Για τη στάση του Eurogroup«Βαρόμετρο» η συνάντηση Σαμαρά – Γιουνκέρ
Με την Ελλάδα σε κλοιό πυρκαγιών και τη συζήτηση για την εφεδρεία να φουντώνει - με αντιδράσεις από τη ΔΗΜΑΡ και το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ - υποδέχεται σήμερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τον επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.
Η συνάντηση πραγματοποιείται σήμερα το απόγευμα και ο κ. Γιουνκέρ έρχεται εδώ με τον θεσμικό του ρόλο του επίσημου (σύμφωνα με τον μνημόνιο) εκπροσώπου της τρόικας, προκειμένου να ενημερωθεί για το πακέτο των μέτρων και των μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμόσει η Ελλάδα την περίοδο 2013 – 2014, αλλά και σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, όταν θα ζητηθεί και θα δοθεί η επιμήκυνση.
Πρόκειται για την πρώτη επαφή στο πλαίσιο της υψηλού επιπέδου πολιτικής διαπραγμάτευσης και τα αποτελέσματά της αναμένεται να δώσουν ένα πρώτο στίγμα – πολύ περισσότερο που ο Γιουνκέρ έχει κρατήσει αποστάσεις ασφαλείας από το Βερολίνο, ζητώντας από τη Γερμανία να μην συμπεριφέρεται ως εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ήταν «υποκατάστημά» της.
Από την στάση που θα κρατήσει ο Γιουνκέρ κατά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό θα σταθεί δυνατόν να εξαχθούν συμπεράσματα και όσον αφορά στη στάση που θα κρατήσει στις περαιτέρω διαπραγματεύσεις, καθώς και κατά την προσεχή συνεδρίαση του Eurogroup.
Στο μεταξύ, τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με τις περικοπές στις αποδοχές σε ΔΕΚΟ και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που έπρεπε να έχουν εφαρμοστεί από το 2011 και δεν εφαρμόστηκαν, παρήγγειλε ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης.
Αφορμή στάθηκαν δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι σε πολλές ΔΕΚΟ όχι μόνο δεν εφαρμόστηκε ο νόμος του 2011 για περικοπές κατά 35% των αμοιβών και επιβολή πλαφόν 1.900 ευρώ στο μέσο μισθολογικό κόστος, αλλά διευθυντικά στελέχη και κατηγορίες εργαζομένων αύξησαν τις αμοιβές τους «διά της πλαγίας οδού», δηλαδή με χορήγηση ειδικών ή έκτακτων επιδομάτων και αποζημιώσεων ή με πλασματικές υπερωρίες και έξοδα κίνησης.
Μάλιστα, αρμόδιοι παράγοντες έκαναν λόγο για υπόγειες συμφωνίες μεταξύ στελεχών και συνδικαλιστών για παράκαμψη του νόμου και χορήγηση «αθέατων» αυξήσεων στις αποδοχές, επισημαίνοντας ότι δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι διοικήσεις, παρά τις οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών, δεν απέστειλαν αναλυτικά στοιχεία για τις μισθολογικές δαπάνες της διοίκησης και του προσωπικού.
Ο εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος ζητά να ερευνηθεί σε ποιές ΔΕΚΟ και ΝΠΔΔ δεν εφαρμόστηκε ο νόμος και για πόσο χρονικό διάστημα. Επίσης, ζητά να εντοπιστούν τα καταβληθέντα χρηματικά ποσά και κατά πόσο υπερέβησαν τα νόμιμα.
Τέλος, ζητά να διακριβωθούν τα στοιχεία των αρμοδίων που ήταν υπεύθυνοι για τις περικοπές και να ερευνηθεί αν έχουν διαπράξει αξιόποινες πράξεις σε βάρος του δημοσίου, όπως απιστία και παράβαση καθήκοντος.
Την έρευνα ανέλαβε ο επίκουρος εισαγγελέας Γεώργιος Νούλης.
Παράλληλα, οι οικονομικός εισαγγελέας διέταξε προκαταρκτική εξέταση με αφορμή δημοσιεύματα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» για 425 μεγαλοστελέχη τραπεζών που δεν έχουν υποβάλει φορολογικές δηλώσεις τα τελευταία τρία χρόνια, καθώς και για 1.727 πρόσωπα που διατηρούν μεγάλες καταθέσεις στο εξωτερικό, οι οποίες συνολικά υπερβαίνουν τα τρία δις ευρώ.
Την έρευνα θα πραγματοποιήσει το ΣΔΟΕ που καλείται να διενεργήσει ενδελεχή φορολογικό έλεγχο για ενδεχόμενη φοροδιαφυγή και άλλα αδικήματα για όλα τα παραπάνω πρόσωπα καθώς και να εντοπίσει εκείνους που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τα χρήματα που διατηρούν σε τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό.