειλήσουν τη σταθερότητα της ανάκαμψης της ευρωζώνης.

Παράλληλα, διασταυρωμένες πληροφορίες ανέφεραν ότι τόσο η ΕΚΤ όσο και το ΔΝΤ κατέκριναν την πολιτικοποίηση της Κομισιόν και την έντονη παρουσία «πολιτικών ανταλλαγμάτων» στο προσφυγικό, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα, όπως λένε οι πηγές, τη δημοσιονομική πορεία Ελλάδας και Ιταλίας. 

Σε ό,τι αφορά το ελληνικό δημόσιο χρέος, ΕΚΤ και ΔΝΤ συμφωνούν ότι από το 2022 αναμένεται να χρειαστεί νέα αναδιάρθρωση (reprofiling) από την ΕΕ, γιατί δεν θα είναι βιώσιμο μεσοπρόθεσμα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος αντίδρασης των αγορών.