Τρίτη
11 Αυγούστου 2020
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3614RSS FEED
Συντάξεις, ασφαλιστικές εισφορές και εισπραξιμότητα
Γράφει ο
Αγγελική Χαραλαμποπούλου

Tnν  ανάγκη βελτίωσης της εισπραξιμότητας των ληξιπρόθεσμων οφειλών  προς τα ασφαλιστικά ταμεία, επεσήμανε ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Μηταράκης,  για  να  υπάρξουν οι απαραίτητες οικονομικές προΰποθέσεις, ώστε να αρθούν οι αδικίες σε βάρος των συνταξιούχων.

 Αυτήν τη στιγμή  υπάρχουν  35 δισ. ευρώ σε ληξιπρόθεσμες οφειλές στα  ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία κληρονομήθηκαν  από την προηγούμενη κυβέρνηση.

 Η βελτίωση της εισπραξιμότητας των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα βοηθήσει σημαντικά στην αποπληρωμή των οποιωνδήποτε αναδρομικών,  αλλά και την εν γένει  βελτίωση και αποκατάσταση της δικαιοσύνης στις συντάξεις, υπογράμμισε ο υφυπουργός Εργασίας.

Πράγματι, μεγάλη η ΄΄τρύπα΄΄ στις εισπράξεις των ασφαλιστικών ταμείων. Κάποιοι επιτήδειοι  εκμεταλλευόμενοι την κρίση, ΄΄αποφεύγουν΄΄ να εκπληρώσουν  τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους, με συνέπεια να υπάρχει   κεφαλαιακή και άρα ταμειακή αδυναμία  στην πληρωμή των συντάξεων.

Αυτό αποτελεί μεγάλη αδικία σε βάρος των συνταξιούχων  οι  οποίοι για πολλά χρόνια εργάστηκαν και πλήρωσαν στο ακέραιο τις όποιες αντίστοιχες υποχρεώσεις τους  και τώρα δικαιούνται  να εισπράξουν τους καρπούς των κόπων τους.

Η νομοθεσία υπάρχει, η εφαρμογή της  έχει δυσκολίες.

 Δεν υπάρχει  αρκετό προσωπικό για να διενεργήσει τους προβλεπόμενους ελέγχους γιά τον εντοπισμό της ανασφάλιστης – μαύρης εργασίας.

Εδώ βέβαια, θα μπορούσε να βρεθεί λύση. Τους ελέγχους να διενεργούν κλιμάκια αποτελούμενα από ένα αρμόδιο κρατικό υπάλληλο και δύο εθελοντές συνταξιούχους

Οι συνταξιοδοτούμενοι, έχουν άμεσο και έννομο συμφέρον που σχετίζεται με την είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών. Όπως εκείνοι, στο πλαίσιο της διαγενεακής κοινωνικής αλληλεγγύης, πλήρωναν τις εισφορές τους για να μπορούν να εισπράττουν τις συντάξεις τους οι τότε συνταξιοδοτηθέντες, έτσι και η παρούσα γενιά εργαζομένων-μέσω των εργοδοτών πάντα- πρέπει να καλύπτει τις υποχρεώσεις της απέναντι στα ασφαλιστικά ταμεία και την κοινωνία γενικοτερα.

Επίσης, οι ασφαλιστικοί Οργανισμοί διαθέτουν δικηγόρους με πάγια αντιμισθία. Σε αυτούς θα μπορούσαν να προστεθούν κι άλλοι με όποια σχέση εργασίας και να ασχολούνται συστηματικά με την είσπραξη των οφειλομένων εισφορών. Ακόμα και κατάσχοντας και πληστηριάζοντας ακίνητα ιδιοκτησίας των εισφοροφυγάδων.

Οι δικηγόροι των Ταμείων όμως, αντί να αναλάβουν άμεσα δράση για την είσπραξη, περιμένουν πότε θα καταφέρει κάποιος φτωχός εργαζόμενος, απλήρωτος γιά μεγάλο χρονικό διάστημα, να πετύχει τον πληστηριασμό κάποιου ακινήτου των φοροδιαφευγόντων, για να μπουν στη διαδικάσία, καθυστερώντας ακόμα περισσότερο, τόσο την είσπραξη των δεδουλευμένων του-γιά τον εργαζόμενο - όσο και των οφειλόμενων εισφορών γιά τον Ασφαλιστικό Οργανισμό.

Δώστε εντολή κ. Μηταράκη, να κινητοποιηθούν  άμεσα οι νομικοί συνεργάτες των Ασφαλιστικών Οργανισμών και παράλληλα να ενταθούν οι έλεγχοι με  μικτά κλιμάκια,  ελεγκτών και  εθελοντών συνταξιούχων.